ANALYTICAL PROCEDURES IN AN AUDIT: REVIEW AND APPLICATION BY CASES

Bu çalışmanın amacı dış denetçilerin artan rekabet koşullan çerçevesinde denetim prosedürlerinde ne gibi değişiklikler yaprnaklan gerektiğini araştırmaktır. Denetim ücretlerinin artması ve rekabet ortamı denetçileri çok fazla zaman ve masraf gerektiren klasik denetim yöntemleri yerine daha etkin ve daha az masraflı olan analitik denetim yöntemlerini kullanmaya yöneltmiştir. Bu yöntemler denetçinin kendi tecrübelerine dayanan subjectif değerlendirmelerden, oldukça karmaşık istatistiki modellere kadar geniş bir yelpaze oluşturmaktadır. Bu çalışmada her yöntemin avantajları ve limitasyonlan araştırılmış ve ampirik olarak uygulaması yapılmıştır. Her bir denetimde hangi analitik yöntemin kullanılacağı, işletmenin yapısına, denetçinin iş tecrübesine ve koşullara bağlı olduğuna göre, hangi analitik metodun kullanılacağı denetçinin kendi başına vernesi gereken bir karardır. Ancak literatürde , daha objektif olan istatsiktiki modellerin kullanılması yönünde bir eğilim bulunmaktadır.
Anahtar Kelimeler:

Audit, Application

___

  • [ 1 j-ALBRECHT STEVE W., “Toward Better and More Efficieııt Audits”, The Journal of Accountancy, 1977 ,pp.48- 50.
  • [2J-KOHEN J., K1DA T., “ The Impact of Anaiytical Review Results, Intemal Control Reliability and Experience on Auditors’ Use of Anaiytical Review “ , The J ournal of Accounting Research, Autumn 1989, pp. 263-276.
  • [3J-ARENS AL VIN A., LOEBECKE JAMES K., ‘Auditing: An îııtegrated Approach”, Prentice Hail Inc. 1991.
  • [4] -GUY DAN M., ALDERMAN WAYNE C., WINTERS Al,AN J., “Auditing” The Drydeıı Press, Harcourt Bare Jananovich College Publishers, 1990.
  • [5] -LEV B., “On tlıe Use of Index Models in Anaiytical Reviews by Auditors.” Journal of Accounting Research, Autumn 1980, pp.524-550.
  • [6] -KINNEY R.W., “Arima and Regression in Anaiytical Review: an Empirical Test”, The Accounting Review, 1978, pp.48-60.
  • [7] -NETER J„ WASSERMAN W., WHITMORE GA.,“ Applied Statistics”, Allyn and Bacon Inc. 1982.