Sikloserin ile ilişkili mani

Sikloserin, çoklu ilaç direnci olan akciğer ve akciğer dışı tüberkülozlarda ikinci basamak tedavide sık kullanılan geniş spektrumlu bir antibiyotik ajandır. Birçok nöropsikiyatrik yan etki ile ilişkilendirilmektedir. Yan etkileri arasında nadir olmakla birlikte mani ile ilişkilendirilen olgular da bulunmaktadır. Bu olguya Pott hastalığı tanısı konulmuş ve çoklu ilaç direnci olan akciğer ve akciğer dışı tüberküloz olarak tanımlanmış, tedavisinde sikloserin kullanılmış olan 38 yaşında bir erkek hasta tartışılmıştır. Tedavi sürecinde mani gelişmiş ve sikloserin ile ilişkili olabileceği düşünülmüştür. Mani bulguları ilacın kesilmesi ve antipsikotik medikasyonla 1 haftalık süreçte gerilemiştir.  Bu olgu bildirimi ile sikloserin kullanımında mani ve psikotik bulguların tedavinin erken veya geç aşamalarında ortaya çıkabileceği, tedavi öncesi ve tedavi devam etmekte iken psikiyatrik değerlendirmelerin düzenli aralıklara yapılması gerekliliği vurgulanmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Sikloserin, tüberküloz, mani

Mania associated with cycloserine

Cycloserine is a broad spectrum antibiotic agent commonly used as a second-line treatment for patients with multi-drug resistant pulmonary and extrapulmonary tuberculosis and associated with many neuropsychiatric adverse events. Mania is rarely reported in this context. We report a case of 38-year-old male diagnosed as Pott disease and developed manic symptoms while on second line anti-tubercular treatment for multi-drug resistant pulmonary and extrapulmonary tuberculosis. We related these manic symptoms with cycloserine.  The patient remitted significantly in one week period after discontinuation of cycloserine and initiation of antipsychotic treatment. This case emphasizes that manic switch or exacerbation of psychosis can occur in early or late stage of treatment and that the necessity of periodic psychiatric evaluation before and during the treatment.

___

  • 1. Vega P, Sweetland A, Acha J, Castillo H, Guerra D, Smith Fawzi MC et al. Psychiatric issues in the management of patients with multidrug-resistant tuberculosis. Int J Tuberc Lung Dis. 2004;8:749-59.