SAFİYE EROL ROMANLARINDA KADIN OLGUSU

Çalışmamızda, Almanya'da yazım sürecine başlayan ve ilerleyen süreçte roman ağırlıklı eser veren Safiye Erol'da "kadın" kavramı ele alınmıştır. Bu bağlamda yazarın sanat hayatına değinildikten sonra eserlerindeki kadınların yeri edebi ve toplumsal açıdan incelenmiştir. Erol'un kadınlarının ayırıcı yönlerini görebilmek için toplumdaki kadın algısının süreç içerisindeki değişimi de ayrıca ele alınmıştır. Özellikle de kadın-erkek ilişkilerine ve bu ilişkilerden sonra kadın karakterlerin toplumsal hayat içersindeki konumlanışına değinilerek ayrıntılı analizler yapılmıştır. Analizlerin odak noktasında ise Erol'un eserlerindeki aşk, utanç, kıskançlık, özlem, sevgi gibi duyguların oluşmasında etkili olan yaşantıların toplum ve aile izleğinde çözümlenmesi bulunmaktadır. Diğer bir ifadeyle Tanzimat öncesinden Cumhuriyete uzanan "kadın" figürünün Safiye Erol eserleri merkezinde gözlemlenmesi hedeflenmiştir. Bireysel bağlamda kişilik ve anlayış çatışması da yaşayan karakterlerin bulunduğu Erol kadınlarını incelediğimiz bu çalışmamız neticesinde bütünsel çıkarımlar sonuç kısmına bırakılmıştır.

THE PHENOMENON OF WOMAN IN SAFİYE EROL’S NOVELS

In this study, concept of “woman” in writings of Safiye Erol who started to write in Germany and later on wrote novels was analyzed. After her life relevant to art was mentioned, positions of women in her works were socially and literally viewed. Changing perception of woman in society within the process was also investigated to find out Erol’s female characters’ distinctive features. Especially man-woman relationships and after that positioning of female characters in society were elaborately analyzed. In the path of family and society analyses of experiences which have influence to occur emotions such as love, shame, envy, missing and compassion are at the center of analyses. In other words, it is targeted that female figure from before the Tanzimat to the Republic is searched at the core of Safiye Erol’s workings. In this research which also studied Erol’s female characters that individually live personality and perception clash, total inferences are in conclusion

___

  • Altındal, Aytunç (2003), Türkiye’de Kadın. İstanbul, Alfa Basım Yayın.
  • Kandemir, Feridun (1949), Edebiyat Alemi Mecmuası. 28 Temmuz, s.15.
  • Erol, Safiye (2002), “Aşk Arifesi Makaleler”, Kubbealtı Neşriyat, Nisan, s. 426.
  • Taşkıran, Tezer (1973), Cumhuriyetin 50. Yılında Türk kadın hakları. Başbakanlık Kültür Müsteşarlığı Cumhuriyetin 50. Yıl Dönümü Yay., Ankara.
  • Tuna, Semiha (2009), “Kadın sorunları araştırma ve uygulama merkezi”. fe dergisi, 1/1 s.20-29, Ankara Üniversitesi, 27 Ağustos (url:http:// cins.ankara.edu.tr/tuna html).
  • Yardım, M. Nuri (2003), Safiye Erol Kitabı. İstanbul: Benseno Yayınları. Gönderim Tarihi: 09.11.2016 Kabul Tarihi: 02.03.2017