Kamu Sağlık Harcamalarının Etkililiği: Panel Veri Analizi

Bu çalışma kamu sağlık harcamaları ve beş yaş altı çocuk ölüm oranı ile ölçülen sağlık sonuçları arasındaki ilişkiyi ve düzenleyici kalite indeksi ile ölçülen yönetişimin kamu sağlık harcamalarının etkililiğini belirlemedeki rolünü incelemektedir. Kamu sağlık harcamalarının etkililiği, sağlık üretim fonksiyonunun 149 ülkeye ait 2002- 2012 yılları verisi ile incelenmiştir. Çocuk ölüm oranı üzerinde kişi başı GSYİH, kadın eğitim seviyesi, gelir eşitsizliği, çevresel sağlık ve demografik yapının etkileri daha önceki çalışmalarla benzerlik göstermektedir. Sonuçlar iki önemli bulguya işaret etmektedir. İlki, kamu sağlık harcamaları çocuk ölüm oranını açıklamakta diğer sosyoekonomik ve çevresel sağlığa ilişkin değişkenlere göre zayıf kalmaktadır. İkincisi ise, kamu sağlık harcamalarındaki artış çocuk ölüm oranlarını, kamu kesiminin piyasayı düzenleyici kalitesinin yüksek olduğu ülkelerde düşürmektedir. Daha genel ifadeyle, kamu sağlık harcamaları sağlık sonuçlarını iyileştirmede yönetişim seviyesi yüksek ülkelerde daha etkilidir. 

___

  • TUNCER, İsmail ve YÜKSEL, Cihan (2011), “Kamu Harcamalarının Ekonomik Analizi”, Kökocak, Abdülkadir (Ed.), Kamu Ekonomisi, Ekin Yayınevi, Bursa, s. 213-275.
  • UNESCO-Unesco Institute for Statistics, http://data.uis.unesco.org/index.aspx?queryid=147 (10.01.2016).
  • United Nations Development Programme, Human Development Report (2007/ 2008), Palgrave Macmillan.
  • WILKINSON, Richard G. (1992), “Income Distribution and Life Expectancy”, British Medical Journal, Sayı 6820, Ocak, s. 165-168.
  • YILMAZ, Volkan ve YENTÜRK, Nurhan (2015) “Türkiye’de Sağlık Harcamalarına Tarihsel Bir Bakış”, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Çalışmaları Merkezi, Kasım.
  • YURDADOĞ, Volkan (2007), “Türkiye’de Sağlık Harcamalarının Finansmanı Ve Analizi”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 16, Sayı 1, S.591-610.