Ventriküloperitoneal şant ve gebelik: olgu sunumu

Hidrosefali sebebiyle serebrospinal şantı olan kadınların gebelik oranları giderek artmaktadır. Temel olarak maternal intraabdominal basınç artışı ve intrakraniyal serebrospinal sıvı artışı, gebelik ve doğum süresince serebrospinal şantı olan kadinlarda maternal ve fetal komplikasyonlara yolacabilmektedir. Bu nedenle gebelik öncesi ve gebelik süreci ile doğum dikkatli bir şekilde beyin cerrahisi ile birlikte takip edilmelidir. Olası bir şant fonksiyon bozukluğu tanısı gecikmeden konulmalı ve zamanında çözülmelidir. Bu hastaların gebelik süreçleri ve sonuçları hakkında literatürde yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu sebeple serebrospinal şantı olan gebelerin doğum şekli ve uygulanacak anestezi şekli ile ilgili yeterli deneyim yoktur. Bu olgu sunumu ile 21 yaşında hidrosefalisi ve ventrikuloperitoneal şantı olan gebenin yönetimi tartışılmıştır. Ventriküloperitoneal şantı olan ve nörolojik bir problemi olmayan gebelerde normal doğum tercih edilmesi ve obstetrik nedenler dışında doğuma müdahele edilmemesi önerilmektedir.

Ventriculoperitoneal shunt and pregnancy: a case report

Hydrocephalic woman with cerebrospinal fluid shunts are now surviving to reproductive age. Both maternal intra-abdominal pressure and intracranial cerebrospinal fluid increase cause maternal and fetal complications due to cerebrospinal shunt. Therefore gestation period must be followed carefully with brain surgery department. Any shunt unfunction must be diagnosed promptly and solved at on time. There is no enough literature about pregnancies in women with previously placed ventricular shunts for obstructive hydrocephalus. Since there are doubts regarding the mode of delivery, analgesia and anesthesia. We present a case of labor in the 21 year-old woman with hydrocephalus and a ventriculoperitoneal shunt. It is considered that delivery mode of pregnant women with ventriculoperitoneal shunt without any neurological problems is to allow progress naturally and interventions limited to obstetrical reasons alone.

___

  • Schiza S, Stamatakis E, Panagopoulou A, Valsamidis D. Management of pregnancy and delivery of a patient with malfunctioning ventriculoperitoneal shunt. J Obstet Gynaecol. 2012;32(1):6-9.
  • Landwehr,Joseph B,Nelson B.,Pryde,Peter G.,at..Maternal Neurosurgical shunts and pregnancy outcome Obsteric-gynocology 1994.
  • Wisoff JH1, Kratzert KJ, Handwerker SM, Young BK, Epstein F. Pregnancy in patients with cerebrospinal fluid shunts: report of a series and review of the literatüre. Neurosurgery. 1991;29(6):827-31.
  • Murakami M, Morine M, Iwasa T, Takahashi Y, Miyamoto T, Hon PK, Nakagawa Y. Management of maternal hydrocephalus requires replacement of ventriculoperitoneal shunt with ventriculoatrialshunt: a case report Arch Gynecol Obstet. 2010;282(3):339-42
  • Bursac D, Kulas T, Persec J, Persec Z, Duić Z, Partl JZ, Glavić Z, Hrgović Z, Bojanić K. Pregnancy and vaginal delivery in epidural analgesia in womanwith cerebrospinal fluid shunt. Coll Antropol. 2013;37(4):1343-5.
  • Vybíhal V, Gerychová R, Janků P, Hanoun G, Sova M, Fadrus P, Smrčka M, Keřkovský M. Ceska Gynekol. Pregnancy and delivery in patients with an implanted shunt for hydrocephalus.2014;79(4):309-13
  • Nikolov A, Surchev Zh, Nalbanski B, Diavolov V, Dimitrov A. Pregnancy and delivery in women with cerebrospinal fluid shunt due to hydrocephalus. Akush Ginekol . 2008;47(2):3-10.
Zeynep Kamil Tıp Bülteni-Cover
  • ISSN: 1300-7971
  • Başlangıç: 1969
  • Yayıncı: Ali Cangül
Sayıdaki Diğer Makaleler

Galen Veni Anevrizmal Malformasyonunun Prenatal Renkli Doppler Ultrasonografi ile Tanısı ve Yönetimi: Olgu Sunumu

HÜSEYİN DURUKAN, Mürşide ÇEVİKOĞLU, Talat Umut Kutlu DİLEK, Faik GÜRKAN YAZICI, Yalçın ÇELİK

Pedıatrık Obezıte ve İnsülın Dırencınde Beslenme Tedavısı Yaklaşımı

Dilek ÖZÇELİK ERSÜ, GÜL KIZILTAN

Pediatrik obezite ve insülin direncine beslenme tedavisi yaklaşımı

Dilek ÖZÇELİK ERSÜ, Gül KIZILTAN

Ventriküloperitoneal şant ve gebelik: olgu sunumu

Hicran Acar ŞİRİNOĞLU, Oya PEKİN, Deniz ŞİRİNOĞLU, Sevcan Arzu ARINKAN, Gökhan ÜNVER

Tekrarlayan abdominal veya gastrointestinal cerrahi uygulanan çocuklarda lateks duyarlılığı

Mahmut DOĞRU, Derya ERDOĞAN, İlknur BOSTANCI, Serap ÖZMEN, İBRAHİM KARAMAN, Handan DUMAN

Serebro-okülo-fasio-iskeletal sendrom: Olgu Sunumu

ALİ KARAMAN, Hasan KAHVECİ, Selin KARAMAN, Hatip AYDIN, ARDA ÇETİNKAYA

Histeroskopi yapılan primer ve sekonder infertil hastalarda histerosalpingografi ve transvaginal ultrasonografinin tanısal değerinin incelenmesi

Gülhan ÖZÜM, Özkan ÖZDAMAR, İSMET GÜN, Kenan SOFUOĞLU, Tayfun KUTLU, Gülden TUNALI

Galen veni anevrizmal malformasyonunun prenatal renkli doppler ultrasonografi ile tanısı ve yönetimi - olgu sunumu

Hüseyin DURUKAN, Mürşide ÇEVİKOĞLU, Umut DİLEK, Faik YAZICI, Yalçın ÇELİK

Vajinal dinoproston sistemi ile yapılan dogum indüksiyonunda başarıyı etkileyen faktörler ve sonuçları

Mehmet B ŞENTÜRK, MEHMET ŞÜKRÜ BUDAK, Yusuf ÇAKMAK, Halit ATAÇ

İki yaş altı Çocuklarda Sigara Maruziyeti ve Tekrarlayan Bronşiyolit Atakları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Ahu PAKETÇİ, Abdülkadir BOZAYKUT, Cem PAKETÇİ, Rabia GÖNÜL SEZER