FİNANS İŞLETMELERİNDE KURUMSALLAŞMA DÜZEYLERİNİN STAJYER BAKIŞ AÇISIYLA DEĞERLENDİRİLMESİ

Kurumsallaşma bir işletmenin çalışma süreçlerinin kişilerden, kişilerin özel yaşantısından ve kişiliğinden etkilenmeden, belirlenmiş kurallara ve oluşturulan işletme prosedürlerine uygun çalışması olarak tanımlanabilir. İşletmelerde kurumsallaşma, öncelikle uzun ömürlü olmanın, daha sonra başarı ve sürdürülebilirliğin en önemli şartlarındandır. Bu bakımdan kurumsallaşma tüm işletmeler gibi bankalar ve finans işletmeleri ve ilgili hizmetler açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı bankalar ve finans işletmelerinde kurumsallaşma düzeylerinin stajyer bakış açısıyla belirlenmesi ve analiz edilmesidir. Bir işletmede kurumsallaşmanın varlığını hissetmek için uzun bir çalışma süresi gerekmektedir. Bu çalışmada, bankalar ve finans işletmelerinde 40 iş günü kesintisiz staj yapan bankacılık ve finans lisans öğrencilerinin bakış açıları ve görüşleri üzerinde çalışılmıştır. Bu anket, Türkiye’de faaliyet gösteren banka ve finans işletmelerini kapsamaktadır. Kurumsallaşma düzeyleri konusundaki gözlemler ve hissedilenlerden elde edilen verilen veriler, anket yöntemiyle toplanarak nitel olarak yorumlanmıştır.

Evaluation Of The Institutionalization Levels In Financial Enterprises From The Internship Perspective

Institutionalization can be defined as the operation of the working processes of an enterprise in accordance with the established rules and established business procedures without being affected by the private life and personality of the persons. Institutionalization in businesses is one of the most important conditions of being long-lasting, then success and sustainability. In this respect, institutionalization is very important for banks and financial enterprises and related services like all businesses. The aim of this study is to determine and analyze the levels of institutionalization in banks and financial enterprises from an intern perspective. A long working period is required to feel the existence of institutionalization in a business. In this study, the perspectives and views of undergraduate banking and finance undergraduate students who have been interning in banks and finance enterprises for 40 working days are studied. This survey covers banking and finance company operating in Turkey. The data obtained from the observations on the level of institutionalization and the perceptions were collected with a questionnaire method and interpreted qualitatively.

___

  • APAYDIN, F. (2007), "Örgütlerde Kurumsallaşma ve Adaptif Yeteneklerin Pazarlama Eylemlerine ve Örgütsel Performansa Etkileri”, Yayınlanmamış Doktora Tezi.
  • DIMAGGIO, P. J. ve W. W. Powell (1983), The Iron Cage Revisited: Institutional Isomorphism and Collective Rationality in Organizational Fields, in W. W. Powell and P.J.
  • DIMAGGIO (Ed.),(1991), The New Institutionalism in Organizational Analysis, pp. 63-82. University of Chicago Press: Chicago.
  • GÜMÜŞTEKİN E. G. (2005). KOBI Niteliğindeki Aile İşletmelerinin Yönetim ve Organizasyon Sorunları: Kütahya Seramik Sanayi Örneği. C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 6 (1), 71-93
  • İLTER H.M., (2001)Aile Şirketleri'nde Kurumsallaşma ve Kobi'lerin Yönetim Sorunları, İstanbul Ticaret Odası Yayın No : 2001 -19, İstanbul
  • KARPUZOĞLU, E., (2004), “Aile Şirketlerinin Sürekliliğinde Kurumsallaşma”, İstanbul Kültür Üniversitesi, 1. Aile İşletmeleri Kongre Kitabı, 1, s. 45
  • KIRIM A., (2003), Aile Şirketlerinin Yönetimi, İstanbul: Sistem Yayıncılık, s. 11
  • MEYER, J. W. ve B. Rowan (1977), “Institutionalized Organizations: Formal Structures as Myth and Ceremony”, in W. W. Powell and P.J. DiMaggio (Ed.), The New Institutionalism in Organizational Analysis, 1991, pp. 41- 62. University of Chicago Press: Chicago.
  • PEŞKİRCİOĞLU, N. (2019), Aile İşletmeleri ve Kurumsallaşma, Anahtar Dergisi, VGM yay., Ankara.
  • SCOTT, W. R. (1987), “The Adolescence of Institutional Theory”, Administrative Science Quarterly, Vol. 32, No. 4, pp. 493-511.
  • SELZNICK, P. (1996), “Institutionalism “Old” and “New”, Administrative Science Quarterly, Vol. 41, No. 2, p. 273
  • TUNCEL H. T. (2011), Aile Şirketlerinde Kurumsallaş(Ama)Ma, Konya Ticaret Odası, Konya.
  • WALLACE, J. E. (1995), “Organizational and Professional Commitment in Professional and Nonprofessional Organizations”, Administrative Science Quarterly, Vol. 40, No. 2, pp. 228-255.
  • YILMAZ, C., L. Alpkan ve E. Ergün (2005), “Cultural Determinants of Customer- and Learning-Oriented Value Systems and Their Joint Effects on Firm Performance”, Journal of Business Research, Vol. 58, pp. 1340-1352.
  • ZUCKER, L. G. (1977), “The Role of Institutionalization in Cultural Persistence”, in W. W. Powell and P.J. DiMaggio (Ed.), The New Institutionalism in Organizational Analysis: 1991, pp. 63-82. University of Chicago Press: Chicago.