AFYONKARAHİSAR İLİNDE ALTERNATİF TARIM ÇALIŞMALARINA BİR ÖRNEK: JEOTERMAL SERACILIK

Bu çalışmada, jeotermal enerjinin seracılıkta kullanılmasına güzel bir örnek  olan Afyonkarahisar İli’nde, jeotermal seracılık faaliyetleri ile fiziki ve beşeri  coğrafi faktörler arasındaki ilişki ele alınmıştır. Çalışma alanı Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu Bölümü’nde bulunan Afyonkarahisar İli’dir. Jeolojik yapısından dolayı sıcak su kaynaklarının çok olması ve ulaşım kolaylığı gibi avantajlar neticesinde ilde son 3-4 yılda jeotermal sera yatırımları artmıştır. Jeotermal enerji ile ısıtılan sera alanları günümüzde ilde 167 da alan kaplamaktadır. Yapımı devam eden ve planlanan seraların üretime başlamasıyla yakın gelecekte bu alan çok daha genişleyecek ve 664 da alana ulaşacaktır. Mevcut jeotermal sera alanlarında domates üretimi yapılmakta olup, üretimin büyük kısmı ihraç edilmektedir. Yapılması planlanan diğer seralarda farklı tarım ürünlerinin üretilmesi amaçlanmaktadır.

-

-
Keywords:

-,

___

  • Afyonkarahisar Tarım İl Müdürlüğü Verileri Afyonkarahisar Valiliği verileri Ardos, M. (1978). Afyonkarahisar Bölgesinin Jeomorfolojisi, İ.Ü. Edeb. Fak. Yayınları No: 2418, Coğrafya Enst. Yayınları No: 97, İstanbul
  • Ardos, M. (1985). Türkiye Ovalarının Jeomorfolojisi, Cilt:2, Güryay Matbaacılık, İstanbul.
  • Eltez, R. (2006). Jeotermal Enerji ve Seracılık, 1. Dikili Yöresi Jeotermal Kaynaklarının Değerlendirilmesi Sempozyumu, (12-14 Mayıs 2006), İzmir.
  • Karaman, S., Kurunç, A. (2004). Seraların Jeotermal Enerji ile Isıtılmasında Ortaya Çıkabilecek Çevresel Etkiler. GOU Ziraat Fak. Dergisi, 21 (2).
  • Özdemir, M., A., Bahadır, M. (2007). Türkiye’de Önemli Bir Seracılık Alanı: Yalova İli. Coğrafi Bilimler Dergisi, 5 (1), Ankara.
  • Paksoy, M., Türkmen, Ö., Direk, M. (2008). Kütahya-Simav’da Jeotermal Enerjinin Seracılıkta Kullanımı Sorunları ve Çözüm Önerileri, Termal ve Maden Suları Konferansı bildiriler Kitabı, Afyonkarahisar.
  • Serpen U. (2005). Geothermal Energy and Its Utilization in the World and Turkey, Proceedings of the 1st International Symposium and Exhibition on Environment-Friendly Energy Sources and Technologies, 5-7 September, Izmir,
  • Sevgican, A. (2002). Örtüaltı Sebzeciliği Cilt I (Topraklı Tarım). Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları. No:528 E.Ü. Basımevi. Bornova-İzmir.
  • Taş, B. (2010). Sandıklı İlçesi’nde Arazi Kullanımı ve Planlama Önerileri, Ümit Ofset Matbaacılık, Ankara Tümertekin, E. ve Özgüç, N. (2005). Ekonomik Coğrafya, Çantay Kitabevi, İstanbul
  • Türkiye İstatistik Kurumu. (2009). Bitkisel Üretim İstatistikleri, Ankara. Yağanoğlu, A.,V. (2008). Organik Tarım İçin Seraların Planlanması, Atatürk Üniversitesi Ziraat fakültesi Ders Notları, Erzurum.
  • Yılmaz, Ö. (2004). Afyon İli Genel Coğrafya Özellikleri. Uyan, M., Yüksel, İ., Avşar, N., Anadolu’nun Kilidi Afyon, Afyon Valiliği, Yayın No:21 Afyon.