VADELİ ALIM-SATIM İŞLEMLERİNİN TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ VE

İşletmelerde doğru finansal raporlama başta işletme yönetimleri olmak üzere herkes için son derece önemlidir. İşletme faaliyetlerinden elde edilen gelirlerin ve katlanılan giderlerin doğru ve gerçeğe uygun olarak ölçülmesi, kaydedilmesi ve raporlanması bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Vadeli alış satış işlemlerinde işlem bedelinin bir kısmı da faizden (vade farkı) oluşmaktadır. Bu çalışmada, vadeli alım satım işlemlerinden doğan vade farklarının muhasebe standartlarına göre ne şekilde işleme tabi tutulacağı konusu ele alınmıştır. Öncelikle vadeli işlemlerden doğan vade farkının mevcut muhasebe uygulamaları (THP) ve vergi mevzuatı karşısındaki durumu açıklanmış daha sonra da Türkiye Muhasebe Standartlarına uyum kapsamında neler yapılması gerektiği konusu incelenmiştir. İsletmelerin faaliyet sonuçlan üzerinde büyük etkiye sahip vade farklarının ayrıştırılması ve muhasebe kayıtları örnekler yardımıyla açıklanmıştır. Standarda uyum kapsamında THP’na bazı yeni hesapların ilave edilmesi gerekliliği üzerinde durulmuştur.

INVESTIGATION OF FORWARD TRANSACTIONS IN TERMS OF UNIFORM ACCOUNTING SYSTEM AND ACCOUNTING STANDARTS

Accurate financial reporting in enterprises is very important particularly for business management as well as for everyone. Revenues from operating activities and incurred expenses as a true and fair measurement, recording and reporting pose to be crucial in this respect. Term used in sales transactions from the forward transactions consists of a portion of interest. In this study, interest arising from forward transactions in accordance with accounting standards will be analyzed in what has been discussed. First of all, interest arising from forward transactions is explained with regard to current accounting practices (THP) and tax regulation, and then the adjustments, which might be implemented within the scope of Turkish Accounting Standards, is investigated. Decomposition of interest that have great impact on the outcome of the operations of enterprises and accounting records are explained by the help of examplary cases. To the extent of compliance standards the necessity of adding some new accounts to THP are emphasized.

___

Akdoğan, Nalân ve Orhan Sevilengül (2007a). Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulaması, Ankara: Gazi Kitabevi.

Akdoğan, Nalân ve Orhan Sevilengül (2007b). Türkiye Muhasebe Standartlarına Uyum İçin Tekdüzen Hesap Planında Yapılması Gereken Değişiklikler, Mali Çözüm, Kasım-Aralık 2007, Sayı 84, s. 29-70.

Akdoğan, Nalân ve Orhan Sevilengül (2000). TMS ile Uyumlu Tek Düzen Muhasebe Sistemi Uygulaması, 10. Baskı, Ankara: Gazi Kitabevi.

Büyükmirza, Kamil (2009). Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Ankara: Gazi Kitabevi.

Ceylan, Ali (1993). İşletmelerde Finansal Yönetim, Bursa: Ekin Yayınları.

Çaldağ, Yurdakul ve Yıldız Ayanoğlu (2006). Genel Muhasebe, Ankara: Gazi Kitabevi

Güneş, Recep, Durmuş Acar, İsmail Bekçi ve Hayrettin Usul (2008). Dönem Sonu İşlemleri, Malatya: Medipres Yayıncılık.

Kurt, Ganite (2009). TMS-18 Hâsılat, Türkiye Muhasebe Standartları Uygulaması, Editörler: Necdet Sağlam, Salim Şengel ve Bünyamin Öztürk.

Okka, Osman (2009). Analitik Finansal Yönetim, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Örten, Remzi, Hasan Kaval ve Aydın Karapınar (2009). Türkiye Muhasebe-Finansal Raporlama Standartları, Ankara: Gazi Kitabevi.

Selvi, Yakup, Fatih Yılmaz ve Kerem Sarıoğlu (2007). Kredili Satışların Muhasebeleştirilmesi ve Raporlanmasının UFRS ve VUK Açısından Karşılaştırılması, Mali Çözüm, Sayı 30.

Sevilengül, Orhan (2003). Genel Muhasebe, Ankara: Gazi Kitabevi.

Uluslararası Finansal Raporlama Standartları ile Uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları (2009). TMSK Yayınları, No: 4.