Boşanmanın Kadın İstihdamına Etkisi: Türkiye İçin Bölgesel Verilere Dayalı Bir Uygulama

İstihdam edilebilirlik konusu günümüz ekonomileri için önemli bir makroekonomik meseledir. Özellikle kadın istihdamının arttırılmasına yönelik bazı politikalar birçok ülke tarafından uygulanmakta ve çeşitli politika enstrümanları ile kadın istihdamına etki eden faktörler giderilmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmada kadınların işgününe katılımına etki eden önemli sosyo-ekonomik ve kültürel faktörler arasında ifade edilen boşanmanın, kadın istihdamındaki etkisi ve önemi araştırılmaktadır. Bu amaç doğrultusunda boşanma oranları ile kadın işgücüne katılım oranları arasındaki ilişkiler Türkiye için 26 alt bölge kapsamında analiz edilmiştir. 2008-2021 dönemini ele alan panel veri analizine dayalı çalışma bulguları, boşanma oranları ile kadın işgücüne katılım oranları arasında pozitif ve anlamlı ilişkilerin varlığını ortaya koymuştur. Bu durum artan boşanma oranlarıyla kadınların iş hayatına atılmaları arasında literatürde yapılan birçok çalışmayı destekleyici niteliktedir. Ayrıca geleneksel toplum yapısındaki değişimlerin de boşanmaları desteklediğini ve artan boşanmaların da kadınların işgücü piyasasında daha fazla yer almasını zorladığını da kanıtlar niteliktedir.Ayrıca geleneksel toplum yapısındaki değişimlerin de boşanmaları desteklediğini ve artan boşanmaların da kadınların işgücü piyasasında daha fazla yer almasını zorladığını da kanıtlar niteliktedir.

The Effect of Divorce on Women's Employment: An Application for Turkey with Regional Data

The issue of employability is an important macroeconomic matter for today's economies. Especially, some policies aimed at increasing women's employment are being applied by many countries and various policy instruments are trying to eliminate the factors affecting women's employment. In this study investigated on women's employment is the effect and importance of divorce, which is expressed as one of the important socio-economic and cultural factors affecting women labor force participation. For this purpose, the relationships between divorce rates and female labor force participation rates were analyzed for Turkey within the content of 26 sub-regions. The findings of the study based on panel data analysis covering the period 2008-2021 presented the existence of positive and significant relationships between divorce rates and female labor force participation rates. This situation supports many studies in the literature between increasing divorce rates and women's employment. Its besides proves that the changes in the traditional social structure also support divorces and that increasing divorces force women to take more place in the labor market.

___

  • Aksoy, N., Felek, Ş., Yayla, N. ve Çeviş, İ. (2019). “Türkiye’de Kadın İstihdamı ve Etkileyen Faktörler”, Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 7(13), 146-163.
  • Alptekin, D. and Luo, Y. (2014). “The Relatıonshıp Between Female Labor Force Partıcıpatıon And Dıvorce: Panel Data Analysıs on OECD Countrıes”, International Refereed Academic Social Sciences Journal, 18(6).
  • Austen, Siobhan (2004). “Labour Supply and the Risk of Divorce: An Analysis of Australian Data”, The Australian Economic Review, 37(2), 153–65.
  • Becker, G. S., Landes, E. M. and Michael, R. T. (1977) An economic analysis of marital instability, Journal of Political Economy, 85, 1141–87.