Baklagil Tane Yemleri ve Ruminant Beslenmede Kullanımı

Özellikle Batı ülkelerinin sorunu olan yüksek üretim ve üretilen fazla gıdanın tüketilememesi sıkıntısı organik tarımın nedenlerinden biri olabilir. Ancak hayvan ve insan sağlığını tehlikeye atmadan konvansiyonel üretimin devam ettirilmesi yoksul ve gelişmekte olan ülkelerin ucuz gıda üretimi için bir gerekliliktir. Uzun ve zorlu uğraşlar sonrasında elde edilen yüksek verimli hayvanların kullanımı, yoksul ve gelişmekte olan ülkelerde birim hayvandan yüksek ürün ve ucuz gıdaya olan ihtiyacı karşılamanın önemli bir aracıdır. Ruminantlar, sindirim sistemlerinin anatomik ve fizyolojik farklılığı nedeniyle insan tüketimine uygun olmayan materyali (gıda kaynaklarını) de yem olarak kullanabilen hayvanlardır. Konvansiyonel üretimde yüksek verim için ruminant rasyonlarında enerji ve proteini yüksek kaynakların da kullanımı gerekmektedir. Bu amaçla kullanılan ve yüksek protein kaynağı olan et ve et kemik unlarının yasaklanmasından sonra ruminant rasyonlannda oluşan protein açığının kapatılmasında en önemli alternatifi baklagil tane yemleri oluşturmuştur. Yüksek enerji ve yüksek protein içerikleri nedeniyle ön plana çıkan baklagil taneleri kısa bir adaptasyondan sonra ruminant rasyon!arında kolaylıkla kullanılmaktadır. Kendilerine özgü karakteristikleri olan baklagil bitkileri otsu bitki[er içerisinde önemli bir familyayı oluşturur. Bu familyanın üç alt familyası ise şunlardır; Caesalpiniojdae, Papillonoideae ve Mimosoidae'dir. Ruminant beslemede baklagil yem bitkilerinin vejetatif aksamı yanında (kaba yem) generatif aksamı da (baklagil taneleri) yem olarak kutlanılmaktadır. Yaklaşık yirmi kadar baklagil türünün taneleri yem veya yiyecek olarak kullanılmakatardır. İçerdikleri olumsuz beslenme faktörlerine rağmen baklagil tanelerinin ergin ruminantlar için iyi bir protein ve enerji kaynağı yem olduğu gösteren birçok araştırma yapılmıştır. Ancak yavru ruminant (turneni henüz gelişmemiş buzağı, kuzu ve oğlak) rasyonlarında baklagil kullanımı bazı özel uygulamaları gerekmektedir.

Feed Grain Legumes and Usage in Ruminant Nutrition

The more and high production of the food that canlt consumption can be a problem of western countries. However, without jeopardizing the animal and human health continues to conventional production of developing countries is essential for the production of cheap food. The üşe of the animais with high yie!d that are developed after a long and arduous work is necessary for cheap food in the poor and the developing countries. With anatomical and physiological differences of the digestive system (he ruminants are the animals that are consume unsuitable food material for human. İn convenüonal production, it's necessary to üşe of rations with high energy and protein for high production in ruminant feeding system. After the ban to üşe of meat and bone meali the grain legumes have been taken the most important alternative for closing the gap created in sources of protein for ruminants. Because of high energy and high protein content, the legume grains are easi]y üşed after a brief adaptation in ruminant rations. In the herbaceous the legume plants with their characteristic constitute an important family. The three subfamilies of this family include; Caesalpinioidae, Papillonoideae and Mimosoidae. Beside the vegetative parts (roughage), the generative pans (grains) are üşed in ruminant rations. Approximately twenty legume speciesl grains are used as fodder or food. Despite the negative nutritional factors there are a lot studies showed the legumes' grains are a good fodder for aduit ruminants. However, the üşes of legumes' grains have some special application in the diets of offspring ruminant (undeveloped rumen of calf, lamb and goat).

___

  • Abdelgadir IEO, Morrill JL, Higgins JJ. 1996. Effects of Roasted Soybeans and Cornon Performance and Ruminal and Blood Metabolites of Dairy Calves. Journal of Dairy Acikgéz, E., 2001. Yem Bitkileri (Ders Kitabi). Uludag Uni. Giiglendirme Vakft Yayin No: 182, Vipas AS.Yayin No: 58, 584 s, Bursa.
  • Aguilera JF, Bustos M, Molina £.,1992. The Degradability of Legume Seed Meals in the Rumen:Effect of Heat Treatment. Animal Feed Science Technology., 36: 101-112.
  • Aksoy, A. Macit , M., Karaoglu, M., 2000. Hayvan Besleme. Atatiirk Univ. Zir.Fak., Yay no:220,Erzurum, 109.
  • Anonim, 2010a, http://tr.wikipedia.org/wiki/Baklagiller 30.03.2010