BURSA – AKÇAPINAR – KAZANPINAR CİVARINDA KİREÇTAŞI KÖKENLİ MERMER OLUŞUMLARININ ETÜT VE DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu çalışmada, 16 km2’lik bir alanı kapsayan Bursa ili Akçapınar-Kazanpınar civarı mermer yatakları araştırılmıştır. Mermer yatağının Jeolojik birimleri ve aralarındaki ilişkiler arazi çalışması sırasında gözlemlenerek 1/10000 ölçekli jeoloji haritası hazırlanmıştır. Aynı zamanda mermer olarak değerlendirilen kireçtaşları ve önemli birimlerden alınan örneklerin ince kesitleri mikroskopta incelenerek mermerlerin mineralojik-petrografik özellikleri belirlenmiştir. Sonrasında araziden alınan numunelerin fiziksel ve mekanik özellikleri yapılan laboratuvar çalışmaları ile ortaya konmuştur. Buna göre, inceleme alanı içinde blok mermer üretimi amaçlı dört farklı bölgede yer alan kireçtaşları, saha ve laboratuvar verileriyle değerlendirilmiştir. Bu bölgelerden mermer üretiminde blok verimi potansiyelinin olduğu Açma Tepe, Belentarla Tepe ile Çalüstü Tepe’si bölgesinden alınan Numune 2 ve 3 üzerinde yapılan makroskopik ve mikroskopik analizlere göre, yapı ve doku, sertlik, mineral büyüklükleri ve dağılımları, kesilebilirlik, cila kabul, ayrışma gibi özellikler olumlu bulunmuştur. Ayrıca albenisi açısından “Apolyont beji”ne benzemesi gibi özellikleri ocak oluşturmada etkili olan faktörler arasındadır. Bunun yanı sıra yine bu yöreden alınan örneklere uygulanan fiziko-mekanik testlere göre elde edilen su emme, porozite, birim hacim ağırlığı ve tek eksenli basınç dayanım değerleri TS değerlerine göre oldukça uygun oldukları belirlenmiştir. En iyi değerleri ise %0,07 su emme, %0,7 porozite ve 1000 kg/cm2 üzerinde tek eksenli basınç dayanımı değerleri ile K2 numunesi vermiştir. Bu sonuçlara dayanarak, yörede üretilen veya üretilecek mermerlerin çok dayanımlı, kompakt, masif kayaç grubuna dahil olduğu, ve blok üretimi, plaka üretimi ve cilalanmasına da uygunluk gösterdiği sonucuna varılmıştır.

___

  • [1] http://www.bursa.gov.tr/
  • [2] Granit T, Tintant H. Observation Preliminaries Sur le Jurasique de la Region Bilecik (Turque). C.R. Acad. Scien. Paris, 1960; 251: 1801-1803.
  • [3] Akkuş MF. Dağakçaköy (GB Bursa) ve Fındıklı (GB Gönen) Mıntıkalarındaki Üst Jura. TJK Bülteni 1963; 8 (1-2): 1-9.
  • [4] Altıner D, Koçyiğit A, Frinacci U, Nicosia U, Conti MA. Kuzeybatı Anadolu’nun Kuzey Anadolu Fay Zonu Güneyindeki Rosso Ammonitiko’lu Jura – Alt Kretase Stratigrafisi, Bölgenin Paleocografik ve Tektonik Evrimi. TÜBİTAK Raporu, 270 s., 1989.
  • [5] Eroskay SO. Paşalar Boğazı – Gölpazarı Sahasının Jeolojisi. İ.Ü. Fen Fakültesi Mecmuası, Seri: B, 1965; 30 (3-4): 135-170.
  • [6] Altınlı İE. Yenişehir Havzasının Jeoloji ve Hidrojeolojisi. İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) Fen Fakültesi Mecmuası, Seri B, 1965; 30: 40-42.
  • [7] Saner S. Mudurnu – Göynük Havzasının Jura ve Sonrası Çökelim Nitelikleriyle Paleografik Yorumlanması. TJK Bülteni 1980; 23: 39-52.
  • [8] Yılmaz Y. Sakarya Kıtası Güney Kenarının Tektonik Evrimi. İstanbul Üniversitesi Yer bilimleri dergisi 1981; 1: 33-52.
  • [9] Genç Ş. Geology of The Region Between Uludağ and The İznik Lake. MTA Enstitüsü yayını, 1986; 19-25.
  • [10] Ercan T, Ergül E, Akçören F, Çetin A, Granit S, Asutay J. Balıkesir – Bandırma Arasının Jeolojisi, Tersiyer Volkanizmasının Petrojeolojisi ve Bölgesel Yayışımı. MTA Dergisi, 1990; 110: 113-130.
  • [11] Lisenbee AI. Structural Setting of Orhaneli Ultramafic Term Masif Near Bursa, Northwestern Turkey. Tez, Pennsylvanya State University, 157 s., 1972.
  • [12] Emre H. Orhaneli Ofiyolitinin Jeolojisi ve Petrojeolojisi. Doktora Tezi, İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Bölümü, İstanbul, 1986.
  • [13] http://www.mta.gov.tr/v3.0/
  • [14] Uz B. Marmosan Mustafakemalpaşa Sincansarnıç Sahasının Etüd ve Değerlendirilmesi. İTÜ Maden Fakültesi YBYK Raporu, 1991; 55-96.
  • [15] Uz B, Yıldız TD. Bursa – Doğanalan – Körekem Civarında Mermer Oluşturan Kireçtaşlarının Etüt ve Değerlendirilmesi. Türkiye 9. Uluslararası Mermer ve Doğaltaş Kongresi ve Sergisi, Antalya, 2017; 557-569.
  • [16] Dar Mühendislik, Bursa Çevreyolu Kesimi Kesin Proje Jeoteknik Raporu. Kısım II, T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, 1998.
  • [17] Kayıkçı S. Bursa İli Akçapınar – Kazanpınar civarının jeolojik haritası (1/10000) ve enine kesiti. İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, 2005.
  • [18] Tahir Dörtpınar ile kişisel görüşme, 2005.
  • [19] T.S.E. TS 10449 Mermer- Kalsiyum Karbonata Esaslı - Yapı ve Kaplama Taşı Olarak Kullanılan. Kasım 1992, Ankara.
Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

BURSA – AKÇAPINAR – KAZANPINAR CİVARINDA KİREÇTAŞI KÖKENLİ MERMER OLUŞUMLARININ ETÜT VE DEĞERLENDİRİLMESİ

Bektaş UZ, Taşkın Deniz YILDIZ, Veli UZ, Selen ÜLGEN, Seda KAYIKÇI, Ali UÇAR, Nihal Derin COŞKUN

Doğal Bir Materyal Olarak Keçi Kılı Lifleriyle Modifiye Edilen Kohezyonlu Zeminlerin Donma-Çözülme Direnci

Necmi YARBAŞI

5×5 AT ÇİZGESİ İÇİN MODÜLERLİK İLE AT İLİŞKİLERİ TANIMI

Serkan GÜLDAL

DOĞAL BİR MATERYAL OLARAK KEÇİ KILI LİFLERİYLE MODİFİYE EDİLEN KOHEZYONLU ZEMİNLERIN DONMAÇÖZÜLME DİRENCİ

Necmi YARBAŞI

TÜRKİYE TIBBİ ATIK ENVANTERİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ

Hasan ERYİLMAZ, Kazım Onur DEMİRARSLAN

ALTI SİGMA TEKNİĞİYLE TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ÇEVRİM SÜRELERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA

Murat KARABULUT, Mustafa DESTE

DOLUSAVAKLARDA SIÇRATMA EŞİĞİNDEN ÇIKAN SU JETİ HAVA KONSANTRASYONUNUN DEĞİŞİMİ

Cüneyt YAVUZ

FAZ DEĞİŞTİRİCİ MADDELERİN ADIYAMAN İKLİM KOŞULLARINDA YALITIM AMAÇLI KULLANIMININ İNCELENMESİ

Hacı SOĞUKPINAR, Refet KARADAĞ, İsmail BOZKURT, Zuhal KARAGÖZ GENÇ, Murat GENÇ

2012-2018 YILLARI TIBBİ ATIKLARININ NÜFUS İLE İLİŞKİLENDİRİLMESİ VE MEVCUT BERTARAF YÖNTEMLERİNİN İNCELENMESİ

Kazım Onur DEMİRARSLAN, Hasan ERYILMAZ

SUDA TOPLAM PETROL HİDROKARBONLARI (TPH) ANALİZİ İLE KIZILIRMAK GRABENİ’NİN (NEVŞEHİR) HİDROKARBON POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI

Atilla KARATAŞ, Adil ÖZDEMİR, Yıldıray PALABIYIK, Alperen ŞAHİNOĞLU