Delhi Müslümanları Arasında Eğitimle İlgili Meseleler

2001 yılında yapılan nüfus sayımına göre Delhi nüfusunun okuryazarlık oranı % 81,7’dir. Delhi’de yaşayan Müslümanlar arasındaki okuryazarlık oranı ise % 66,6’dır. Bu çalışma Delhi sınırları içinde yer alan Okhla (Zakir Nagar, Abul Fazal Enclave), Eski Delhi (Turkman Gate, Bara Hindu Rao), Seelampur ve Usmanpur gibi Müslüman nüfusunun çoğunlukta olduğu bölgelerde yapılan alan araştırmasına dayanmaktadır. Bu makale Hindistan’ın başkenti Delhi’de yaşayan Müslümanların eğitimlerini etkileyen temel faktörleri ele almaktadır. Müslümanların eğitim durumunu etkileyen pek çok unsur zikredilebilir. Fakat bunlar arasında yerleşim şekli, sosyal yapı, kast ve sınıf faktörü, karkhana işi, erkek ve kız çocukları, dil faktörü, devlet okulları, özel okullar, medreseler ve kadın gibi konular daha fazla öne çıkmaktadır. Burada bu hususlardan bazısı detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu çalışma, Delhi’de Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde yapılan mülakatlara, saha çalışmasına ve gözlemlere dayanmaktadır. Makalede ayrıca bu yerleşim yerlerinde yaşayan Müslümanları birbirine bağlayan dini kimlik dışındaki diğer dinamikler de ele alınmıştır. Saha çalışmasına katılan muhatapların fikirleri, bu bölgelerde yaşayan Müslümanların eğitim konusundaki farklı tutum ve davranışlarını yansıtmaktadır. Fakat şu nokta ortaktır ki, katılımcıların tamamı kendi muhitlerinde daha fazla devlet okulu talep etmektedir. Eğitim, günümüzde bir toplumun gelişim düzeyini belirlemede temel ölçütlerden biridir. Müslümanlar, İslam dininde eğitimin önemine vurgu yaparken Hz. Muhammed’in “bir kimse ilim Çin’de de olsa gitsin ve alsın” (bu ifade, ilim öğrenme sürecinin zorluklarını ima eder) sözünü sık sık zikrederler. Bu sözün akabinde Müslümanların eğitim seviyesi olarak çok ileri düzeyde olması beklenir. Fakat istatistikler farklı bir tablo ortaya koymaktadır. Nitekim Hindistan’da öne çıkan dini gruplardan biri olan Müslümanlar, Sachar Komitesi Raporu’nun verisinde de gösterildiği gibi en geri kalmış dini grubu oluşturmaktadır.
Anahtar Kelimeler:

xx

Delhi Müslümanları Arasında Eğitimle İlgili Meseleler

___

  • Ahmad, Imtiaz, 1976, Caste and Kinship in a Muslim Village of Eastern Uttar Pradesh in Family, Kinship and Marriage among Muslims in India (ed.), Delhi, Manohar.
  • Ahmed, Zafar, 2000,Islam and Muslims in South Asia, Delhi, Authors press.
  • Park, Robert,1952, Human Communities: The City and Human Ecology:II, New York, The free press.
  • Rizvi, S.M., 1976, Kinship and Industry among Muslim Karkhanedars in Delhi‘, in Family, Kins- hip and Marriage among Muslims in India (ed.), Delhi, Manohar.
  • Srinivasan, Nirmala, 1981, Identity Crisis of Muslims, Delhi, Concept publishing. İnternet Kaynakları
  • http://articles.economictimes.indiatimes.com/2011-04-05/news/29384421_1_literacy-rate-fe- male-literacy-primary-schools.
  • http://realitycheck.files.wordpress.com/2006/12/sach2.JPG
21. Yüzyılda Eğitim ve Toplum-Cover
  • ISSN: 2147-0928
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Türk Eğitim-Sen
Sayıdaki Diğer Makaleler

Nebih Nafile’nin Şiirlerinde Temalar

Fatih SAKALLI

Mesleki ve Teknik Eğitimde Üniversite-Sanayi İşbirliği Protokolü Yerel Uygulama Örneği: Yeniçağa

Behçet DÜNDAR, Halil YILMAZ, Yasin KARA

Delhi Müslümanları Arasında Eğitimle İlgili Meseleler

Cemil KUTLUTÜRK, Uzma Azhar

6287 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu Sonrası Öğretmen Yetiştirme Sisteminde Anadolu Öğretmen Liselerinin Yeri (Sinop İli Örneği)

Engin BAYRA, Hakan SÜZGÜN

Okul Öncesi Sosyal Beceri Değerlendirme Ölçeği Öğretmen Formunun Geliştirilmesi: Geçerlik Ve Güvenirlik Analizleri

Esra ÖMEROĞLU, Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Yasemin AYDOĞAN, Mehtap ÇAKAN, Ebru KILIÇ ÇAKMAK, Arzu ÖZYÜREK, Gülümser GÜLTEKİN AKDUMAN, Yunus GÜNÜNDİ, Ömer KUTLU, Aysel ÇOBAN, Özlem YURT, Hakan KOĞAR, Seda KARAYOL

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersinin Öğretiminde Filmlerin Kullanımına İlişkin Öğrenci Görüşleri

Behsat SAVAS, Özgür ASLAN

Oyun İçinde Oyun Kerkük

Fahri ATASOY

Kültürel Miras ve Yeni Biçimlenme Süreci Üzerine Bir Değerlendirme

Gökçe ŞİMŞEK

Çoklu Zeka Kuramına Göre Hazırlanan Sanatsal Etkinliklerin Öğrencilerin Tasarım İlkelerinden Ritim Konusunu Öğrenmelerine Etkisinin İncelenmesi

Rukiye DİLLİ, Hülya İZ BÖLÜKOĞLU

Kara Kuvvetleri Lisan Okulunda İngilizce Dışında Yabancı Dil Öğrenimi Gören Kursiyerlerin Avrupa Ortak Başvuru Metnine Göre Seviyelerinin Belirlenmesi ve Dil Becerileri Açısından Ortaya Çıkan Farklılıklara Çözüm Önerileri

Kerim AÇIK, Murat ÖZCAN, Ali BENLİ