GÖRSEL SANATLAR EĞİTİMİNDE HIZLI ÇİZİM-RESİM YÖNTEMİ VE ÖZ DENETİM

Görsel Sanatlar eğitiminde önemli bir yeri olan çizim ve tasarım çalışmaları bireyin ifade araçlarının temeldir. Bireylerin, bilişsel ve duyusal alanda kazanımlarının yansıra eleştirel düşünme, sonuç çıkarma, özetleme ve soyutlama gibi becerilerin kazanılmasında da etkili olan sanat eğitimi ‘an’ da iletişim kurarak gerçekleşebilir. Öğrencilerimizin verimli olabilmeleri için tüm dikkatlerini yaptıkları işe verebilmeleri ve “an” ve “şimdiye” odaklanabilmeleri gerekir. Kişinin toplumda işlev görebilmesi için davranışlarını ve duygularını düzenleyebilme becerisine yani öz denetime ihtiyacı vardır. Düzenli bir çalışma disiplini ile öz denetimi kuvvetlendirmek ve duyu organlarımızın etkileşimli çalışmasını sağlayabilmek temek amaçtır. Bu amaçla bir araç olarak kullandığım hızlı çizim ve resim çalışmaları, öğrencilerin beraberce bir bütünün parçası olduklarını ve birbirlerine motivasyon sağlayabildiklerini gösterebilmek içi bir eğitim yöntemidir. Sorgulayan, eleştirel düşünebilen, özgüvenli ve dünyaya açık bireylerin yetişmesinde katkı sağlayacağını düşündüğüm hızlı resim ve çizim yöntemi örnekleri ile açıklanmaya çalışılmıştır.

FAST DRAWING-PAINTING METHOD AND SELF-CONTROL IN VISUAL ARTS EDUCATION

Drawing and design studies, which have an important place in Visual Arts education, from the basis of the individual's means of expression. Art education, which is effective in acquiring skills such as critical thinking, deducing, summarizing and abstracting, in addition to the cognitive and sensory acquisitions of individuals, can be realized by communicating in the 'moment'. In order for our students to be productive, they need to be able to focus all their full attention to the work they are doing and focus on the "moment" and the "now". In order for a person to function in society, they needs the ability to regulate their behaviors and emotions, that is, self-control. Strengthening self-control with a regular working discipline and enabling our sense organs to work interactively shoul be the main purpose. Quick drawing and painting exercises shoul be considered as an educational method to show that students are a part of a whole together and can provide motivation to each other. It has been tried to be explained with examples of fast painting and drawing methods, which is thouht to contribute to the growth of will contribute to the growth of inquiring, critical thinking, self-confident and open individuals.

___

  • Kaynakça Adorno,T.W. (2003). “Müzik ve Dil”Çev.,Bülent O. Doğan. Cogito Yapı Kredi Yayınları, 36:320-324.
  • Acar, B.(2016).”Ters Dönmüş Bir Kaplumbağa ile Sanat Üzerine Konuşmalar” İstanbul:Sel Yayıncılık.
  • Berger, J. (1986) “Görme Biçimleri” Çev.,Yurdanur Salman. İstanbul: Metis Yayınları
  • Malbert, R. (2015) “Drawing People The Human Figure in Contemporary Art” London: Thames&Hudson Ltd.
  • İpşiroğlu. N.( 1994 ). “Resimde Müziğin Etkisi” İstanbul:Remzi Kitapevi.
  • San, İ. (1983). “Sanat Eğitimi Kuramları” Ankara:Tan Yayınları.
  • Duyan, V., Gülden, Ç., Gelbal, S. (2012). “Öz-Denetim Ölçeği-ÖDÖ: Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması” Tolum ve Sosyal Hizmet Cilt23:1; 19-30