Samsun İli Batı Parkı’nın Peyzaj Özelliklerinin Değerlendirilmesi

Kent parkları, kentsel açık yeşil alan sisteminin önemli bir öğesidir. Kent insanı için sağladığı aktif ve pasif kullanımların yanı sıra kent estetiğine ve kentin yeşil kimliğine önemli katkılar sağlar. Çalışma alanı olarak seçilen Batı Park, Samsun ilinde bulunan bir kent parkıdır ve ilk defa bu araştırma ile peyzaj özellikleri değerlendirilmiştir. Çalışmada öncelikle Batı Park da bulunan 41 ağaç türü, 8 ağaçcık türü, 19 çalı türü ve 3 yer örtücü ve sarılıcı tür teşhis edilerek listelenmiştir. Daha sonrasında çalışma alanının öne çıkan olumlu ve olumsuz özelliklerini belirlemek için Batı Park farklı zamanlarda altı defa ziyaret edilerek gözlemlenmiş ve gerekli notlar alınarak değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmede çalışma alanının bitki çeşitliği, konumu, ulaşım kolaylığı, mevcut otopark, parkın etrafındaki diğer yapılar, sunduğu farklı aktif ve pasif faaliyetler, çevre düzenlemesi ve döşemeler olumlu özellikler olarak tespit edilmiştir. Diğer taraftan bazı alanlar için yanlış bitki seçimi, bakımsız koşu yolu ve çocuk oyun alanları, mesire alanı ve bazı peyzaj donatı elemanlarının yetersizliği ve bakımsızlığı olumsuz özellikler arasında yer almıştır. Araştırmada Batı Park’ın farklı gelir düzeyine ve her yaş grubuna hitap edilebilecek bölge için önemli bir kent park olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmanın sonucunda Batı Park’ın Samsun kentinin yeşil kimliğine sürdürülebilir katkılar yapacak öneriler sunulmuştur.

Assessing the Landscape Characterictics of Batı Park in Samsun City-Turkey

City parks are important urban members of open green space system. They provide active and passive uses for urban people and also contribute to the green identity and esthetics of the city. Batı park, chosen as the study area, was a city park in Samsun city and initially assessed its landscape characteristics by means of this research. At this study, we primarily identified and listed 41 tree, 8 shrub, 19 bush and 3 ground covers and clutching stem species in Batı Park. Afterwards, to specify the prominent positive and negative characteristics of the study area, necessary notes were taken and finally assessed them by visiting six times at different periods and observing it. According to the evaluation, the followings were determined as positive characteristics: Plant variety of the study area, the location, easiness of transportation, the existing parking area, other structures around the park, different active and passive activities offered and landscaping and flooring. On the other hand, the followings were the negative characteristics: Inaccuracy of the tree choice, uncared running path and playgrounds, picnic area and poorness and dilapidation of some landscape fittings members. At this study, we concluded that Batı Park, was an important city park for the region, addressing to the all age groups and to different level of incomes. Finally, Batı Park would attribute to Samsun city to its sustainable green identity.

___

  • Aykal F, Yılmaz A, Çelik, S (2017) Kent Parklarının Erişilebilirliği Üzerine Bir Araştırma: Van Dilek Doğan Kent Parkı Örneği. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 5: 29-40.
  • Bekci B, Taşkan G (2012) Yeşil Alanlardaki Kent Donatılarının Kişisel Mekan Uzaklığına Etkisi: Bartın Kenti Örneği. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 14(22): 61-71.
  • Bilgili BC (2013) Çankırı Kenti Kamusal Yeşil Alanlarının Yeterliliğinin Ulaşılabilirlik Yönünden Değerlendirilmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(2): 21-25.
  • Boyacı E (2010) Ülkemizde Kent Parkı İşlevlerini Belirleyen Etmenler. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Brickell C (1996) Encyclopedia of Garden Plants. Dorling Kindersley Lim. London.
  • Combes AJ (1992) Trees. DK Publishing, Inc. New York. Davis PH (1965-1985) Flora of Turkey and East Aegean Islands. Edinburgh University Press. Edinburgh.
  • Dirr MA (1998) Manuel of Woody Landscape Plants. Stipes Publishing L.L.C. Illinois.
  • Duffy B (2003) Quality of life, Mori Research, Landscape Design. Landscape the Journal of Landscape Design Institute, 305 (39): 37-40.
  • Ertekin N (1992) Yeşil Alan Olarak İzmir İçin Önemi Olan Kültürparkın Bitki Varlığının Saptanması, Korunması ve Geliştirilmesi Üzerine Araştırmalar. Yüksel Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir.
  • Etli B (2002) Edirne İli Merkez İlçe Yeşil Alan Sisteminin Peyzaj Mimarlığı İlkeleri Yönünden İrdelenmesi. Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Dergisi, 3(1): 47-59.
  • Gül A, Küçük V (2009). Kentsel Açık-Yeşil Alanlar ve Isparta Kenti Örneğinde İrdelenmesi. Turkish Journal of Forestry, 2(1): 27-48.
  • Kaya LG, Yücedağ C, Aşıkkutlu S, Şeker E (2018). Parklarda Kullanıcılar için Kent Mobilyalarının Önemi. European Conference on Science, Art and Culture (ECSAC), 19- 22 April 2018, p. 443-448, Antalya, Turkey.
  • Kaya LG, Yücedağ C, Aşıkkutlu S, Şeker E (2019). Antalya Kentinde Dokuma Parkı Elemanlarının Kullanıcılar Tarafından Değerlendirilmesi. 4th European Conference on Science, Art Culture, 18-21 April 2019, p. 43-50, Antalya, Turkey.
  • Onsekiz D, Emür S (2008) Kent Parklarında Kullanıcı Tercihleri ve Değerlendirme Ölçütlerinin Belirlenmesi. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(24): 69-105.
  • Önal S, Sağır M (2018) Ankara Kent Parklarının Kullanımının Belirlenmesi. Ankara Araştırmaları Dergisi, 6(1):77-90.
  • Önder S, Polat AT (2012) Kentsel ve Açık Ve Yeşil Alanların Kent Yaşamındaki Yeri Ve Önemi. Kentsel Peyzaj Alanlarının Oluşumu ve Bakım Esasları Semineri, 19 Mayıs 2012, Konya, 97-116.
  • Özdemir B (2012) Kent Parklarının Kentsel Yaşam Kalitesine Katkıları. Yüksek Lisans Semineri, Selçuk Üniversitesi, Konya.
  • Özkır A (2007) Kent Parkları Yönetim Modelinin Geliştirilmesi. Doktora Tezi, Ankara
  • Polat A (2001) Kent Parkı Kavramı ve Konya Kenti İçin Bir Kent Parkı Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya. Polat A (2012) Kent Parklarında Görsel Kalite ve Doğallık Derecesi Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi. Journal of the Institute of Science and Technology, 2(3): 85-92.
  • Topaloğlu S (2007). Ankara Harikalar Diyarı Kent Parkı’nın Tema Park Kavramı Kapsamında İrdelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Zonguldak.
  • TÜİK (2018). Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, Ankara. Yücedağ C, Kaya LG, Aşıkkutlu S (2018). A Study on Usage of Urban Parks: Case of Pamukkale-Denizli, Turkey. The International Conference on Engineering and Natural Sciences (ICENS), 2-6 May 2018, p. 78-82, Kiev, Ukraine.
  • Yücel GF, Yıldızcı AC (2006) Kent Parkları İle İlgili Kalite Kriterlerinin Oluşturulması. İTÜ Dergisi/a, Mimarlık, Planlama, Tasarım, 5(2): 220-230.
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-7787
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Adnan Üniv. Ziraat Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis capitata Wiedemann) (Diptera: Tephritidae)' nin Hünnap Bahçesindeki Popülasyon Dalgalanmaları ve Zararı

Hüseyin BAŞPINAR, Sergen GÜLCÜOĞLU

Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis capitata Wied.) (Diptera: Tephritidae)' nin Hünnap Bahçesindeki Popülasyon Dalgalanmaları ve Zararı

Sergen GÜLCÜOĞLU, Hüseyin BAŞPINAR

Görüntü İşleme ve Enstrümental Metot Kullanarak Carassius gibelio’da Meydana Gelen Fiziksel Kalite Değişimlerinin Belirlenmesi

İsmail Yüksel GENÇ, Abdullah DİLER

Tıbbi Amaçlı Kullanılan Terminalia chebula ve Terminalia citrina Bitkilerinin Kurutulmuş Meyvelerinde Antiradikal, Antibakteriyel ve Mutajenik Aktivite Analizleri

Mehmet ARSLAN, Nurcan ERBİL, Zehra Tuğba MURATHAN

Aydın İlinde Pamukta Rhizoctonia solani İzolatlarında Mikoviral Çift Sarmallı (ds) RNA'nın Araştırılması

Sahra HOSSEINALIZADEH, Serap AÇIKGÖZ, Ömer ERİNCİK

Kullanım Sürecinde Değerlendirilmesi, Malatya Kent Meydanları Örneği

Sima POUYA, Burak SEKMAN

Atdişi ve Sert Mısırda Yaprak Sıyırma ve Uç Almanın Verim ve Bazı Tane Özelliklerine Etkisi

Merve AKDOĞAN, Burhan KARA

Yerel Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinin Tane Verimi, Verim Unsurları ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Abdulveli SİRAT

Aydın Ekolojisinde Yetiştirilen Bazı Erik Çeşitlerinde Çiçek Tozu Kalite ve Kantitesinin Belirlenmesi

Selçuk BİNİCİ, Gonca GÜNVER DALKILIÇ

Farklı Buğday Genotiplerinde Kalite Parametrelerinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma

İsmail SEVİM, Osman EREKUL