İDARİ PERSONELİN İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTE BAĞLILIĞINA ETKİ EDEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ: SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Bu araştırmanın amacı, idari personelin iş tatminine ve örgüte bağlılığına etki eden faktörlerin belirlenmesidir. Araştırma Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde çalışan idari personele (N=1556) uygulanmıştır. Çalışmanın verilerini toplamak için Minnesota İş Tatmini Ölçeği (Minnesota Job Satisfaction Questionnaire) ile Allen ve Meyer (1991) tarafından geliştirilen Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Örgütsel bağlılık düzeylerinden duygusal bağlılık faktörünün iş tatmini üzerine önemli derecede etkisi bulunmuştur (P

___

  • AKINCI, Z., (2002), “Turizm Sektöründe İşgören İş Tatminini Etkileyen Faktörler: Beş Yıldızlı Konaklama İşletmelerinde Bir Uygulama”, Akdeniz İİBF. Dergisi, Sayı:4.
  • BAŞ, Türker ve ARDIÇ, Kadir (2002). “Yüksek öğretimde iştatmini ve Tatminsizliği, İktisat İşletme ve Finans Dergisi” Eylül, EK sayı,ss. 72-81.
  • BAYRAM, L., 2005, Yönetimde Yeni Bir Paradigma: Örgütsel Bağlılık. Sayıştay Dergisi, Sayı 59, Ekim-Aralık.
  • ÇAKIR Ö., 2001, “İşe Bağlılık Olgusu ve Etkileyen Faktörler”, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • ÇELEN Özay, TEKE Abdulkadir, CİHANGİROĞLU Necmettin, Örgütsel Bağlılığın İş Tatmini Üzerine Etkisi: Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesinde Bir Araştırma, 2013, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C.18, S.3 s.399,410.
  • ÇETİN, M. Ö.,2004, Örgüt Kültürü ve Örgütsel Bağlılık. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • DAVİS, K. 1988, “İşletmede İnsan Davranışı-Örgütsel Davranış, Çev: Kemal Tosun, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayını, İstanbul, s.95.
  • DOĞAN, S. ve KILIÇ, S., 2007, Örgütsel Bağlılığın Sağlanmasında Personel Güçlendirmenin Yeri ve Önemi. Erciyes Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, Sayı 29, Temmuz-Aralık. FERİK, Funda, 2002, “Öz Yeterliliğe Bağlı Olarak Personel Güçlendirme ve İş Tatmini, Örgüte Bağlılık, Personel Devri Arasındaki İlişkiler”, ACTİVE Mart-Nisan.
  • GÜL, H., 2002. Örgütsel Bağlılık Yaklaşımlarının Mukayesesi ve Değerlendirmesi. Ege Akademik Bakış, Cilt 2, Sayı 1. KARİM A. ve NOOR M., “Evaluating Psychometric Properties of Allen and Meyer’s Organizaitonal Commitment Scale”, Malaysian Journal of Library and Information Science, Vol:11, No:1, 2006, s. 101’den Aktaran Nilay Kaya, a.g.e, s. 93.
  • KONUK, M.., 2006, “İşletmelerde Örgüt Kültürünün İş Tatmini Üzerindeki Etkisi ve Önemi Konya Şeker Fabrikasında Bir Uygulama”, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • MEYER John P. ve ALLEN Natalie J., 1997, Commitment in the Workplace: Theory, Research, and Application. Sage Publications: USA, s. 11’den aktaran Nülüfer Şahin, a.g.e, s. 106. MEYER, J., STANLEY, D. J., HERSCOVITCH, P. and TOPOLNYTSKY, L., 2002, Affective, Continuance, and Normative Commitment to the Organization: A Meta-analysis of Antecedents, Correlates, and Consequences. Journal of Vocational Behavior, Vol 61. ‘den Aktaran; Yenihan, BORA, Sakarya Üniversitesi İİBF, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Örgütsel bağlılık ve İş tatmini arasındaki ilişki, Cilt: 4, Sayı:2, 2014, Sakarya. ÖZSOY A. S., 2004 “Bir Yüksekokul Çalışanlarının Kuruma Bağlılık Durumlarının İncelenmesi”, Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, cilt 6, sayı:2, s.13-19.
  • SEVİMLİ, Figen ve İŞCAN, Ömer Faruk (2005). “Bireysel ve İş Ortamına Ait Etkenler Açısından İş Doyumu”, Ege Üniversitesi, Ege Akademik Bakı_ Dergisi, 5(1), 55-65..
  • TÜMGAN, Cengiz, (2007), Kamu Örgütlerinde Motivasyon ve Tatmin, Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Kahramanmaraş.
  • YELBOĞA, A., 2007, “Bireysel Demografik Değişkenlerin İş Doyumu İle İlişkisinin Finans Sektöründe İncelenmesi”, Sosyal Bilimler Dergisi, C:4, S:2, ss.30-67.