ÖĞRENCİLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMLERİNİN BELİRLENMESİ: GÖLBAŞI MESLEK YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ

Meslek yüksekokulları günümüz yükseköğretim sisteminde uygulamaya dönük ve doğrudan sektörel eğitimin verildiği merkezlerdir. Öğrencilerin almış oldukları eğitim, alanlarına bakış açılarını farklılaştırmakta ve onları yenilikçi projeleri uygulamaya yönelik olarak teşvik etmektedir. Dolayısıyla bu çalışma Gölbaşı Meslek Yüksekokulu’nda finansal yönetim ve girişimcilik dersi alan ve almayan öğrencilerin girişimcilik eğilimlerinin belirlenmesi üzerinedir. Öğrencilerin girişimcilik eğilimleri 36 maddelik bir anketle ölçülmüş, ders alan ve almayan öğrenciler arasında girişimcilik eğilimleri açısından bir farklılık olup olmadığı test edilmiştir. Sonuç olarak Gölbaşı Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin yüksek düzeyde girişimcilik eğilimine sahip olduğu ancak finansal yönetim ve girişimcilik dersi alan ve almayan öğrencilerin girişimcilik eğilimleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmadığı ortaya çıkmıştır.

RESEARCH OF STUDENTS’ ENTREPRENEURSHIP TENDENCIES: SAMPLE OF GÖLBAŞI VOCATIONAL COLLEGE

Vocational colleges are the places in higher education system where practice oriented and sectoral education is given. The education students take differentiate their point of view to their fields and promote them for practice oriented innovative projects. Accordingly the purpose of this study is to research the entrepreneurial tendencies of Gölbaşı Vocational College students. The entrepreneurship tendencies of college students have been measured through a questionnaire with 36 item scale and it was tested if there is a significant statistical difference between the entrepreneurship tendencies of students which took the courses financial management and entrepreneurship and which didn’t. As a result it was found that Gölbaşı Vocational College students have “high grade” entrepreneurship tendencies, but it hasn’t been found any significant statistical difference between the entrepreneurship tendencies of students which did and didn’t took the financial management and entrepreneurship courses.

___

Arslan, K. (2002). “Üniversiteli Gençlerde Mesleki Tercihler ve Girişimcilik Eğilimleri.” Doğuş Üniversitesi Dergisi, İşletme Fakültesi 6: 1-11.

Avşar, M. (2007). Yüksek Öğretimde Öğrencilerin Girişimcilik Eğilimlerinin Araştırılması: Çukurova Üniversitesi’nde Bir Uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

Balaban, Ö. ve Özdemir, Y. (2008). “Girişimcilik Eğitiminin Girişimcilik Üzerine Etkisi: Sakarya Üniversitesi İİBF Örneği”, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 3(2):1331

Bird, B. J. (1989). Entrepreneurial Behavior, İllinois: Foresman and Company.

Bozkurt, R. (1996). Girişimci Profili Üzerine Değerlendirmeler. Dünya Gazetesi, 14 Kasım 1996.

Cansız, E. (2007). Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimlerinin Belirlenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.

Demirel, E. T. ve Tikici, M. (2010). “Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Özelliklerinin Beyin Baskınlık Analizi İle Değerlendirilmesi”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 9(32): 221-253.

Emsen, Ö. (2001). “Genç Nesilde Mesleki Eğilimler ve Girişimcilik: Ampirik Bir Çalışma.” MPM Verimlilik Dergisi, 1: 153-176.

Fidan, Y. ve Çiftçi, S. (2010). “Farklı Fakültelerdeki İşletme Öğrencilerinin Girişimciliğe Bakışları.” Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4: 58-73. Güney, S. ve Nurmakhamatuly, A. (2007). “Kültürün Girişimciliğe Etkisi: Kazakistan ve Türkiye Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Özelliklerinin Belirlenmesi.” Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(18): 62-86.

Hendorson, R. and Robertson, M. (2000). “Who wants to be an entrepreneur? Young Adult Attitudes to Entrepreneurship as a Career.” Carier Development International 5(6): 279-287.

Hisrich R. D. ve Peters, M. P. (1998). Entrepreneurship (4th Ed.). Boston, New York, Irwin McGrow-Hill.

İbicioğlu, H. vd. (2009). “Girişimci Özellikler ve Girişimcilik Türü Tercihi Üzerine Ebeveyn Etkisi: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Araştırması.” Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 12( 1-2): 521-538.

İraz, R. (2005), Yaratıcılık ve Yenilik Bağlamında Girişimcilik ve KOBİ’ler, Çizgi Kitabevi, Konya.

İşcan, Ö. F. ve Kaygın, E. (2011). “Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimlerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma.” Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15 (2): 443-462.

Karabulut, A. T. (2009). “Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Özelliklerini ve Eğilimlerini Belirleme.” Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 26(1): 331-356. Marangoz, M. (2012), Girişimcilik, Beta Yayınları, İstanbul.

Naktiyok, A. ve Timüroğlu, M. K. (2009). “Öğrencilerin Motivasyonel Değerlerinin Girişimcilik Niyetleri Üzerine Etkisi ve Bir Uygulama.” Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 23(3): 85-103.

Örücü, E., Kılıç, R. ve Özer, Y. (2007). “Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimlerinde Ailesel Faktörlerin Etkisi.” Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 2(2): 27Patır, S. ve Karahan, M. (2010). “Girişimcilik Eğitimi ve Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Profillerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Alan Araştırması.” İşletme ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 1( 2):27-44.

Şenocak, B. (1992), “2000’li Yılların Girişimcilik Modeli.” 3.İzmir İktisat Kongresi, (181-186), İzmir.

Titiz, T. (1999). Genç Girişimcilere Öneriler. İstanbul: İnkılâp Kitabevi.

Tosunoğlu, B. T. (2003). Girişimcilik ve Türkiye’nin Ekonomik Gelişme Sürecinde Girişimciliğin Yeri. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.

Yılmaz, B. S. ve Günel, Ö. D. (2011). “Üniversite Eğitimi ve Girişimcilik: Bireyleri Girişimciliğe Yönlendiren Etkenler.” Akademik Bakış Dergisi, Sayı 26: 1-20.

Yılmaz, E. ve Sünbül, A. M. (2009). “Üniversite Öğrencilerine Yönelik Girişimcilik Ölçeğinin Geliştirilmesi.” Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (21), 196-203.

Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-9196
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Adıyaman Üniversitesi