Gizli Tehlike; Agmatin

Öz Piyasada serbestçe satılan bazı agmatin katkılarında belir- tildiği gibi bu molekülün insanlarda IGF-1, somatotropin gibi hormonlara etkisi bulunmamaktadır, olsa bile bilimsel olarak ispatlanmamıştır. Çizgili kas hücrelerindeki meta- bolizma ve etkileri hakkında net bilgiler bulunmamakta- dır. Öte yandan bir poliamin olan agmatinin kontrolsüz ve yüksek dozlarda alınması poliamin stresine neden olabilir. Poliamin stresi başta intihar olmak üzere birçok mental bozukluk ile ilişkilendirilmiştir 9 . Poliamin stresi mental problemlerin yanı sıra birçok kanser türü ile de ilişkilidir 10 . Bu yüzden gıda takviyesi olarak piyasaya sunulan bu molekül ile ilişkili bilgiler maalesef bilimsel doğrular bakı- mından eksiktir. En azından yukarıda belirtilen sakıncalar

___

Uzbay T. The pharmacological importance of agmatine in the brain. Neurosci Biobehav Rev, 2012; 36: 502-19.

Uzbay T. A new target for diagnosis and treatment of CNS disorders: agmatinergic system. Curr Med Chem, 2012; 19: 5116-21.

Uzbay IT, Kayir H, Goktalay G, Yildirim M. Agmatine disrupts prepulse inhibition of acoustic startle reflex in rats. J Psychopharmacol, 2010; 24: 923-29.

Uzbay T, Goktalay G, Kayir H, Eker SS, Sarandol A, Oral S, Buyukuysal L, Ulusoy G, Kirli S. Increased plasma agmatine levels in patients with schizophrenia. J Psychiatr Res, 2013; 47: 1054-60.

Yeşilyurt Ö, Uzbay İT. Agmatine potentiates the analgesic effect of morphine by an alpha-2-adrenoceptor-mediated mechanism in mice. Neuropsychopharmacology, 20012; 25: 98-103.

Aricioğlu-Kartal F, Uzbay IT. Inhibitory effect of agmatine on naloxone- precipitated abstinence syndrome in morphine dependent rats. Life Sci, 1997; 61: 1775-81.

Richardson-Andrews RC. A central role for the polyamines in the aetiology of schizophrenia. Med Hypotheses 1983; 11: 157-66.

Das I, de Belleroche J, Essali MA, Richardson-Andrews RC, Hirsch SR. Blood polyamines in schizophrenia. Schizophr Res 1989; 2: 146.

Fiori LM, Turecki G. Implication of the polyamine system in mental disorders. J Psychiatry Neurosci 2008; 33: 102-10.

Büyükuslu N, Eröz SE. Poliaminler ve kanser; Kanserli hastaların beslenmesinde poliaminlerin rolleri. MÜSBED 2015; 5: 123-28.

Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-470X
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: ACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Hemşirelik ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin İletişim Beceri Düzeyleri ve Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi

Aygül KISSAL, Mustafa KAYA, Medine KOÇ

Spiegel Herni ve Laparoskopik Onarımı: Olgu Sunumu

Ahmet BAL, Ogün ERŞEN, Ziya Taner ÖZKEÇECİ, Mustafa ÖZSOY, Rüçhan Bahadır CELEP, Sezgin YILMAZ, Enes ŞAHİN, Yüksel ARIKAN

Natal vesüt dişlerin ince yapısı

Esin Çalışkan AK, Serap ARBAK, Serap AKYÜZ, Burcu Nur DOĞAN, Rabia PİŞİRİCİLER

Gizli Tehlike; Agmatin

Korkut ULUCAN, Tayfun UZBAY

İntussepsiyona neden olan dev inflamatuar fibriod polip; olgu sunumu

Mehmet ÖNCÜ, Serdar ALTINAY, Ali SOLMAZ, Meral UYAR, Esra BİLGİ, Hakan YİĞİTBAŞ

Nadir Bir Organofosfat İntoksikasyonu Olgusu; Saç Biti İçin Yanlış Kullanım

Evren BÜYÜKFIRAT, Ahmet KÜÇÜK, Mahmut Alp KARAHAN, Hasan Hüsnü YÜCE

Mide Fundusunda Gastrik Divertikül: Olgu Sunumu

Murat Can MOLLAOĞLU, Birkan BOZKURT, Sinan SOYLU, Meriç Emre BOSTANCI, Kürşat KARADAYI

Türkiye’de Yenidoğan Kliniklerinde Çalışan Hemşire ve Hekimlerin Yenidoğanda Ağrı Yönetimi ile İlgili Yaklaşımları

Esma AKCAN, Rana YİĞİT

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servise Başvuran Karbonmonoksit Zehirlenmesi Olgularının Değerlendirilmesi

Mustafa Özgür TOKLUCU, Caner ARAZ, Mehmet NİZAMOĞLU, Emin PALA, Sevgi AKOVA, Burcu KARAKAYALI, Şirin GÜVEN

OECD ÜLKELERİNİN SAĞLIK GÖSTERGELERİ AÇISINDAN BENZERLİK VE FARKLILIK ANALİZİ

Canser BOZ, Haydar SUR, Selma SÖYÜK