KARŞILAŞTIRMALI TONAL VE MAKAMSAL DİZİ ÖĞRETİMİNİN SİLAHLI KUVVETLER BANDO OKULLARI ÖĞRENCİLERİNİN BİLİŞSEL GELİŞİMLERİNE ETKİSİ

Araştırma, Silahlı Kuvvetler Bando Okulları Komutanlığında yürütülmekte olan Müziksel İşitme Okuma ve Yazma Dersi kapsamında teori, kulak eğitimi ve solfej eğitiminin daha nitelikli verilebilmesi, öğrencilerin edindikleri bilgi ve becerileri yaşantılarına uygulayabilmelerini amaç edinmiştir. Araştırma; Müziksel İşitme, Okuma ve Yazma Dersi almakta olan Bando Okulları Komutanlığı Astsubay Hazırlama Okulu 12. sınıf öğrencilerinin tonal ve makamsal bilgilerini ölçen, Karşılaştırmalı Tonal ve Makamsal Dizi Öğretim Yönteminin, öğrencilerin bilişsel gelişimlerine etkisinin ne oranda olduğunu belirlemeye yönelik betimsel ve yarı deneysel bir çalışmadır. Araştırmada verilerin toplanması amacıyla, öğrencilerin tonal ve makamsal bilgi düzeylerini belirlemek için öz değerlendirme formu uygulanmıştır. Dersi yürüten eğitimcilerle ise durum tespiti ve elde edilen verilerin değerlendirilmesi için yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır.  Elde edilen veriler nitel çözümleme tekniklerine göre yorumlanmıştır. Araştırma sürecinde öğrencilerin tonal ve makamsal bilgi ve becerilerinin yetersiz olduğu, araştırmacı tarafından önerilen karşılaştırmalı yöntemin öğrencilerin başarı durumlarında olumlu yönde etkisi olduğu görülmüştür. Araştırmanın, alana katkı sağlayıcı, özgün, Müziksel İşitme, Okuma ve Yazma Dersi başta olmak üzere, ilgili araştırmalara kaynak teşkil edeceği düşünülmekte ve bu alanda yapılacak çalışmaların artırılması önerilmektedir.

___

  • Cevdet, A. (1966). Tarih-i Cevdet. Cilt III, İstanbul: Üçdal Neşriyat.
  • Çakar, D. (1994). Armoni Mızıkaları ve Bandoların Çok Sesli Çağdaş Türk Müziğinin ve Türk Müzik Eğitiminin Gelişmesine Katkıları, Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Gazimihal, M. R. (1955). Türk Askeri Mızıkaları Tarihi. İstanbul: Maarif Basımevi.
  • Orkun, H. N. (1936).Eski Türk Yazıtları. Ankara: TDK.
  • Say, A. (2010). Müzik Ansiklopedisi, Cilt I-II-III. Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.
  • Say, A. (2012). Müzik Sözlüğü. Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.
  • Vural, T. (2013). Tuğ Nevbet Mehter: Türklerde Askeri Müzik Geleneği. Konya: Çizgi Kitabevi Yayınları.