ISPARTA KİLLERİNDEN TUĞLA ÜRETİMİ

Bu çalışmada Isparta ve çevresindeki kil yataklarından alınan kil örneklerinin fiziksel özellikleri incelenmiştir. Ayrıca, kil minerallerinin cinsini belirlemek için kil örneklerine X-ışınları kırınım ve diferansiyel termal analiz (DTA) araştırmaları yapılmıştır. Yine kil minerallerinin jeokimyasal bileşimleri belirlenerek, kil hammaddelerinin tuğla üretimine uygun olup olmadıkları araştırılmıştır. Kil minerallerinden elde edilen seramik tuğlalarda; kuru küçülme, plastisite, elastisite modülü, basınç dayanımı ve renk özellikleri gibi testler yapılarak bunların seramik üretiminde, ne ölçüde kullanılabileceği araştırılmıştır. Bu çalışmalar doğrultusunda çalışma alanındaki kil minerallerinin, montmorillonit ve halloysit gibi minerallerden oluştuğu anlaşılmıştır
Anahtar Kelimeler:

Kil, Seramik, Tuğla

Brick Productıon From Isparta Clay

Keywords:

-,

___

  • Bilgin, A., Köseoğlu, M., Isparta Gölcük yöresindeki kil minerallerinin mühendislik önemi, Akd.Üniv., Isparta Müh. Fak.Derg., 6, 47-59, 1991.
  • Bilgin, A., Bilgin, N., Kilin Anadolu’da malzeme olarak kullanımı, II. Türk Bilim ve Teknoloji Tarihi Kongresi, 30-31 Ekim 2006, SDÜ Isparta, 2006.
  • Kavas, T., Tuğla ve kiremit üretimi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Malzeme Bilimi ve Müh. Böl., Afyonkarahisar, Türkiye,2008.
  • Mackenzie, R.C., The differential thermal investigation of clays, The Central Press, Pages 1-551, Aberden, 1957.
  • Yıldırım, M., Toprak Sanayinde Ham Madde Sorunları, Üretimde ve Üretim Sonrası Kalite Kontrolleri. Tuğla ve Kiremit Endüstrisi Derg., İzmir, Yıl 1, Sayı 2, 20–27, 1996.
  • Özbek, K., Çakı, M., Ay, N, Pişmiş Toprak Bünyelerde CaO ve Fe2O3’ın Etkileri, I. Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu, Eskişehir, 145–151, 2001.