İLKÖĞRETİM DERS PROGRAMLARININ ÖĞRENCİYE KAZANDIRILMASI HEDEFLENEN DEĞERLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Bu çalışmada ilköğretim Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji derslerinin öğretim programları öğrencilere kazandırılması hedeflenen değerler bakımından incelenmiştir. Bu araştırmada, ilköğretim dersi öğretim programlarını öğrenciye kazandırılması hedeflenen değerler açısından değerlendirilebilmek amacıyla öncelikle değer, değer eğitimi ile ilgili literatür ve yapılan araştırmalar incelenmiştir. Literatür taraması sonucu hangi özelliklerin “değer” kabul edilebileceği belirlenmiştir. Daha sonra ilköğretim dersi öğretim programları (Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji derslerinin öğretim programları) nitel araştırma yöntemlerinden olan doküman incelemesi yöntemi ile incelenmiştir. Çalışmada genel olarak aşağıdaki bulgular elde edilmiştir. Hayat bilgisi dersi öğretim programında “değerler” ifadesine doğrudan yer verilmezken, bazı değerlerin programda “kişisel nitelikler” başlığı altında yer aldığı görülmektedir. Sosyal bilgiler dersi öğretim programında değerler “doğrudan verilecek değerler” olarak belirtilmektedir. Türkçe dersi öğretim programında değerlerle ilgili bir açıklama bulunmamakta ancak kazanım ifadelerinde bazı değerlerin yer aldığı görülmektedir. Matematik dersi öğretim programında da bazı değerlerin belirgin bir şekilde yer almadığı, ancak “matematik eğitiminin genel amaçları” arasında ve ölçme değerlendirme bölümünde yer aldığı görülmektedir. Fen ve teknoloji dersi öğretim programında ise değerler, “Tutumlar ve Değerler” başlığı altında verilmiştir. Çalışmanın sonucunda, öğretim programlarında öğrencilere kazandırılması hedeflenen bazı değerlere yer verildiği, ancak programlarda bu konuda bir standardın olmadığı ortaya çıkmıştır.

AN ANALYSIS OF PRIMARY CURRICULUM IN TERMS OF VALUES TARGETED TO BE FOSTERED IN PUPILS

In this study Life Sciences (1-3rd grades), Social Sciences (4-7th grades), Turkish (1-8th grades), Mathematics (1-8th grades), Science and Technology (4-8th grades) curriculums were analyzed in terms of values targeted to be fostered in pupils. As a result of literature review which features could be considered as values were specified. Later on, primary curriculums (primary curriculums of Life Sciences, Social Sciences, Turkish, Mathematics, Science and Technology) were analyzed with document review that is one of the qualitative research methods. Findings obtained in the study, in general, are as follows; as the expression “values” doesn’t rank in life sciences primary curriculum directly, seen that some values are included in the curriculum under the title of “personal attributes”. In social sciences primary curriculum values are indicated as “values to be taught directly”. In Turkish curriculum there are no explanations about values but seen that some values are included in attainment statements. As for science and technology curriculum, values are given under the title of “Attitudes and Values”. In consequence of the study, it ensures that primary curriculums include some values targeted to be fostered in pupils in general but they are not up to standard in this regard.

___

Akbaş, O. (2004). Türk Milli Eğitim Sisteminin Duyuşsal Amaçlarının İlköğretim II. Kademedeki Gerçekleşme Derecesinin Değerlendirilmesi. Yayınlanmamış doktora tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Akbaş, O. (2008). Sosyal Bilgilerde Değerler Öğretimi. Özel Öğretim Yöntemleriyle Sosyal Bilgiler Öğretimi (Ed. Bayram Tay ve Adem Öcal), Ankara: Pegem Akademi.

Çepni, S., Bacanak, A. ve Küçük, M. (2003). “Fen Eğitiminin Amaçlarında Değişen Değerler: Fen-Teknoloji-Toplum”. Değerler Eğitimi Dergisi, 1(4): 7-29.

Demirel, Ö. (2009). Kuramdan uygulamaya eğitimde program geliştirme. Ankara: Pegem Akademi.

Doğanay, A. (2009). Değerler Eğitimi. Sosyal Bilgiler Öğretimi Demokratik Vatandaşlık Eğitimi (Ed. Cemil Öztürk), Ankara Pegem Akademi.

Ekşi, H. (2003). “Temel İnsani Değerlerin Kazandırılmasında Bir Yaklaşım: Karakter Eğitimi Programları”. Değerler Eğitimi Dergisi, 1(1): 79-96.

Erdem, A.R. (2007). “An İmportant Factor of Culture of Education Faculties: Vaules (A Case Study of the Education Faculty of PAU”. Eurasion Journal of Educational Research, 26: 95-108.

Hofmann-Towfigh, N. (2007). “Do Student’s Values Change İn Different Types Of Schools?”. Journal of Moral Education, 36(4): 453-473.

İşcan, C.D. (2007). İlköğretim Düzeyinde Değerler Eğitimi Programının Etkililiği. Yayınlanmamış doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara..

Kinnier, R., J. Kernes, L. ve Dautheribes, T.M. (2000). “A Short List of Universal Moral Values”. Counseling and Values, 45(1): 4-17.

Kirschenbaum, H. (1995). 100 ways to enhance values and moralility. Massachusetts: Allyn&Bacon A Simon & Schuster Company Needham Heights.

Öncül, R. (2000). Eğitim ve eğitim terimleri sözlüğü. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi. Özgüven, İ.E. (2000). Psikolojik testler. Ankara: PDREM Yayınları.

Öztürk, E. (2009). Hayat bilgisi dersinde değer eğitimi ve örnek uygulamalar. İlköğretim Hayat Bilgisi Öğretimi ve Öğretmen El Kitabı. (Ed. Selahiddin Öğülmüş), 1. Baskı, Ankara: Pegem Akademi.

Pike, Mark A. (2007). “Values and Visibility: The İmplementation and Assessment of Citizenship Education in Schools”. Education Review, 59(2): 215-229.

T.C. M.E.B. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (2009). İlköğretim hayat bilgisi dersi öğretim programı ve kılavuzu (1, 2 ve 3. Sınıflar), Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.

T.C. M.E.B. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (2009). İlköğretim Türkçe dersi öğretim programı ve kılavuzu (1-5. Sınıflar), Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.

T.C. M.E.B. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (2006). İlköğretim Türkçe dersi öğretim programı ve kılavuzu (6, 7, 8. Sınıflar), Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.

T.C. M.E.B. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (2005). İlköğretim sosyal bilgiler dersi öğretim programı ve kılavuzu (4-5. Sınıflar), Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.

T.C. M.E.B. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (2005). İlköğretim sosyal bilgiler dersi öğretim programı ve kılavuzu(6-7. Sınıflar), Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.

T.C. M.E.B. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (2009). İlköğretim matematik dersi öğretim programı ve kılavuzu(6-8. Sınıflar), Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.

T.C. M.E.B. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (2005). İlköğretim matematik dersi öğretim programı ve kılavuzu (1-5. Sınıflar), Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.

T.C. M.E.B. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (2005). İlköğretim fen ve teknoloji dersi öğretim programı ve kılavuzu (4-5. Sınıflar), Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.

T.C. M.E.B. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (2006). İlköğretim fen ve teknoloji dersi öğretim programı ve kılavuzu (6-7-8. Sınıflar), Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.

Yıldırım, K. (2009). “Values Education Experiences of Turkish Class Teachers: A Phenomonological Approch”. Eurasioan Journal of Educational Research, 35: 165-18

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. 7. Baskı, Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-9196
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Adıyaman Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ POLİTİKA BİLİMİNE YÖNELİK EĞİLİMLERİNİN BELİRLENMESİ

Osman AKHAN

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ “TARİH” KAVRAMINA İLİŞKİN ALGILARININ MECAZLAR/ METAFORLAR YARDIMIYLA ANALİZİ

Yasemin Er TUNA, Fatma Mazman BUDAK

ÖĞRENCİ, SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYI ve ÖĞRETMENLERİNİN DEĞER HİYERARŞİSİ

Kadir KARATEKİN, Ebru GENÇTÜRK, Gökçe KILIÇOĞLU

BU BENİM ESERİM” FEN BİLİMLERİ PROJELERİNDE VATANDAŞLIK EĞİMİ AÇISINDAN SOSYAL SORUMLULUK VE VATANDAŞLIK BİLİNCİ

Cemalettin AYAS, Ramazan ÇEKEN, Hüseyin EŞ, Bekir TAŞTAN

İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN DEMOKRASİ ALGILARININ İNCELENMESİ

Mehmet Suat BAL, Süleyman YİĞİTTİR

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİNE İLİŞKİN YETERLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Hüseyin ÇALIŞKAN, Demet TEKİN, Mehmet UYMAZ

İHSAN SUNGU’YA AİT BİR TARİH DERSİ ÖRNEĞİ: TAÇ GİYDİRME TÖRENİ TABLOSU

Hüseyin KÖKSAL

ÖĞRETMEN VE ÖĞRETMEN ADAYI GÖRÜŞLERİNE GÖRE LİSE ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİNİN ÖĞRETİMİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Mehmet GÜLER, Ahmet ŞİMŞEK

TÜRKİYE’DEKİ ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Nihal Baloğlu UĞURLU

SOSYAL BİLGİLER DERSİNDE PROJE FUARININ KULLANILMASINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ

Oğuzhan KARADENİZ, Bahri ATA