İNSAN KAYNAKLARI FONKSİYONUNDA DIŞ KAYNAKLARDAN YARARLANMA /YARARLANMAMA KARARI : AKARYAKIT DAĞITIM SEKTÖRÜNDE BİR ÖRNEK OLAY

Son dönemde bir çok işletme fonksiyonun dış kaynaklardan yararlanmaya konu olması çok sayıda nedenini bir araya gelmesine bağlı olarak açıklanabilir. Teknolojik değişiklikler, küreselleşme, ve dış kaynaklardan yararlanma konusunda başvurulabilecek tedarikçilerin sayısının artarak bu eğilimin giderek daha fazla kabul görmesi söz konusu nedenlerin başında gelmektedir. İnsan kaynakları faaliyetlerinin yerine getirilmesi sırasında firmalar farklı konularda ve farklı seviyelerde hizmeti dışarıdan temin etme yoluna gitmekte, bu noktada firmanın ihtiyaçları ile stratejileri belirleyici olmaktadır. Bu noktada tüm faaliyetlerin mi yoksa sadece bir bölümünün mü dış kaynaklardan sağlanacağı firmaya bağlı olarak farklılaşmaktadır. Bu konudaki kararın nasıl verileceğine dair literatürde çok az sayıda çalışma vardır. Bu çalışmada dış kaynaklardan yararlanmanın neden popüler hale geldiğinin açıklanması ve bu konudaki karara ışık tutan faktörlerin açıklanması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda akaryakıt dağıtım sektöründe faaliyet gösteren, faaliyetlerini 3885 istasyonda sürdüren,binden fazla çalışana ve ulusal pazarlama ağına sahip firmanın insan kaynakları faaliyetleri incelenerek, bu faaliyetlerin yerine getirilmesinde dış kaynaklardan yararlanma seviyesi açıklanmaktadır.

___

  • [1] HARKINS, P.; BROWN, S., “Shining new light on a growing trend”,HR Magazine, December, 1995, s.75-79.
  • [2] DYSART, J.; “Kick Your System Outside”, HR Magazine, August 1999, s.l 19-120.
  • [3] “Outsourcing HR”, Business Europe, September 1999, s.l -3. “What You Need To Know Now About Outsourcing HR Functions”,HR Focus, October 2000, s.7,10.
  • [4] “12 Ouestions to Ask When Making the HR Outsourcing Decision” , Ioma's Report on Managing Information Systems, January 2002,s.5-6.
  • [5] GREER, C.R.; YOUNGBLOOD, S.A.; GRAY, D.A., “Human resource management outsourcing: The make or buy decision”, Academy of Management Executive, 1999, Vol. 13, No:l , s.88.
  • [6] “Outsourcing’i Büyüten 3 Etken”, Capital Digital, Ekim, 2002, s.10.
  • [7] ATAMAN, G., İşletme Yönetimi: Temel Kavramlar & Yeni Yaklaşımlar, 2. Baskı, Türkmen Kitabevi, İstanbul, 2002.
  • [8] X firması A.Ş. 2001 İnsan Kaynaklan Faaliyet Raporu, İstanbul (Dahili)
  • [9] FITZ-ENZ, J., How To Measure Human Resources Management ,2nd Edition, Me Graw Hill, New York, 1995, s.45-89.