Yerel Nohut Genotiplerinin Bazı Kalite Parametrelerinin Ortaya Konulması

Kırşehir il merkezi ile ilçelerine bağlı belde ve köylerinden toplanan yerel nohut genotiplerinin bazı kalite parametrelerinin ortaya konulması ve standart çeşitlerle kalite parametreleri bakımından kıyaslanmaları bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu kapsamda toplanan 32 adet yerel nohut genotipi ile kontrol olarak yer alan 4 adet standart nohut çeşidi çalışmanın materyalini oluşturmuştur. Yapılan varyans analizi sonucunda nohut genotiplerinin incelenen özellikler arasındaki farkları istatistiksel olarak çok önemli bulunmuştur

Determination of Some Quality Parameters of Domestic Chickpea Genotypes

The purpose of this study is to present some quality parameters of local chickpea genotypes collected from Kirsehir city center and districts and towns and compare them with standard varieties in terms of quality parameters. In this context, 32 local chickpea genotypes collected and 4 standard chickpea varieties as control were the material of the study. As a result of the analysis of variance, the differences between the characteristics of chickpea genotypes were found to be statistically significant

___

  • Abdel Khalik, K. 2013. Systematic implications of seed coat diversity in some representatives of the genus Ipomoea. Turk. J. Bot, 37: 811-824.
  • Anonim, 2013. http://faostat3.fao.org/download/Q/QC/E
  • Anonim, 2014. http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul
  • Düzgüneş, O. ve Akman, H. 1985. "Varyasyon Kaynakları". A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları. 954. 151 s, Ankara.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O. ve Gürbüz, F. 1987. "Araştırma ve Deneme Metotları". A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları 1021. Ankara.
  • Franck, P., Coussy, H., LeConte, Y., Solignac, M., Garnery, L. and Cornue, J.M. 1999. Microsatellite analysis of sperm admixture in honeybee. Insect Molecular Biology. 8 (3): 419-420 p.
  • Karadavut, U., Sözen, Ö. ve Zengin, G., 2015. Kırşehir İlinden Toplanan Yerel Bodur Kuru Fasulye Tohumlarında Morfometrik Analizler. GAP VII. Tarım Kongresi, Şanlıurfa.
  • Mart, D., Cansaran, E., Karaköy, T. ve Şimşek, M., 2007. Çukurova ve Orta Anadolu Bölgesi'nden Toplanan Yerel Nohut (Cicer arietinum L) Popülasyonlarının Bazı Önemli Agronomik ve Morfolojik Özelliklerinin Belirlenmesi, Seleksiyonu ve Kalitatif Karakterlerinin Karakterizasyonu. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü. Cilt: 16, Sayı: 1-2, 61-72 s.
  • Rasmussen, H.N. 1995. Terrestrial Orchids. From Seed to Mycotrophic Plant. Cambridge University Press.
  • Verma, J., Sharma, K., Thakur, K., Sembi, J.K. and Vij, S.P. 2014. Study on seed morphometry of some threatened Western Himalayan orchids. Turk. J. Bot., 38: 234-251.