DEMOKRASİ VE KATILIM BİLİNCİ’NİN SPOR VE FONKSİYONU AÇISINDAN İNCELENMESİ

      Büyük bir kurtuluş mücadelesi verip Cumhuriyetine kavuşmuş genç nüfusun yoğunlukta olduğu bir millet olarak; aklı, fikri ve vicdanı hür bir insan yaşamını yaşatma mücadelesinde demokrasiyi benimsemiş bir toplum yapısı ülkemizde de iyiden iyiye yeşermektedir. Bir ülkenin bütün unsurlarıyla kalkınması, elbette ki o ülkede iyi eğitilmiş sağlıklı ve demokrasiyi yeterince benimsemiş insanların çokluğuna bağlıdır. Demokrasi; gerçekte birden fazla insanın barındığı her yerde, ailede, işyerinde, tüm sosyal topluluklarda ve sokakta, barış içinde yaşamanın en önemli temel koşulu olup, insana saygının, dayanışmanın ve hoşgörünün, yetki, görev ve sorumluluğa içten katılmanın, mutluluğu, acıyı, ortaya çıkan her türlü değerleri ve tüm sonuçları paylaşmanın filizlenmesi olgusudur. Bu temel esaslardan hareketle, hızla gelişen dünyamızda sağlıklı ve dinamik toplum olmamızda beden eğitimi ve sporun da insanların yetiştirilmesinde genel eğitimin tamamlayıcısı ve ayrılmaz bir parçası olarak apayrı bir önemi vardır. Özellikle, Cumhuriyetimizin kurulmasından sonra 1946, 1960 ve 1982 Anayasalarında sporun yönetsel esasları ve tüm yurda yaygınlaştırılması, halkımıza benimsetilmesi, katılım bilincinin gerçekleştirilmesi konusunda önemli mesafeler kat edildiğine şahit olunmaktadır.       Bugün, gençliğin toplumsal yaşamın her alanına katılımı, düşünce ve emek birliği kurmayı, ülkesini ve ulusunu kalkındırmayı, üretmeyi, paylaşmayı isteyen insanların diğer alanlarda olduğu gibi spor alanlarında da demokratik yönetimden yana olmaları önemli bir olgudur

INVESTIGATION OF DEMOCRACY AND PARTICIPATION AWARENESS FOR SPORTS AND FUNCTION

As a nation with a young population with a great struggle for liberation and having reached the Republic; a society that has adopted democracy in its struggle to keep its mind, idea and conscience alive in a free life is growing well in our country. The development of a country with all its elements depends, of course, on the abundance of people who are well-educated in that country and have sufficiently adopted democracy. Democracy; In fact, it is the most important basic condition for living in peace, family, workplace, all social societies and the streets where there is more than one person, and the kind of respect, happiness, pain and all kinds of participation, values ​​and all the consequences of sharing is the phenomenon of sprouting. On the basis of these basic principles, physical education and sport have a distinct importance as an integral and integral part of general education in the education of people in our rapidly developing world. In particular, after the establishment of our Republic, the 1946, 1960 and 1982 Constitution has witnessed significant progress in promoting the sport's managerial principles and the whole country, adopting it to our people and realizing the awareness of participation.       Today, it is an important fact that people who want to join the youth in every field of social life, to form a unity of thought and labor, to develop, produce and share their country and nation, and to support democratic management in sports fields as in other areas.

___

  • Adalı, S.(1986). Daha İyi Hizmet Görme Açısından Katılmalı Yönetim. Türsav Yayınları, İstanbul.
  • Başer, E.(1994). Futbolda Psikoloji ve Başarı. Yayınevi Yayıncılık, İstanbul.
  • Demirci, N.(1986). Sporda Yönetim-Teşkilatlanma ve Organizasyonlar. GSGM. Yayınları No: 35, Ankara.
  • Doğar, A.V.(2006). Futbolun Spor ve Eğitim Aracı Olarak Fonksiyonel yapısı. Atatürk Üniversitesi kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 13, Erzurum.
  • Doğar, Y.(1997). Türkiye’de Spor Yönetimi. Öz Akdeniz Ofset, Adana.
  • Ferah, A.(1990). Futbol Eğitim-Öğretim. Neyir Matbaası, Ankara.
  • Keleş, R.,Yavuz, F.(1983). Yerel Yönetimler. Turhan Kitabevi, Ankara.
  • Megginson, L.C.,Moslev, D.C., Pietri, P.H.(1986). Management Conceptand Application,Harper&Row, Publishİnc, New York.
  • Sümer, R.(1989). Sporda Demokrasi, Belgeler, Yayınlar. 2. Baskı, Şafak Matbaası, Ankara.
  • Versan, V.(1986). Kamu Yönetimi ve İdari Teşkilat. Der Yayınları No: 42, İstanbul.