EBELİK VE HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ

Öz Amaç: Bu araştırmanın amacı; ebelik ve hemşirelik bölümü son sınıf öğrencilerinin bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik tutumlarının incelenmesidir.Yöntem: Kesitsel türdeki araştırma, Ocak – Aralık 2016 tarihleri arasında bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi hemşirelik ve ebelik bölümü son sınıf öğrencileriyle  yürütülmüştür.  Bu iki bölümün son sınıflarında 189 öğrenci aktif olarak öğrenim görmektedir. Araştırmada örnekleme yöntemine gidilmemiş, tüm öğrencilere ulaşılmaya çalışılmıştır ve 154 (%81.4) öğrenciye ulaşılmıştır. Verilerin toplanmasında demografik bilgi formu ile bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik tutum ölçeği kullanılmıştır. Demografik özellikler tanımlayıcı istatistikler kullanılarak incelenmiştir. İkili grupların karşılaştırılmasında Mann Whitney-U testi,  çoklu grupların karşılaştırılmasında Kruskall Wallis analizi kullanılmıştır.Bulgular: Hemşirelik öğrencilerinin %86.9’u akıllı telefona, %86’sı internet erişimine, %53.3’ü bilgisayara ve %36.4’ü tablete sahiptir. Ebelik öğrencilerinin ise %91.5’i akıllı telefona, tamamı internet erişimine, %53.2’si bilgisayara ve %27.7’si tablete sahiptir. Hemşirelik bölümünde ölçek puan ortalaması 55.38±16.72, ebelik bölümünde ise 49.11±15.94’dür ve bölümler arasındaki puan ortalaması anlamlı değildir (p>0.05). Hemşirelik öğrencilerinde bilgisayara sahip olma durumuna göre,  ebelik bölümünde ise bilgisayar ve tablete sahip olma durumuna göre puan ortalaması anlamlı olarak değişmektedir (p<0.05). Ayrıca ebelik öğrencilerinde yaş ile bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik tutum ölçeği puanı arasında negatif yönlü düşük düzeyli bir ilişki vardır (p<0.05). Sonuçr: Öğrencilerin düşük-orta seviyede bir puana sahip oldukları söylenebilir. Hemşirelik bölümü öğrencilerinde bir bilgisayara sahip olanların, ebelik bölümünde ise bilgisayara ve tablete sahip olanların ölçek puan ortalaması daha yüksektir. Deneysel çalışmalarla bu alana özgü tutumlarının iyileştirilmesi önerilmektedir.

___

Arık N, Seyhan B. Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Planlamasında Teknoloji Bilgisi ve Gelecek Beklentilerinin Rolü. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi. 2016, 5(7): 2218-31.

Atay S, Arıkan D, Yılmaz F, Aslantürk N, Uzun A. Nursing and Midwifery Students’ Attitudes to Computer Use in Healthcare. Nursing Practice Today. 2014. 1(3): 147-54.

Bahar E, Kaya F. Meslek Yüksekokulu Sosyal Programlar Öğrencilerinin Bilgi Teknolojileri Kullanımlarına Yönelik Tutumları. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi. 2013. 3(1): 70-9.

Curtis E, Hicks P, Redmond R. Nursing Students Experience and Attitudes to Computers: A survey of a Cohort of Students on a Bachelor in Nursing Studies Course. Information Technology In Nursing. 2002. 14(2): 7-17.

Göktaş Z. Beden Eğitimi ve Spor Öğrencilerinin Bilgi ve İletişim Teknolojilerine Yönelik Özgüven Algılamaları. Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 2011. 5(1): 50-7.

Göriş S, Bilgi N, Bayındır SK. Hemşirelik Eğitiminde Simülasyon Kullanımı. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2014. 4(2): 25-9.

Günbatar MS. Bilgi ve İletişim Teknolojilerine Yönelik Bir Tutum Ölçeği Geliştirme Çalışması. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi. 2014. 15(1): 121-35.

Güneş E, Yüksel M, Kaya HP. Muhasebe Eğitimi Alan Lisans Öğrencilerinin Bilgi ve İletişim Teknolojilerine Yönelik Tutumları. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi. 2017. 18(1):367-82.

Irinoye O, Ayamolowo S, Tijnai OK. Part-Time Undergraduate Nursing Students’ Perception and Attitude to ICT Supports for Distance Education in Nursing in Nigeria. Malaysian Online Journal of Educational Technology. 2016. 4(2): 1-21.

Işıkgöz E. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Öğretmen Adaylarının Bilgi ve İletişim Teknolojilerine Yönelik Tutumları: Batman Üniversitesi Örneği. Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi. 2015. 5(2), 57-72.

Lee JJ, Clarke CL. Nursing Students’ Attitudes Towards Information and Communication Technology: an Exploratory and Confirmatory Factor Analytic Approach. Journal of Advanced Nursing. 2015. 71(5): 1181-93.

Metin M, Birişçi S, Coşkun K. Öğretmen Adaylarinin Öğretim Teknolojilerine Yönelik Tutumlarinin Farkli Değişkenler Açisindan İncelenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi. 2013. 21(4): 1345-64.

Mills J, Francis K, McLeod M, Al-Motlaq M. Enhancing Computer Literacy and Information Retrieval Skills: A Rural And Remote Nursing and Midwifery Workforce Study. Collegian. 2015. 22(3): 283-89.

Özarslan M, Çetin G, Sarıtaş T. Biyoloji, Fizik ve Kimya Öğretmen Adaylarının Bilgi ve İletişim Teknolojilerine Yönelik Tutumları. Türk Fen Eğitimi Dergisi. 2013. 10(2): 85-100.

Özel N. Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Etkisiyle Değişen Bilgi Kaynakları, Hizmetleri ve Öğrenme Ortamları. Milli Eğitim. 2016. 45(209):270-94.

Sangül M. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları; 2013.

Sarı AA, Bilici SC, Baran E, Özbay U. Farklı Branşlardaki Öğretmenlerin Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (Tpab) Yeterlikleri ile Bilgi ve İletişim Teknolojilerine Yönelik Tutumlari Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama. 2016. 6(1): 1-21.

Vozikis A, Ypofanti M, Papadopoulos I. Attitudes Towards The Use Of Information And Communication Technologies (ICT) At Work: Findings From The Health Care Sector In Greece. SPOUDAI. 2010. 60(1): 82-96.

Woreta SA, Kebede Y, Zegeye DT. Knowledge and Utilization of Information Communication Technology (ICT) among Health Science Students at the University of Gondar, North Western Ethiopia. BMC Medical Informatics and Decision Making. 2013. 13(31): 1-7.

Wu, YC, Pan CI, Yuan CH. Attitudes towards the use of information and communication technology in management education. Behaviour & Information Technology. 2017. 36(3): 243-54.

Yüksekdağ BB. Hemşirelik Eğitiminde Bilgisayar Teknolojisinin Kullanımı. Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi. 2015. 1(1): 103-18.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-5471
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

EBELİK ÖĞRENCİLERİNİN KLİNİK UYGULAMALARDA ŞİDDETE MARUZ KALMA DURUMLARININ İNCELENMESİ

Zehra ÜST, Ayla ÇAPIK, Ayşe AYDIN, Sultan TEDİK, Hakikat GÖK, Sülbiye SARI

HEMŞİRELERİN SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİNİ TANIMA DURUMLARININ BELİRLENMESİ

Reva BALCI AKPINAR, Gülnur YAŞAR, Emrah AY, Sevgi DOĞAN, Meltem ŞİRİN GÖK

ANNELERİN ÇOCUKLARINDA YÜRÜTEÇ KULLANMA DURUMLARI VE YÜRÜTECE BAĞLI KAZALARIN İNCELENMESİ: DOĞU VE BATI ÖRNEĞİ

Aynur AYTEKİN ÖZDEMİR, Fatma YILMAZ KURT, Semra KÖSE, Tanju OĞUL

İNFERTİL KADINLARIN UYGULADIKLARI TAMAMLAYICI VE DESTEKLEYİCİ BAKIM UYGULAMALARI

Aslı SİS ÇELİK, Nurcan KIRCA

EBELİK VE HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ

Ayla ÇAPIK, Cantürk ÇAPIK, Yonca KIRBAŞ

HASTANEDE İLAÇ HATALARININ ÖNLENMESİNE YÖNELİK HEMŞİRELERİN YAPTIĞI UYGULAMALAR: SİSTEMATİK DERLEME

Songül Bişkin, Fatma Cebeci

INVESTIGATION OF NUTRITIONAL KNOWLEDGE AND HABITS OF UNIVERSITY STUDENTS

Demet HANÇER AYDEMİR, Recep AYDEMİR

EBELİK VE HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ

Ayla ÇAPIK, Cantürk ÇAPIK, Yonca KIRBAŞ

AMELİYATHANE HEMŞİRELERİNDE UYKU YOKSUNLUĞUNUN FİZYOLOJİK VE PSİKOLOJİK ETKİLERİ

Yelda Donmez, Fatma Demir Korkmaz, Tuğçe Yeşilyaprak

HEMŞİRELİK BAKIMINDA TEKSTİL TEKNOLOJİSİ KULLANIM ALANLARI VE HEMŞİRENİN SORUMLULUKLARI

Hülya LEBLEBİCİOĞLU, Leyla KHORSHITD