Annales Okulu, Marc Bloch ve “Tarih savunusu: Veya tarihçilik mesleği” yapıtı üzerinden Bloch’un tarih anlayışı

Annales Okulu toplumları geçmişi olduğu kadar geleceği niteliğinde de olan tarih için farklı bir anlayış benimser. Okul geleneksel tarih anlayışı yerine birçok disiplinle ilişkili olan kapsamlı bir tarih yaklaşımına odaklanır. Annales’in birçok temsilcisi bireyin yaşam ve eylemlerini multi-disipliner biçimde ele alarak anlamaya çalıştı. Bu çalışmada Annales Okulu'nun "yeni tarih teorileri" ve Marc Bloch'un (Annales'in kurucularından biri) tarih anlayışı ele alınacaktır. Bloch tarafından kazandırılan yenilikler ve yöntemler, tarihi ve toplumu analiz etmek adına incelenecektir.

Annales School, March Bloch and his conception of history via his work “Argument of History or the Profession of Historiography”

Annales School adopts a different conception on history means societies’ both past and future. The school focus on a comprehensive history approach which is associated with many science instead of traditional history conception. Annales’ many agents tried to understand individual’s live and practices with a multidisciplinary form. In this study, Annales School’s “new theories of history” and Marc Bloch’s (one of the founder of Annales) conception of history will be examined. The novelties and methods are gained by Bloch, will be examined as part of analysing the society and history.