ERDEMLİ ŞEHİR VE HİKMETLİ BİLGİ İLİŞKİSİ

Bu bildiride, bilim ve hikmette ilerleme ile şehir arasındaki ilişki ele alınacaktır. Medeni olma, şehirli olma, mukim bulunma ile yerleşik bir medeniyet kurma arasındaki ilişki tarihin şahitliğiyle ayan beyan ortadadır. Çünkü hareket halinde olan, toplumlar, biriktirir, öğrenir, ama üretemez. Bunlar aynı zamanda tasnif edemez ve teorik olanı gereği gibi uygulayamaz. Göçebelerin, yıkması, tahrip etmesi ve yağmalaması kolaydır, ama onlar için yapma, üretme ve yaşam mekânlarını imar etme çok zordur. Önemli kentler, hikmetin bütüncü nazarıyla kurulmuş ve bilgece tasarlanmış karmaşık yapılardır. Aynı zamanda bu kentler de hikmet sahibi zarif insanların yetiştiği mekânlar olmuşlardır. Medeniyet ve düşünce tarihine ışık tutan da hep bilgeler olmuştur. Bu yüzden hikmet ve şehir arasında daima karşılıklı bir ilişki vardır. Elinizde tuttuğunuz çalışma işte bu ilişkinin kodlarını bulup ortaya koyma çabasının bir ürünüdür. Kısaca bu makale, gelecekte kurulacak şehirler için hikmet anlayışının ne kadar önemli katkı sağlayacağını ortaya koymaktadır
Anahtar Kelimeler:

Erdem, şehir, hikmet, bilgi

RELATIONSHIP BETWEEN THE VIRTIOUS CITY AND THE WISE KNOWLEDGE

In this paper, it will be discussed the relationship between the progress of the city and wisdom. It is strikingly obvious that, being civilized, urban, being a resident of civilization requires establishing the relationship between presence and testimony of history. Because on the move, communities, collects, learn, but cannot produce. They are also not classified and properly implement the theoretical one. Nomads, destroy destruction and pillaging easy. But for them, making it very difficult to produce and develop of living spaces. Complex structures of the important cities were established and designed wisely, and considered by holistic wisdom. , These cities, at the same time, have become the growing places for wise and elegant people. These sages always shed light on the history of civilization and thought. Therefore, the city and wisdom always has been a mutual relationship. The present study is a product of the effort to demonstrate to find the codes of this relationship. In short, this article will contribute to understand how important to establish cities by wisdom in the future

___

  • Ateş, Süleyman, Kur’ân-ı Kerim ve Yüce Meali, Kılıç Yayınevi, İstanbul, 1990.
  • Bolay, Süleyman Hayri, Felsefeye Giriş, Akçağ, Ankara, 2004.
  • Corbin, Henry, History of Islamic Philosophy, Islamic Publications, London, 1993.
  • De Planhol, X., “The Geographical Setting”, Islamic and Middle Eastern Geographers and Travellers, by I. Netton, (eds), Volume One: Routledge, London and New York, 2008.
  • Görmez, Mehmet, Sünnet ve Hadisin Anlaşılması ve Yorumlanmasında Metodoloji Sorunu, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara, 1997.
  • İslam Ansiklopedisi, MEB, İstanbul, 1993.
  • Karakoç, Sezai, Fizikötesi Açısından Ufuklar ve Daha Ötesi, Diriliş Yayınları, İstanbul, 1995
  • Kutluer, İlhan, İlim ve Hikmetin Aydınlığında, İz yayıncılık, İstanbul, 2001.
  • Nadwi, Süleyman, A Guidebook for Muslims, Academy of Islamic Resarch, India, 1985.
  • Nasr, Islamic Cosmological Doctrine, Bath, (U.K) 1978.
  • Osmanlıca –Türkçe Ansiklopedik Büyük Lügat, Tür-Dav, Hazırlayanlar, Abdullah Yeğin, Abdulkadir Badallı, Hekimoğlu İsmail, İlham Çalım, İstanbul, 1992.
  • Önal, Mehmet, Wisdom and Philosophy in Islamic Thought (Yayımlanmamış doktora tezi), University of Wales -Lampeter (U. K.), 1998.
  • Türkçe Sözlük, Türk Dil Kurumu, Ankara, 1974.
  • Uludağ, Süleyman, İslâm’da Emir ve Yasakların Hikmeti, Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara, 1997.