TOPLUMSAL HUZURUN SAĞLANMASINDA DİN VE DİN GÖREVLİLERİ

Toplumun temel kurumlarından bir tanesi de dindir. Din, insanlık tarihi ile başlamış ve insanlık ile yaşıt evrensel bir olgudur. Tarihin her döneminde ve her toplumda var olmuş, günümüzde de varlığını en canlı bir şekilde hissettiren önemli ve hassas bir kurumdur. Antropoloji bilimi tarih boyunca bireysel olarak inanmayan kişiler olmakla beraber top yekûn dinsiz bir topluma rastlanmadığını haber vermektedir. İnsanların huzur ve mutluluğuna önemli katkı sağlayan en güçlü temel kurumlardan biri olan din, geçmişte olduğu gibi günümüzde de birey ve toplumların sosyal, kültürel, siyasal ve ekonomik hayatlarını derinden etkilemekte, milli birlik ve beraberliğe de önemli katkı sağlamaktadır. Din kurucusu olan Peygamberler yaşadıkları dönemde bireyleri ve toplumları inanç, ahlak ve sosyal hayat açısından derinden etkilemiştir. Sosyolojik açıdan yaklaşıldığında ve din toplum ilişkileri açısından değerlendirildiğinde din ve din görevlileri toplumları pek çok yönü ile etkilemiş ve ciddi oranda dönüştürmüşlerdir. İslam dini ve bu dini tebliğ eden Hz. Peygamber de bunun en canlı örneklerinden sadece biridir. Hz. Peygamber, yüce yaratıcıya inancı kaybedip kendi elleri ile yaptıkları putlara tapan insanları İslam dini etrafında birleştirmiş, bir Allah inancı etrafında kenetlemiştir. Getirmiş olduğu ahlak kuralları ile de toplumun huzur ve mutluluğunu pekiştirmiş, din kardeşliği ilkesini geliştirerek inananları kaynaştırmıştır. Bu çalışmada milli birlik ve beraberlik ile toplumsal huzurun sağlanmasında din ve din görevlilerinin etki ve katkıları ele alınacaktır.

RELIGION AND RELIGIOUS OFFICIALS IN ENSURING SOCIAL PEACE

Religion is one of the basic institutions of society. It is a universal phenomenon that started with the history of humanity and is as old as humanity itself. It is an essential and delicate institution that has existed in every period of history and in every society, and makes its presence felt most vividly nowadays. Religion, which is one of the most powerful fundamental institutions that contribute to the peace and welfare of people, deeply affects the social, cultural, political and economic lives of individuals and societies today as it did in the past, and it makes a significant contribution to national unity and solidarity. Prophets, who are the founders of religions, deeply affected individuals and societies in terms of belief, morality and social life. When approached from a sociological point of view and evaluated in terms of religion-society relations, religion and religious officials have influenced and transformed societies impressively. The religion of Islam and the Prophet Muhammad is just one of the most vivid examples of this fact. The Prophet Muhammad united people, who had lost faith in the supreme creator around the religion of Islam and joined them around a belief in one God. With the moral rules he brought and united the believers by developing the principle of religious brotherhood.

___

  • Aydın, M. (1986). “Din ve Toplum İlişkisi.” Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, (3): 47-59.
  • Aydın, M. (2013). Kurumlar Sosyolojisi. İstanbul: Açılım Kitabevi.
  • Çelik, R. (1998). Milli Mücadelede Din Adamlarının Rolü. Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Diyanet İşleri Başkanlığı 1991 yılı Yurtdışı Din Hizmetleri Raporu, (1992), Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara.
  • Erşahin, S. (2019). “Bir Cumhuriyet Kurumu Olarak Diyanet İşleri Başkanlığının Tarihi Kökeni.” Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.
  • Günay, Ü. (2003). Din Sosyolojisi. İstanbul: İnsan Yayınları.
  • Kurt, F. (2019). “Sahih Dini Bilginin Topluma Ulaştırılmasında Diyanet İşleri Başkanlığı Yayıncılığı.” Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.
  • Kuzu, A. (2014). Milli Mücadele’nin Bilinmeyen Kahramanları Kurtuluş Savaşı’nda Atatürk Ve Din Adamları. İstanbul: Parola Yayınları.
  • Mısıroğlu, K. (1992). Kurtuluş Savaşında Sarıklı Mücahitler. 9. Baskı. İstanbul: Sebil Yayınevi.
  • Nevevî, M. (1974). Riyazü’s Sâlihîn, (Ter. Mehmed Emre), İstanbul: Bedir Yayınevi.
  • Onay, A. (2019). “Dini Gruplar Sosyolojisi.” Din Sosyolojisi. İstanbul: Lisans Yayıncılık.
  • Özkalp, E. (2005). Sosyolojiye Giriş. 13. Baskı. Bursa: Ekin Yayınları.
  • Resmi Gazete, 2.7.1965 tarih ve 12038 sayılı
  • Sarıkoyuncu, A. (2012). Milli Mücadelede Din Adamları. c.1-II. 6. Baskı. Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.
  • Şentürk, L., Yazıcı, S. (2009). İslam İlmihali. 16. Baskı. Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.
  • Yavuzer, H. (2006). Çağdaş Din Hizmetleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı. 2. Baskı. Kayseri: Laçin Yayınları.
  • Yavuzer, H. (2019). “Din Hizmetleri ve Din Eğitiminde Türkiye Tecrübesi.” Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.
  • Yavuzer, H. (2021). “5. Yılında 15 Temmuz Darbesi.” Milli Kültür Araştırmaları Dergisi, 5 (2): 47-73.
  • https://disiliskiler.diyanet.gov.tr/kategoriler/yurt-dışı-temsilcilikler (23.09.2022)
  • https://www.diyanet.gov.tr/tr-TR/Kurumsal/Detay//1/diyanet-isleri-baskanligi-kurulus-ve-tarihcesi (15.12.2022).
  • https://www.webtekno.com/hangi-din-dunyada-ne-kadar-yaygin-h121653.html (21.02.2023).