BEYMELEK LAGÜNÜNÜN LİMNOLOJİK VE JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Bu araştırmanın konusunu oluşturan Beymelek Lagünü,Türkiye’nin Akdeniz bölgesinin batı kıyılarındaki tek dogal lagündür. Finike Körfezi’nin batısında 36º16’N - 30º 03E’ cografi koordinatlarında yer alır. Lagün, dogusundaki Gülmez Dağı antiklinalinin yapısal alçalım alnını oluşturan bir koyun, Akdeniz’le doğrudan bağlantısının kesilmesi sonucu oluşmuştur. Koyun önünün kapanarak lagüne dönüşmesinde; batısından Akdeniz’e dökülen Demre Çayı’nın alüvyonlarının hakim yön olan güney rüzgarı, gel-git ve akıntılar tarafından taşınarak koy önüne set şeklinde yığılması etkili olmuştur. Yaklaşık 40 km2 lik alanın yüzey ve yeraltı sularını toplayan lagün gölünün yüzey alanı 255 ha’dır. İçerisinde iki küçük ada yer alır. Bu araştırmada Beymelek Lagününün limnolojik ve jeomorfolojik özelliklerinin açıklanması amaçlanmaktadır.

-

-
Keywords:

-,

___

  • Antalya Su Ürünleri Müdürlüğü, (1984). Beymelek Lagün Gölü Etüdü Sonuç Raporu. Dalyanlarımızın Islahı ve Geliştirilmesine Esas Ön Etütler Projesi, Araştırma ve Proje Raporları, Rapor No: 1, s:73, Antalya.
  • Atalay, İ. (2010). Uygulamalı Klimatoloji, s: 279-289, META Basım Matbaacılık Hizmetleri, Bornova, İzmir.
  • Colin, H.J. (1962). Fethiye-Antalya-Kaş-Finike (Güneybatı Anadolu) Bölgesinde Yapılan Jeolojik Etütler, MTA Enst. Derg. Sayı: 59, s: 19-61, Ankara.
  • DMİ. (2010). Demre, Finike, Kaş Meteoroloji İstasyonları Rasat Kayıtları. T.C. Başbakanlık Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Elektronik Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, Ankara.
  • DSİ. (1978). Antalya-Elmalı-Demre Ovası Dalyan Kaynağı Hidrojeolojik Etüt Raporu. (Yayınlanmamış), Ankara.
  • Erol, O. (1990). Batı Toros Dağlarının Messiniyen Paleojeomorfolojisi ve Neotektoniği. Türkiye 8. Petrol Kongresi (16-20 Nisan 1990), Genişletilmiş Bildiri Özleri, s: 91-82, Ankara.