BASIM VE YAYIN SEKTÖRÜNDE YENİ TEKNOLOJİLERE DAYALI YENİDEN YAPILANMA SÜRECİ: İSTANBUL ÖRNEĞİ

Bu çalışma 1985 sonrası İstanbul Basım ve Yayın sektöründe bilgisayar sistemleriyle birlikte ofset tekniğinin ağırlıklı kullanımıyla teknoloji değiştirmeye dayalı olarak gerçekleşen yeniden yapılanma sürecinin özelliklerinin ortaya konulmasını hedeflemektedir. 1970’lerde yaşanan ekonomik kriz, ekonominin giderek küreselleşmesi ve rekabetin artması, firmaların bazı stratejiler geliştirerek yeniden yapılanmasını gerektirmiştir. Bunlardan biri de yeni teknolojilerin kullanılmasıdır [1]. Yeni teknolojilere dayalı olarak gerçekleşen yeniden yapılanma süreci varolan sosyal, ekonomik ve kurumsal yapılar nedeniyle her sosyal oluşumda, sektörde ve hatta bir sektör içinde bile tek tipte yaşanmamaktadır [2]. Bu sürecin teknolojik yenilikleri gerçekleştiren büyük firmalar ile küçük firmalar arasında kutuplaşmış bir yapıya yol açtığı (büyüklerin daha büyüdüğü, küçüklerin daha küçüldüğü, bu firmaların verimlilik ve yatırım payları arasındaki farkların açıldığı), İstanbul ve Türkiye genelinde de etkilerinin oldukça farklılaştığı (İstanbul’daki firmaların firma büyüklüklerinin ve verimliliklerinin daha yüksek olduğu, daha dinamik oldukları ve daha fazla teknoloji değişikliğine gittikleri) görülmektedir. [1] Bu çalışma (2002, Erdoğanaras) ODTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü’nce kabul edilen ‘Labor Market Transformation in Technologically Renewed Firms: Printing and Publishing Sector in Case of İstanbul’ konusunda yapılan doktora tezi kapsamında oluşturulmuştur.

___

  • Massey, D. Meegan, R. The Anatomy of Job Loss, Methuen, London, 1982.
  • Erdoğanaras, F. Labor Market Transformation in Technologically Renewed Firms: Printing and Publishing Sector in Case of İstanbul, Doktora Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002.
  • Lipietz, A. ‘New Tendencies in International Division of Labor: Regimes of Accumulation and Nodes of Regulation’, A.J. Scott, M. Storper (eds.), Production, Work and Territory, Allen Unwin, London, 16-35,1986.
  • Storper, M., Scott, A.J., ‘Production, Work and Territory: Contemporary Realities and Theoretical Tasks’, A.J. Scott, M. Storper (eds), Production, Work and Territory, Allen Unwin, London, 3-15, 1986.
  • Tickell, A. Peck, J.A., ‘Accumulation, Regulation and The Geographies of Post-Fordism: Missing Link in Regulationist Research’, Progress in Human Geography, 16, 2, 190-218, 1992.
  • Kabacalı, A., Türkiye’de Matbaa Basın ve Yayın, Literatür Yayıncılık, İstanbul, 2000.
  • DİE, 1995-1997 Yılları İmalat Sanayi Teknolojik Yenilik Faaliyetleri Anket Sonuçları, Haber Bülteni, 1999.
  • Duran, 0., Cumhuriyet Öncesi ve Sonrası Matbaa ve Basın Sanayi, Cem Ofset, İstanbul, 1998.
  • DİE, Sanayi İstatistikleri:1927,1964,1970-1997, Ankara.