Avrupa Birliği Sürecinde Türk İmalat Sanayi Dış Ticaretinin Rekabet Gücü: 1989-2009 Dönemi VAR Analizi

Ülkeler arasındaki ekonomik, siyasal ve kültürel ilişkilerin yoğunlaşarak artması, toplumların farklı kültür ve sosyal yapılarının karşılıklı olarak etkilenmesi, soğuk savaşın yarattığı duvarların yıkılması küreselleşmeyi etkileyen temel makro faktörler arasında yer almaktadır. Dünya ekonomisinde küreselleşmenin gerçekleşmesinde teknolojik gelişmenin ve rekabete yönelik dışa açılma stratejisinin ağırlıklı rolünü de göz ardı etmemek gerekir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin dış ticaret politikaları, mali politikaları ve genel anlamıyla ekonomi politikaları küreselleşmenin temelini oluşturmaktadır. Bu tür birleşmelerden birisi ve en önemlisi Avrupa Birliğidir. Türkiye ekonomisinin AB’yle bütünleşmedeki önemli dönemeç ise Gümrük Birliği anlaşmasıdır. Bu anlaşmayla birlikte Türkiye’nin dış ticaretinde de çeşitli farklılaşmalar yaşanmış, döviz kuru politikalarının işlerliği önem kazanmıştır

“Avrupa Birliği Sürecinde Türk İmalat Sanayi Dış Ticaretinin Rekabet Gücü: 1989-2009 Dönemi VAR Analizi”

___

—AKTAN, C. C. (1999), “Global Ekonomik Entergasyon ve Türkiye” Dış Ticaret Dergisi, Ocak, http#WWW.foreigntrade.gov.tr/ticaret/dtdergilocak99/global.

ARİZE Augustine c., MALİNDRETOS John ve KASİBHATLA Krishna M., “Does Exchange - Rate Volatility Depress Export Flows: The Case of Less Developed Countries’(LDC), ity.pdf> (28.08.2009).

ERTEK, Tiimay, Ekonometriye Giriş, Genişletilmiş İkinci Baskı, Beta Yayınları, İstanbul 2000.

PORTER, M. E. (1990), “The Competitive Advantages of Nations” Harvard Business Review, Mart-Nisan, no:2

PORTER, M. E. (1998), “Clusters and The New Economics of Competition” Harvard Business Review, Kaslm—Aralık.

—SCOOT, B. R. ve C. DODGE (1985), US Competitiveness in the World Economy, Boston: Harvard Business School Press.

SEVÜKTEKİN Mustafa ve NARGELEÇEKENLER Mehmet, Zaman Serileri Analizi, Nobel Yayın Dağltlm, 1. Baslnı, Ankara, Mart 2005.

TUNÇSİPER Bedriye ve ÖKSÜZLER Oktay, “Döviz Kuru Riski Türkiye’nin ihracatını azaltır mı? Hata Doğrulama Yöntemi lle Bir Ampirik Değerlendirme”, <http d/W3.balikesir.edu.tr/—-oksuz1er/cv06Tk.htm> (27.07.2009).

ZENGlN Ahmet, “Reel Döviz Kuru Hareketleri ve Dış Ticaret”, <httpd/WWW.cumhuriyet.edu.tr/edergilmakale/1 14.pdf> (26.08.2009).