Mesleki ve Teknik Eğitimde Üniversite-Sanayi İşbirliği Protokolü Yerel Uygulama Örneği: Yeniçağa

Mesleki ve teknik eğitimin önemli bir basamağı olan meslek yüksekokulları, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu ara elemanın yetişmesi noktasında önemli bir yere sahiptir. Meslek yüksekokullarında uygulanan eğitimin, bu ihtiyaçları giderecek bir eğitim ve öğretim programını kapsaması gerekmektedir. Meslek yüksekokullarında uygulama yapabilecek laboratuarlar yetersiz veya hiç bulunmamaktadır. Ayrıca okulların dışında iş yerinde yapılacak olan eğitimlerde öğrencilerin mesleki yeterliliklerini ve becerilerini kazanmaları açısından önemlidir. Bu pratik eğitimlere zorunlu stajlar ile katkı sağlanmaya çalışılsa da gerekli bilgi ve pratiğin ne derece verildiği noktasında kısıtlı kalmaktadır. Bundan dolayı, meslek yüksekokulları ile sanayi arasında yapılacak olan Üniversite Sanayi iş birliği protokolleri öğrencilere hem konusunda uzman çalışanlar tarafından derslerin verilmesini, hem de iş yeri pratiğinin yapılabilmesini sağlamaktadır. Öğrenciler teorik olarak gördükleri dersi, bu eğitim kapsamında uygulamalı olarak öğrenme fırsatı bularak kendilerini geliştirme fırsatı bulacaktır. İşyerinde uygulamalı eğitim programına dahil olan öğrencilerin mezuniyet sonrasında istihdam edilme ihtimalleri de artmaktadır. Bu çalışmada, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yeniçağa Yaşar Çelik Meslek Yüksekokulu ile Bolu Çimento Sanayii A.Ş. arasında imzalanan üniversite-sanayi işbirliği protokolü örnek uygulama olarak anlatılacak ve çalışmanın geçen döneme yönelik anket çalışması yapılacaktır. Anket sonuçları yorumlanarak değerlendirilecektir. Bu anketle öğrencilerin programdan beklentileri, çalışma şekilleri ve gelecek yıllarda yapılabilecekler için yol gösterici görüşler alınmaya çalışılacaktır.

An Example Of Local Application Of Universty-Industry Collaboration Protocol In Vocational Education: Yeniçağa

Voctional schools are a crucial step of technical vocational education, that these have very important role on traning intermadiate staff who is needed by the business world. Have been giving education in voctional schools, fulfill the needs should be covered by a curriculum. Laboratories; to be able to practice in vocational schools is inadequate or absent. Doing traning in workplace is important in terms of acquiring professional qualification and skill for students. Because of this, university and industry collaboration protocols, signed between voctional schools and industry; provide students tranning opportunity giving by proffessional staff. Students are taken theoretical courses, practical learning opportunities by finding the scope of this training will have the opportunity to develop themselves. Students are involved in practical training program in the workplace after graduation employment possibilities are also increasing. In this study, an example is going to be demonstrated that it is a university-industury collaboration protocol signed between Abant İzzet Baysal University, Yeniçağa Yaşar Çelik Vocational Scholl and Bolu Cement A.Ş. and a survey will be conducted for the last term of protocol. Survey results will be interpreted and evaluated. By the means of this survey, we will try to recieve opinion about student’s expectations, working styles and what can be done in the next years.

___

  • Yükseköğretim Kanunu - 2547, (1981)
  • Acar, D.,Tugay, O., “Üniversite Sanayi İşbirliği Bağlamında Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin KOBİ’lerde Staj Olanakları: Burdur’da Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi y.2007 cilt12,sayı1 sy1-12. (2007)
  • İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi-İKMEP, (2011)
  • Yıldırım, M. ve Güven, M., “Üniversite Sanayi İşbirliğinde Öğrenciler için Staj ve Uzmanlaşma Süreçlerinin Önemi”, Üniversite-Sanayi İşbirliği Ulusal Kongresi, 26-27 Haziran (2008)
  • İşsever, C. Mesleki ve Teknik Eğitimin Tarihçesi. Devlet Kitapları Müdürlüğü, 11-31. (2011)
  • Şahin ve Fındık, “Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitim: Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12-3. (2008)
  • Eşme, İ., Uluslararası Mesleki ve Teknik Eğitim Konferansı. 15-27 (2007)