Çiftlik Hayvanlarında İmmunokastrayon Uygulamasının Besi Gücü ve Üreme Özelliklerine Etkisi

Bu araştırma çiftlik hayvanlarında üremenin denetimi amacıyla endojen hormonlara karşı immunizasyonun etkinliğine ilişkin yapılan çalışmaları özetlemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda fiziksel ve immunolojik kastrasyon yöntemlerinin verimlilikleri tartışılmış ve söz konusu iki farklı kastrasyon yönteminin hayvanların besi gücü ve üreme özellikleri üzerine etkisi karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak çiftlik hayvanlarının endojen hormonlara karşı immunize edilmesiyle besi güçlerine ilişkin değerler fiziksel olarak kastre edilenlerden yüksek olmakta ve üreme etkinlikleri de büyük ölçüde denetlenebilmektedir. Ancak yöntemin etkinliğinin hayvan türüne ve kullanılan hormon aşısının niteliğine göre değiştiği görülmektedir.

The Effects of the lmmunization on the Fattening Performance and the Characteristics of Reproduction in Domestic Animals

This research aimed to summarize the studies that have been done regarding to immunization against endogenous hormones to control reproduction. in !!this course, the productivity of physical and immunocastrational methods were discussed and in this two methods, the effects on fattening periormance and characteristics of the reproduction in domestic animals were compared. Consequently, fattening periormance values of domestic animals immunized against endogenous hormones are higher than those surgically spayed. Alsan, their reproduction activities can be effectively controled. However, it can be seen that the effectiveness of the immunocastration changes according ta animals species, and caharacteristics of the vaccines.

___

  • Kaynakça verildi.