Şev Stabilitesi Probleminin Geri Analizle Çözümü: Örnek Bir Vaka

Bu çalışmada bir şev stabilitesi problemi incelenmektedir. Şev üzerinde bir yol güzergâhı bulunmaktadır ve şevin göçme potansiyeli yüksektir. Bu çalışmanın amacı, şevde güvenlik analizinde kullanılan programların tutarlılığının incelenmesi ve şev hareketini önleyecek tasarımın belirlenmesidir. Bu amaçla, ilk olarak, şevin topoğrafik özellikleri belirlenmiş ve mevcut duruma ait model oluşturulmuştur. Şev modeline ait verileri elde etmek için arazi ve laboratuvar çalışmalarından faydalanılmıştır. Geri analiz yöntemi kullanılarak kayma yüzeyine ait parametreler elde edilmiştir. Mevcut durumu yansıtan model üzerinde, şevi güvenli hale getirecek tasarım oluşturulmuştur. Analizler; sonlu elemanlar yöntemini esas alan Plaxis 2D (2018) ve limit denge yöntemlerine dayanan Slide V.6.0. programları ile gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, güvenlik analizi hesabında kullanılan programlardan uyumlu sonuçlar elde edilmiştir. Ele alınan şev stabilitesi probleminde, iyileştirme yöntemi olarak fore kazıkla destekleme uygun görülmüştür. Ek olarak drenaj yöntemleri ile yüzey sularının uzaklaştırılması önerilmiştir.

Solution of the Slope Stability Problem by Back Analysis: An Example Case

In this study, a slope stability problem is investigated. There is a road route located on the slope and the slope has a high potential to failure. The purpose of this study is to examine the consistency of programs used in slope safety analysis and to determine the design that will prevent slope movement. For this purpose, firstly, topographic features of the slope were determined and then a model of the current state was created. Field and laboratory studies were used to obtain the data of slope model. Parameters of the failure surface were obtained by using back analysis method. Afterwards, a design that will make the slope safe was created on the model which reflects the current state. Analysis was performed by using both Plaxis 2D (2018) ,which is based on finite element method, and another program called Slide V.6.0. based on limit equilibrium methods. As a result, compatible results were obtained from the programs used in the safety analysis calculation. In the slope stability problem discussed, supporting with bored pile was considered appropriate as an improvement method. In addition, it was proposed to remove surface waters by drainage method.

___

ACADEMIC PLATFORM-JOURNAL OF ENGINEERING AND SCIENCE-Cover
  • ISSN: 2147-4575
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Akademik Perspektif Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çarpık Dağılımlar için Çarpıklık Düzeltmesi Yöntemine Dayalı X ve R Kontrol Grafikleri

Sevgi YURT ÖNCEL, Handan ÖZARSLAN

Fitalimid İşlevsel Gruplar Taşıyan Yeni Bir Simetrik Benzimidazol Tuzunun Sentezi, Yapısal ve Spektroskopik Özelliklerinin Araştırılması

Ahmet KUNDURACIOĞLU

Hiperspektral Görüntülerin Sınıflandırılmasında Farklı Boyut İndirgeme Yöntemlerinin Karşılaştırılması

Mehmet Zahid YILDIRIM, CANER ÖZCAN, Okan ERSOY

Türkiye’de İş Kazaları ve Makroekonomik Faktörlerin İlişkisi: Zaman Serisi Analizi

Tufan ÖZTÜRK, Özge EREN, HASAN VOLKAN ORAL

Arayüzey Polimerizasyonu Metodu ile İnce Boşluklu Nanofiltrasyon (NF) Membran Üretimi ve Performans Değerlendirmesi

Esra Ateş GENCELİ, Gülsüm Melike Ürper BAYRAM, Reyhan ŞENGÜR TAŞDEMİR, Türker TÜRKEN, İSMAİL KOYUNCU

Döküm Sanayinde Süreç Tabanlı Temel Gösterimleri ile İstatistiksel Süreç Kontrolü

Kenan ORÇANLI

Kentiçi Yol Kademelenmesinin Afet Durumunda Toplanma Alanlarının Erişilebilirliğine Etkisi Açısından İrdelenmesi

Hilmi Evren ERDİN, M. Burcu Sılaydın AYDIN, NUR SİNEM PARTİGÖÇ, Hayat Zengin ÇELİK, Arzu PALAZCA, Cigdem HOROZ

Çoklu Vericili Görünür Işık Haberleşmesinde Kanal

Merve KİMYACI, Selva Muratoğlu ÇÜRÜK

Şev Stabilitesi Probleminin Geri Analizle Çözümü: Örnek Bir Vaka

Buse ÜN, ABDULAZİM YILDIZ

Çelik Kolon Taban Levhalarının Mekanik Davranışlarının İncelenmesi

Şahin SÖZEN, Mustafa ATILGAN