Süt Pazarlamasında Kooperatiflerin Rolü: Burdur İli Örneği

Türkiye’de 5 milyona yakın ortağı bulunan tarımsal kooperatifler çeşitli alanlarda faaliyet göstermesine rağmen, hala batı ülkelerinde olduğu kadar etkili değildir. Bu araştırmanın amacı, Burdur ilinde süt sığırı yetiştiriciliği yapan işletmelerin ürettikleri sütün pazarlamasında kooperatiflerin rolünü ve kırsal alanda kalkınmanın sağlanmasında örgütlü olmanın önemin ortaya koymaktır. Bu kapsamda, Burdur ili merkez ilçesine bağlı 10 köyde, süt sığırı yetiştiren 89 kadına ziraat odası, tarımsal kalkınma kooperatifi, sulama kooperatifi, damızlık sığır yetiştiricileri birliği gibi bir teşebbüse üye olup olmadığı sorulmuş, %28.1’i üye olduğunu belirtirken, %71.9’u ise üye olmadığını ifade etmiştir. Ancak işletmelerin %83.2’sinin ürettikleri sütü, köylerinde bulunan köy kalkınma ve sulama kooperatiflerine pazarladığı tespit edilmiştir.

___

  • Anonim,2010. “Burdur İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinas- yon ve Tarımsal Veriler Şubesi kayıtları”, Burdur.
  • Çiçek,A.ve Erkan,O.,1996.“Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yön- temleri”. Gaziosmanpaşa Üniv. Ziraat Fak. Yay. No:12, Ders Notları Serisi: 6, Tokat.
  • Elmaz,Ö.,Saatcı M.,Metin,M.Ö.,Sipahi,C.,2010.“ Burdur İli Süt Sığırcılığı ve Özel- likleri”. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Ko- ordinatörlüğü tarafından desteklenen 0038-NAP-08 no’lu proje raporu, Burdur.
  • Kesici, T. ve Kocabaş, Z.,1998.“Biyoistatistik”. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fa- kültesi Yayın No: 79, s.182-185, Ankara.
  • Koyubende,N.,2005.“İzmir İli Ödemiş ilçesinde Süt Sığırcılığının Geliştirilmesi Olanakları Üzerine Bir Araştırma”. Hayvansal Üretim Dergisi, Hayvansal Üretin 46(1):8-13,İzmir.
  • Kutlar,İ.,2002.“Antalya İli Merkez İlçesinde Süt Sığırı Yetiştiriciliği Birliğine Üye Olan ve Olmayan İşletmelerde Toplumsal Cinsiyet Analizi ve Bilgi Kaynak- ları”. Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabi- lim Dalı, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Antalya.
  • Mülayim, Z.G.,1992. “Atatürk’ten Bugüne Kooperatifçilik”, Yetkin Yayınları, Ankara.
  • Nizam,S. ve Armağan,G.,2006.“Aydın İlinde Pazara Yönelik Süt Sığırcılığı İşlet- melerinin Verimliliklerinin Belirlenmesi”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3(2):53-60,Aydın.
  • Sayın,C.,Mencet,M.N.,Taşcıoğlu,Y.,2010. “Süt Toplama Merkezlerinin, Sokak Sütçülüğünü Önlemedeki Rollerinin Belirlenmesi: Antalya İli Örneği”. Ak- deniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 23(2):117-125, Antalya.
  • Sayın,C., Taşcıoğlu,Y.,Mencet,M.N.,2011.“Seyyar Sütçülere Süt Veren Üreticile- rin, Seyyar Sütçülüğe Bakış Açılarının Değerlendirilmesi: Antalya İli Örne- ği”. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi,26(2):149-155,İzmir.
  • Şahin,K. ve Yurdakul,O.,1995.“Adana ili Seyhan ve Yüreğir İlçelerinde Süt Sı- ğırcılığı Yapılan İşletmelerde Kaynak Kullanımı ve Verimlilik”. Çukurova Ziraat Fakültesi dergisi,10(1):93-108.
  • Şahin,K.,2001.“Kayseri İlinde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısal Özellik- leri ve Pazarlama Sorunları”. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 11(1):79-86,Van
  • Terin,M.,Yavuz,F.,Yıldırım,İ.,Güler,İ.O.,2010.“Hayvansal Üretimin Gelişmesin- de Kooperatiflerin Rolü:Kırklareli Merkez Erikler Köyü Tarımsal Kal- kınma Kooperatifi Örneği”. Türkiye IX.Tarım Ekonomisi Kongresi sayfa 542-549,Şanlıurfa.
  • TUİK,2011.“Türkiye İstatistik Kurumu. İstatistikler (Gelir,Tüketici, Tüketim ve Yoksulluk) Yoksulluk Analizleri”. Hanehalkı Fertlerinin Cinsiyet ve Eğitim Durumuna Göre Yoksulluk Oranları, Kır çizelgesi, Ankara.
  • Yılmaz,H. ve Gül,A.2010.“Adana İlinde Kooperatifler Aracılığıyla Uygulanan Süt Sığırcılığı Projelerinin Genel Bir Değerlendirilmesi”. Türkiye IX.Tarım Eko- nomisi Kongresi sayfa 534-541,Şanlıurfa.