Hemşirelikte Manevi Bakımın Uygulanması

Bütüncül sağlık yaklaşımı bireyin fiziksel, zihinsel, ruhsal, sosyal ve manevi olarak bir bütün olduğu esasına dayanır. Bireyin sağlığını sürdürebilmesi için fiziksel, ruhsal ve sosyal sağlığının yanı sıra manevi sağlığının da değerlendirilmesi gereklidir. Maneviyat, kendini aşabilme, kişinin yüce olarak algıladığı şey ler le varlığını, yaşamını ve değerlerini özdeşleştirmesidir. Ümitsizliğin tam tersi, so runlarla baş etmek için pozitif ve aktif bir yoldur, iç huzurun ve iç barışın kazanılmasında et ki li dir. Birçok araştırmacı maneviyatı insan olmanın önemli bir parçası olarak ele almaktadır. Hastalık durumunda veya ölümle sonuçlanabilecek güç durumlarda kişinin duygularına yönelik kavramsal bir yapı sağlar, kişinin tepkisini pozitif yönde etkileyebilir. Maneviyat, hemşirelik bakımında vazgeçilemez bir öğedir. Manevi bakım; hastalıklar, stres ya da ölüm gibi nedenlerle akıl, beden ve ruh arasında uyumsuzluk yaşandığı zaman bireyin baş etme durumunu ve yaşam kalitesini arttırır. Hemşirelik bakımında manevi boyutun ele alınması ve hemşirelerin bu konuya dikkatinin çekilmesi çok önemlidir. Manevi bakım hemşirelik bakımının önemli bir tamamlayıcısıdır. Hemşireler bireylerin manevi inançlarını, uygulamalarını tanımalı ve bireyselleştirilmiş manevi bakım sunmalıdırlar. Bu makale ile sağlık bakımında manevi bakımın önemi vurgulanmış ve manevi bakımın; hemşirelik sürecinin basamakları olan gereksinimlerini tanılama, planlama, uygulama ve değerlendirme yardımı ile hemşirelik bakımında uygulanması açıklanmıştır.

THE APPLICATION OF SPIRITUAL CARE IN NURSING

The holistic health approach is based on the principle of the individual being a whole physically, mentally, socially and spiritually. Based on this, the individual’s spiritual state as well as his physical, emotional and social health should be evaluated for him to continue to be healthy. Spirituality is the overcoming of the self, the integration of the things the individual holds dear to himself such as his values, his life, and his existence. The opposite of hopelessness is an active and positive way of coping with problems which is instrumental in gaining inner peace. Many researchers view spirituality as an integral part of being human. It would provide a conceptual structure for the feelings that arise during situations that result in illness and death, shaping the individual’s reaction positively. Spirituality is an essential component of nuring care. Spiritual care offers coping strategies and supports quality of life of the individual during times of imbalance between mind, body and spirit due to illness, stress and death. It is very important that this spiritual aspect of nursing is considered and brought to nurses’ attention. Spiritual care is an important supplement to nursing care. Nurses should get to know their patients’ spiritual beliefs and practices, offering individualized spiritual care. This article emphasizes the importance of spiritual care in health care. The application of spiritual care is explained through the nursing process, which consists of needs analysis, planning, application and evaluation.

___

Öz F. Human, Spiritual Requirements and Nursing, MN Klinik Bilimler& Doktor 2004; 10:266-73.

Kostak M.A. Spiritual Dimension of Nursing Care, Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi 2007;2:105-15.

Özdoğan Ö. Psycho-Spiritual Approach, Türkiye Klinikleri JMed Oncol-Speciel Topics 2012;5:15-20.

Bayık A, Ergül Ş. Nursing and Spiritual Care, Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2004; 8):37-44.

Mc Ewan W. Spirituality in Nursing, Orthopaedic Nursing 2004; 23:321-25.

Mcsherry W. Education İssues Surrounding The Teaching of Spirituality, Nursing Standard 2000; 14: 40-3.

Koenig G.H, George K.L, Titus P, Meador G.K. Religion, Spirituality and Acute Care Hospitalization and Long-Term Care Use By Older Patients, Archives of İnternal Medicine 2004; 164: 1579-84.

Öz F. Spiritualite, Sağlık Alanında Temel Kavramlar.1.Baskı, Ankara: İmaj İç ve Dış Ticaret AŞ: 2004.p.15-20.

Abedi H.A. Spiritual Care in Hospitalized Patiens, Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research 2011;16:125-32.

Grant D. Spiritual İnterventions: How, When and Why Nurses Use Them, Holistic Nursing Practice 2004; 18: 36-41.

Galek K, Flannelly K.J, Vane A, Galek R.M. Assessing A Patient’s Spiritual Needs, Holistic Nursing Practice 2005;19: 62-9.

Rieg L, Mason CH, Preton K. Spiritual Care: Practical Guidelines for Rehabilitation Nurses, Rehabilitation Nursing 2006;31: 249-56.

Jenkins M.L, Wikoff K, Amankwaa L, Trent B. Nursing Spirit, Nursing Manegement 2009;40: 29-36.

Tanyi R.A. Spirituality and Family Nursing: Spiritual Assessment and Interventions for Families, Journal of Advanced Nursing 2006; 53:287-94.

Leeuwen V.R, Cusveller B. Nursing Competencies for Spiritual Care, Journal of Advanced Nursing 2004; 48:234-46.

Yılmaz M. A Dimension of Holistic Care:Spirituality,Nature and Relationship with Nursing,Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi 2011;14:61-9.

LaRocca-Pitts M. In FACT, Chaplains Have A Spiritual Assessment Tool, Australian Journal of Pastoral Care and Health 2009;3: 8-15.

Elkins M, Cavendish R. Developing a Plan for Pediatric Spiritual Care, Holistic Nursıng Practice 2004;18:179-84.

Dameron C.M. Spiritual Assessment Made Easy with Acronyms, Journal of Christian Nursing 2005;22:14-16.

Salladay A.S, Shelly A.J. Spirituality in Nursing Theory and Practice: Dilemmas for Christian Bioethics, Christian Bioethics 1997; 3: 20-38.

Birol L. Nursing Diagnoses, Hemşirelik Süreci. 10. Baskı. İzmir: Etki Yayınları: 2011.p. 259-89.

Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-470X
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: ACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ