KEMAN EĞİTİMİNDE SAĞ EL TEKNİKLERİ İLE İLGİLİ BİR İNCELEME

Keman ve yay gelişimini tamamladığı andan itibaren çalma teknikleri çeşitlenmiş ve karmaşıklaşmıştır. Yayın daha konforlu hale gelmesi neticesinde sağ el teknikleri çoğalmıştır. Teknik çalışmalar daha iyi performans sergileyebilmek için anahtar konuma gelmiş ve bu nedenle keman eğitimi ile ilgili sayısız teknik çalışma yazılmıştır. Bu çalışmalarda amaç icrayı kusursuzlaştırmaktır. Yorumcuların rutin çalışma programlarında yer verdikleri teknik çalışmalar genellikle gamlar, etütler ve egzersizlerdir. Bu eserler bazen tek bir teknik üzerine yoğunlaşırken bazen aynı eserde birden fazla teknik beceriye yer verebilir. Sağ ve sol el kendi içerisinde çok sayıda teknik barındırır. Bu teknikler öğrencilerin eğitim hayatları boyunca karşılarına çıkar. Bütün performans sanatlarında olduğu gibi keman icrası da yaşam boyu çalışma gerektirir ve bu yüzden keman eğitimi üzerine çokça çalışma yapılmıştır. Bu araştırmada, bu bilgiler çerçevesinde sağ el teknikleri ile ilgili detaylı bir inceleme sunulması ve teknik çalışma önerileri verilmesi amaçlanmıştır. Makaleye konu olan teknikler ile ilgili bilgilere literatür taraması yapılarak ulaşılmış ve detaylı olarak ele alınmıştır.

___

  • Auer, L. (2019). Violin playing as I teach ıt. New York: Dover Publications,Inc.
  • Cangal, N. (2011). Müzik Formları. Ankara: Arkadaş Yayınevi.
  • Çuhadar, H. (2009). Keman Çalma Teknikleri. Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 18, Sayı 1.
  • Fenmen, M. (1991). Müzikçinin Elkitabı. Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.
  • Galamian, I. (1985). Principles of Violin Playing & Teaching, Prentice Hall, Inc. A Simon & Schuster Company Englewood Cliffs, New Jersey 07632.
  • Gören, A.Ö. (2013). Kemanda Teknik Sorunların Saptanması ve Bu Sorunlara Yönelik Çözüm Önerileri. (Yayınlanmış Sanatta Yeterlik Tezi). İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Öztürk, Ö. D. (2012). 20. Yüzyıl Rus Keman Ekolünde Pedogojik Yaklaşımlar ve Sağ El Teknikleri ile İlgili Uygulamalar, (Yayınlanmış Sanatta Yeterlik tezi). Trakya Üniversitesi, Edirne.
  • Serter, G. E. (2013). Kemanda Sağ Kol Teknikleri. Ankara: Nisan Kitapevi
  • Ulucan, S. (2005). Kemanda Yay Tekniğinin Temel Bilgileri ve Gelişimi. (Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Web 1, IMSLP Petrucci Music Library, https://imslp.org/wiki/%C3%89tudes_ou_caprices_(Kreutzer%2C_Rodolphe) (Erişim tarihi: 28/11/2022). Web 2, IMSLP Petrucci Music Library, https://imslp.org/wiki/24_Caprices_for_Solo_Violin%2C_Op.1_(Paganini%2C_Niccol%C3%B2) (Erişim tarihi: 28/11/2022).