Karmaşık anatomik yapıların üç boyutlu anaglif stereo yöntemi kullanılarak öğrencilere anlatılması ve bunun geleneksel iki boyutlu ders anlatımı ile karşılaştırılması

AMAÇ: Fossa infratemporalis ve fossa pterygopalatina gibi etrafı kemiklerle çevrili olan ve karmaşık gözüken yapıların öğrenciler tarafından algılanması zordur. Bu çalışmada, adı geçen yapıların anlaşılabilmesinde üç boyutlu anaglif stereo görsel aracı ile iki boyutlu görsel aracın etkinliği karşılaştırıldı.GEREÇ VE YÖNTEM: Adı geçen bölgelerle ilgili olarak anatomi bölümünde bulunan kadavralar, kuru kafalar ve modellerden elde edilen anaglif stereo görüntüler hazırlandı. Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 3. Sınıf öğrencilerine (88 öğrenci) topografik anatomi derslerinde bir gruba (Grup 1, n=44) üç-boyutlu anaglif stereo görüntüler ve diğer gruba da (Grup 2, n=44) iki-boyutlu görüntüler gösterildi. Her sunumun bitiminde öğrencilerin konuyu anlama derecesini saptamak için sınav yapıldı ve geri bildirim formu doldurmaları istendi. Gruplara ait sınav sonuçları ve geri bildirim değerleri Mann Whitney U testi kullanılarak istatistiksel olarak karşılaştırıldı.BULGULAR: Grup 1’deki öğrencilerin sınav notu ortalaması 49.7, Grup 2’dekilerin sınav notu ortalaması ise 24.7 olarak bulundu. Grup 1’in sınav sonuçları ve geri bildirim formunda ders ile ilgili verdikleri puanlar Grup 2 ile karşılaştırıldığında daha yüksek bulundu. Bu fark istatistiksel olarak da anlamlıydı (p<0.05).SONUÇ: Üç boyutlu olarak yapılan anatomi dersi sunumları öğrencinin konuyu daha iyi anlamasını kolaylaştırmakta ve iki boyutlu ders sunumlarına önemli bir alternatif olmaktadır.

The effectiveness of three-dimensional anaglyph stereo and two-dimensional visual tools in teaching complex anatomic structures

OBJECTIVE: Comprehension by students of anatomic structures surrounded by bone such as fossa infratemporalis and fossa pterygopalatina is difficult. Three-dimensional anaglyph stereo visual tool and two-dimensional traditional visual tool were compared with regard to their effectiveness in teaching these structures.MATERIALS AND METHOD: Anaglyph stereo images of the mentioned structures were prepared by using cadavers, skulls and models available in the anatomy department. Eighty-eight volunteer students were selected as audience and were divided into two groups. Group 1 (n=44) was lectured on topographic anatomy by using the anaglyph stereo visual tool and Group 2 (n=44) was lectured on the same topic through two-dimensional traditional methods. After the lecture, all students in both groups were taken for an exam and were asked to fill out feedback forms. The exam grades and feedback values of the groups were compared statistically with Mann Whitney U test.RESULTS: The mean exam grade was 49.7 in Group 1 and 24.7 in Group 2. The exam grades and the feedback values of the Group 1 students compared with those of the Group 2 students were higher; the difference was statistically significant (p<0.05)CONCLUSION: The presentation of complex anatomic regions in the form of three-dimensional anaglyph stereo facilitated the comprehension by the students of the topic. This technique presents as a valuable alternative to two-dimensional traditional techniques in anatomy teaching.

___

  • McLachlan JC. New path for teaching anatomy: living anatomy and medical imaging vs. dissection. Anat Rec B New Anat 2004;281:4-5.
  • Wikipedia.org [Internet] available from: http://en.wikipedia.org/wiki/Anaglyph_3D. Website last modified on 1 November 2013.
  • Ribas GC1, Bento RF, Rodrigues AJ Jr. Anaglyphic three-dimensional stereoscopic printing: revival of an old method for anatomical and surgical teaching and reporting. J Neurosurg 2001;95:1057-66.
  • Basset DL. A Stereoscopic Atlas of Human Anatomy. Portland: Sawyer’s; 1952
  • Trelease RB. Toward virtual anatomy: a stereoscopic 3-D interactive multimedia computer program for cranial osteology. Clin Anat 1996;9:269-72.
  • Trelease RB. The virtual anatomy practical: a stereoscopic 3D interactive multimedia computer examination program. Clin Anat 1998;11:89-94.
  • Hirsch CM, Kramer T. Neuroanatomy: 3D-stereoscopic atlas of the human brain. 1st ed. Heidelberg: Springer Verlag; 1999.
  • Höhne KH. Voxel-man 3D-navigator. 2nd version ed. Heidelberg: Springer Verlag; 2001.
  • Trelease RB. Anatomical informatics: Millennial perspectives on a newer frontier. Anat Rec 2002;269:224-35.
  • Stereoeye.jp [Internet]. Anaglyph Maker Version 1.08, [cited 2013 Dec 15]. Available from: http://www.stereoeye.jp/software/index_e.html
  • van Engelshoven JM, Wilmink JT. Teaching anatomy; a clinicians view. Eur J Morphol 2001;39:235-6.
  • McNulty JA, Halama J, Espiritu B. Evaluation of computer-aided instruction in the medical gross anatomy curriculum. Clin Anat 2004;17:73-8.
  • Ackerman MJ. The Visible Human Project: a resource for education. Acad Med 1999;74:667-70.
  • Gardner H. To open minds. 1st ed. New York: Basic Books; 1989.
  • Gardner H. Frames of mind: the theory of multiple intelligences. 1st ed. New York: Basic Books; 1993.
  • Marks SC Jr. The role of three-dimensional information in health care and medical education: the implications for anatomy and dissection. Clin Anat 2000;13:448-52.
  • Howard IP, Rogers BJ. Binocular vision and stereopsis. 1st ed. New York: Oxford Claridon; 1995.
  • Ciuffreda KJ. The Glenn A. Fry invited lecture. Accommodation to gratings and more naturalistic stimuli. Optom Vis Sci 1991;68:243-60.
Acta Odontologica Turcica-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1984
  • Yayıncı: Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Diş hekimliği araştırmalarında mikrobilgisayarlı tomografi uygulamaları

Feyza ÜNSAL ŞAHİN, Özgür TOPUZ

Karmaşık anatomik yapıların üç boyutlu anaglif stereo yöntemi kullanılarak öğrencilere anlatılması ve bunun geleneksel iki boyutlu ders anlatımı ile karşılaştırılması

Tuncay PEKER, İsmail Nadir GÜLEKON, Seçil ÖZKAN, Afitap ANIL, Hasan Basri TURGUT

Kök kanal ilaçları

Müzeyyen KAYATAŞ, Rabia Figen KAPTAN, Selmin AŞÇI

Alt çeneye inokule olan cam parçalarının doğru tanı ve tedavisi: bir olgu bildirimi

Celal Bahadır GİRAY, Mustafa Yiğit SAYSEL, Bahadır KAN, Özde SEZGİN, Seçil GÜNEY

Resiprokasyon ve dönme hareketi yapan eğe sistemlerinin karşılaştırılması: şekillendirme süresi, çalışma boyu değişimi ve alet kırılması

Fatma YALPI ALTUN, Özgür UZUN

Yaş, dental plak miktarı, oral hijyen uygulamaları ve renkli içecekler tüketilmesinin doğal diş rengi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi

Dilek NALBANT, Kaan YERLİYURT, Yeşim Göknur BABAÇ, Cihan AKÇABOY, Levent NALBANT

Çukurova bölgesinin süpernümerer diş karakteristikleri: çok merkezli retrospektif bir çalışma

Ufuk TATLI, Burcu EVLİCE, İbrahim DAMLAR, Zeki ARSLANOĞLU, Ahmet ALTAN

Yanan ağız sendromu

Orçun TOPTAŞ, İsmail AKKAŞ, Fatih ÖZAN

Resiprokasyon ve dönme hareketi yapan eğe sistemlerinin karşılaştırılması: uzaklaştırılan madde miktarı, toplam genişletme, kanal transportasyonu ve kanal eğimi değişimi

Fatma YALPI ALTUN, Özgür UZUN

Sol maksiller sinüste izole Aspergillus enfeksiyonu: olgu bildirimi

Benay YILDIRIM, Alaa Mohamed SHUİBAT