TURUNÇ (Citrus aurantium L.) VE KABA LİMON (C.jambhiri Lush.) ÇÖĞÜRLERİNDE MİKORİZA VE FOSFOR UYGULAMASININ FİDAN GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERi

Çalışma Aralık 2003-Mayıs 2005 arasında Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü 'nün Meyvecilik Bölümü'ndeki seralarda yürütülmüştür. Bitki materyali olarak turunçgil yetiştiriciliğinde yoğun olarak kullanılan turunç anacı, aşıgözü üretiminde yoğun olarak kullanılan kaba limon anacı ve aşıgözü olarak da 'Washington Navel' çeşidi kullanılmıştır. Mikoriza kokteyli, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü'nden temin edilmiştir. Ortam olarak buhar ile sterilize edilmiş torf ve pomza karışımı kullanılmıştır. Bulguların değerlendirilmesi çöğür şaşırtma zamanında, aşılama zamanında ve fidanların satışa geldiği zaman yapılmıştır. Bu çalışma ile turunç ve kaba limon anacının mikorizaya bağımlılığı, en uygun mikoriza uygulama zamanı (tohum ekim dönemi, şaşırtma dönemi), uygun mikoriza dozu (O, 50, 100, 200 g mikoriza karışımı) ve fosfor (P-, P+) uygulamasının çöğür ve fidan gelişimine etkisi araştırılmıştır. Turunç çöğürlerinin şaşırtılmasında iyi bir kök yapısı için kriter olan kök kuru ağırlığı, aşılama için en uygun kriter olan gövde çapı ve iyi bir fidan göstergesi olan fidan (kalem) çapını tohum ekim yastığı veya şaşırtma döneminde 50 g (500 spor/bitki) mikoriza karışım doz uygulamasının oluşturduğu söylenebilir. Bu sonuca göre, bitki köklerinin mikoriza ile bir kez inokulasyonunun sağlanmasının yeterli olduğu düşünülmektedir. Kaba limon anacının iyi bir kök yapısına sahip olmasından dolayı mikorizaya daha az bağımlı olduğu söylenebilir. Mikoriza ortamda bulunan minimum düzeydeki fosforu bitkiye yarayışlı hale getirebilmektedir.

Effects of Mychorrhiza and Phosphorus Applications on Nursery Plant Development in Sour Orange (Citrus aurantium L.) and Rough Lemon (C.jambhiri Lush.) Seedlings

This research was conducted in greenhouses at West Mediterranean Agricultural Research Institute (BATEM), Antalya between December 2003 and May 2005. Sour orange, extensively used in citrus nursery plant growing; rough lemon, extensively used in budwood multiplication; and ‘Washington Navel’ for budwood were used as plant materials. Cocktail mycorrhiza was obtained from the Department of Soil Science, Faculty of Agriculture, Cukurova University. Steam-sterilized peat moss and pomza mixture was used as a planting medium. Evaluation of the data was performed at seedling transplantation, budding, and nursery plant sale stages. With this research, the mycorrhizal dependancy of sour orange and rough lemon rootstocks, the mycorrhiza application time (seed sowing and seedling transplantation periods), and the appropriate mycorrhiza (0, 50, 100, 200 g mycorrhiza mixture) and phosphorus (P-, P+) rate combination for seedling and nursery plant development were investigated. In the sour orange rootstock, for the criteria of dry root weight, the stem diameter of the seedling, and the stem diameter of the scion for well-established root structure at the seedling transplantation stage, at the budding stage, and nursery plant sale stage, respectively; 50 g (500 spore/plant) mycorrhiza application either at a bench seed sowing period or at a seedling transplantation period was given the best result. As a result of this, it was thought that one time mycorrhizal infection of plant roots was sufficient. Due to the well-established root structure of rough lemon rootstock, it could be said that rough lemon is less dependent to mycorrhiza inoculation. Mycorrhiza could make minimum phosphorus in the medium beneficial to the plant.

___

  • Akgün,A. 2003. Bazı Mikoriza Türlerinin Farklı Antepfıstığı Anaçlarının Kök Ve Gövde Gelişimi Üzerine Etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Anonim, 2001. Fidan Üretim ve Dağıtım Talimatı, TÜGEM, Ankara, 306s.
  • Anonim, 2006. http://faostat.fao.org/faostat/, 24 Ocak 2006
  • Arslan,R., A.Aydın ve İ.Ortaş. 2003. Üç farklı turunçgil anacında farklı mikoriza türlerinin aşılanmasının çöğür gelişimine etkileri. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı TAGEM, Sonuç raporu.22 s.
  • Bayram,A. 1999. Bazı Mikoriza Türlerinin Amerikan Asma Fidanlarının Kök ve Sürgün Gelişimi Üzerine Etkileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Canıhoş,E. 2003. Turunçgillerde Zamklanma Hastalığı (Phytophthora citrophthora)’na Karşı Alternatif Mücadele Yöntemlerinin Araştırılması. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi.
  • Davies,F.S. and L.G.Albrigo. 2005. Turunçgiller, (Çeviren: Z.Dalkılıç), Adnan Menderes Üniversitesi Yayınları No:22, Aydın.
  • Graham, J.H. and J.H.Syvertsen. 1985. Host determinants of mycorrhizal dependency of citrus rootstock seedlings. New Phytol. 101:667-676.
  • Karahocagil, P., R.Tunalıoğlu, N.Çakaryıldırım. 2005. Turunçgiller, Durum ve Tahmin. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Ankara.
  • Menge,J.A. 1982. Effect of soil fumigants and fungicides on vesicular-arbuscular fungi. Phytopathology 72(8):1125-1132.
  • Menge,J.A., H.Lembright and E.L.V.Johnson. 1977. Utilization of mycorrhizal fungi in citrus nurseries. Proc. Int. Soc. Citriculture 1:129-132.
  • Ortakçı,D. 1999. Değişik Mikoriza Türlerinin Turunç Bitkisinde Fosfor ve Çinko Alımına Olan Etkilerinin Araştırılması. Çukurova Üniversitesi Fen Bil. Enst., Yüksek Lisans.Tezi.
  • Ortakçı,D., İ.Ortaş, S.Ercan. Z.Kaya. 1998. Değişik Mikoriza Türlerinin Turunç Bitkisinin Büyümesi ve Besin Elementleri Alımı Üzerine Etkileri.
  • Ortaş,İ. 1995. Mikorizanın Besin Elementleri Alımındaki Mekanizmaları. Toprak İlmi Derneği, İ. Akalan Toprak ve Çevre Sempozyumu, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Halkla İlişkiler ve Yayın Ünitesi, Cilt II.
  • Ortaş,İ. 1998a. Toprak ve Bitkide Mikoriza. Workshop, Çukurova Üniversitesi. Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü, 20-22 Mayıs Adana 61 s.
  • Ortaş,İ. 1998b. Mikorizanın Narenciye Tarımındaki Önemi ve Kullanım Olanakları. Ç. Ü. Subtropik Meyveler Arş. ve Uyg. Mer. Turunçgil Bülteni. Sayı 2:9-15
  • Özdemir,Ö.L. 1968. Sarıçam ve Karaçam Tohum Yastıklarına Mikoriza Aşılama Tekniği Üzerine Araştırmalar. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yayınları. Teknik Bülten Serisi No:27 Ankara.
  • Özkan,C.F., T.Ateş, M.Kelten, T.Taşdemir ve A.Arpacıoğlu. 2004. VA Mikoriza Uygulamasının Bazı Turunçgil Anaçlarının Çöğür Gelişimine Etkisi. Türkiye 4. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Antalya. 163-166.
  • Taşdemir,H.A. 1990. Turunçgiller Araştırma ve Eğitim Projesi Faaliyet Raporları. Narenciye Araştırma .Enstitüsü, Antalya.
  • Uzun,A. 2002. Turunçgil Anaçları. Alata Bahçe Bitkileri Arş.Ens. Mersin. No.10.
  • Üstüner,Ö. 2001. Değişik Harç Ortamlarında Değişik Mikoriza Türlerinin Turunç Bitkisinin Büyüme ve Kök Gelişimine Etkisinin Araştırılması. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Yılmaz,Ö. 2002. In Vitro Koşullarda Yetiştirilen Bazı Kiraz Anaçlarının Dış Koşullara Aktarılmasında Mikoriza Uygulamasının Bitki Gelişimi Üzerine Etkileri. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Geliş Tarihi:03.09.2007
  • Kabul Tarihi:16.06.2008
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-7787
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Adnan Üniv. Ziraat Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Pixy Üzerine Aşılı Bazı Erik Çeşitlerinde Aşı Kaynaşmasının Histolojik Olarak İncelenmesi

Oguz Dolgun, F. Ekmel Tekintas, Engin Ertan

DEĞİŞİK ORANLARDA KALSİYUM KARBONAT KAPSAYAN TOPRAKLARDA ÇİNKOLU GÜBRELEMENİN MISIR GELİŞİMİ VE ANTİOKSİDATİF ENZİM AKTİVİTESİNE ETKİSi

Özen MERKEN, Mehmet AYDIN

YERLİ TURUNÇ, CARRİZO VE TROYER SİTRANJI ANAÇLARININ ANTALYA KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN İNTERDONATO ÇEŞİDİNİN MEYVE VERİM VE KALİTESİ İLE AĞAÇ GELİŞİMİ ÜZERNE ETKİLERİ

Ebru GÜCÜ-AÇIKALIN, Mustafa PEKMEZCİ, Turgut YEŞİLOĞLU

Pseudomonas aeruginosa’nın DİRENÇLİ OLDUĞU DEZENFEKTANLARIN SAPTANMASI

Dilek KESKİN, Sanver EKMEKÇİ

FARKLI PAMUK TÜRLERİNE AİT ÇEŞİTLERİN DİALLEL MELEZLERİNDE ÖNEMLİ AGRONOMİK VE TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİN KALITIMININ SAPTANMASI

Süleyman ÇİÇEK, M. Ali KAYNAK

ISPARTA BÖLGESINDE SELEKTE EDILEN BADEM (PRUNUS AMYGDALUS BATSCH.) GENOTIPLERININ BAZI KIMYASAL ÖZELLIKLERI VE YA ASITLERI KOMPOZISYONLARI

Adnan N. YILDIRIM, Fatma KOYUNCU, Ekmel TEKİNTAŞ, Fatma AKINCI-YILDIRIM

Sakarya Havzası Kirmir Çayı’nın Bentik Makroomurgasız Faunası Üzerine Organik Kirliğin Etkisi

Semra KUCUK

ÇEVRESEL FAKTÖRLERiN SİYAH-ALACA SIĞIRDA SÜTÜN PROTEİN KOMPOZİYONUNA ETKİLERİ

Ayşe Deniz ÇARDAK

DEĞİŞİK TAŞIMA ŞEKİLLERİ VE BEKLEME SÜRELERİNİN ZEYTİN ÜZERİNE ETKİLERİ

Erkan ŞİMŞEK, İbrahim YALÇIN

TURUNÇ (Citrus aurantium L.) VE KABA LİMON (C.jambhiri Lush.) ÇÖĞÜRLERİNDE MİKORİZA VE FOSFOR UYGULAMASININ FİDAN GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERi

Ertuğrul TAŞTEKİN, Zeynel DALKILIÇ