KAT SEVİYELERİ FARKLI BİTİŞİK NİZAM YAPILARDA KAT KÜTLESİNİN ÇARPIŞMA KUVVETİNE ETKİSİ

Ülkemizde her geçen gün nüfusun artmasıyla konut ihtiyacı da artmaktadır. Bu sebeple yapılar, özellikle nüfusun yoğun olduğu kentlerde alandan tasarruf etmek için bitişik nizamda ve çok katlı inşa edilmektedir. Fakat bitişik ya da yan yana yapılmış bu yapıların, deprem sırasında birbirlerine çarpması sonucu yapılarda ağır hasarlar meydana gelmektedir. Bu durum bitişik nizam yapılarla ilgili yapılan çalışmaları önemli kılmaktadır. Bu çalışmada, kat seviyeleri farklı olan bitişik nizam yapıların deprem etkisi altında çarpışma analizi yapılarak, kat kütlelerinin yapıların çarpışma kuvvetine etkisini incelemek ve ileride bu bağlamda yapılacak olan çalışmalara ışık tutmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda  kat seviyeleri farklı iki betonarme bina modellenmiştir. Bu binalar, aralarında farklı mesafeler bırakılarak ve farklı kalınlıktaki döşemelerle SAP2000 paket programında modellenmiş ve 1940 El Centro deprem kaydı kullanılarak deprem etkisi altında dinamik analizi yapılmıştır. Analizler sonucunda katlardaki çarpışma kuvvetleri grafik haline getirilip incelenmiştir.

___

  • Coşkun E., Yılmaz Y., Deprem Etkisi Altındaki Bitişik Nizam Yapılar İçin Çarpışma Kuvveti Spektrumu Modeli, Sekizinci Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı, İstanbul, Türkiye, 2015.
  • Tekin Ö.F., Pala M., Depreme Maruz Zayıf Kat Düzensizliğine Sahip Bitişik Nizam Binaların Çarpışma Analizi, Akademik Platform Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi (APJES) 5-1 (2017) 23-33.
  • Köksal O., Karaca Z., Patlatma Kaynaklı Yer Hareketi Etkisindeki Bitişik Nizam Yapıların Çarpışma Analizi, 4. Uluslararası Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı, Eskişehir, Türkiye, 2017.
  • Sak Ö.F., Beyen K., Bitişik Nizam Betonarme Yapılarda Çarpışma Etkisi ve Zaman-Frekans Alanında Performans Analizleri, 4. Uluslararası Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı, Eskişehir, Türkiye, 2017.
  • Karabulut M., Kartal M.E., Özil E., Ünlü R., Betonarme Binalarda Deprem Derz Mesafesinin İncelenmesi, Natural & Applied Sciences Journal, Vol. I, No. 1,39-45, 2018.
  • Jankowski R., Non-linear Viscoelastic Modeling of Earthquake-induced Structural Pounding, Earthquake Engineering and Structural Dynamics, vol. 34, s. 595-611, 2005.
  • Muthukumar S., DesRoches R., A Hertz Contact Model with Non-linear Damping for Pounding Simulation, Earthquake Engineering and Structural Dynamics, vol. 35, s. 811-828, 2006.