Küresel Boyutta Yoksulluk ve Kadın Yoksulluğu

Küreselleşme süreciyle birlikte tüm dünya da görülen refah ve zenginliğin aksine yoksulluğun daha da derinleştiği yapılan uluslararası araştırmalarla belirlenmiştir. Günümüzde insan ihtiyaçlarının maddi boyutla sınırlı olmadığı, manevi nitelikteki boyutlarının da bulunduğu gerçeği göz ardı edilemez. Yoksulluk tanımının, söz konusu maddi nitelikte olmayan ihtiyaçların tatminini de içermesi, durumu daha da karmaşık hale getirmekte ve yoksulluğun tam bir tanımının bulunamaması zamana ve mekana göre, ya da çok boyutlu açıdan ele alınmasına göre farklılıklar göstermesinden kaynaklanmaktadır. İnsan hakları çerçevesinde; insan olmanın gereği olan, yaşam ve özgürlük hakkı başta olmak üzere sağlık, eğitim, yiyecek, barınma ve toplumsal hizmetleri de içine alan; sağlıklı bir yaşam; yasanın koruyuculuğundan eşit olarak yararlanma İnsan Hakları Evrensel Bildirisinin temellerini oluşturmaktadır. Yoksulluk sorununun küresel boyutta bir olgu olarak, sahip olunan bu hakları tehdit ettiği görülmektedir. Özellikle, yoksulluğun şiddetini yoğun olarak hisseden dezavantajlı guruplar arasında kadınlar için bu durum kaçınılmazdır. Kadınlar açısından, işgücü piyasasına katılımın düşük olması ve eğitim imkânlarının çok sınırlı olması, toplumsal cinsiyet rollerinin biçimlendirdiği kadın olma durumu, geleneksel kadın rol modeliyle yetiştirilmek, kadına gelir elde etmek için yeterli zaman kalmaması insan haklarından sınırlı yararlanmalarına neden olmaktadır. İşgücü piyasanın kadınlara yönelik ayrımcı tutumları da kadın yoksulluğunu artırmaktadır. Bütün bu faktörler, kadın yoksulluğunu ağırlaşmasına ve kuşaklar boyunca sürmesine, kalıcılaşmasına neden olmaktadır. Bu bağlamda, kadın yoksulluğunu azaltabilecek en önemli unsur ise, kadınların çalışma hayatına daha fazla dâhil edilmesine (katılmasına) ilişkin sosyo-ekonomik politikalardır. Bu açıklamaların ışığında, yoksulluk olgusu ve kadının yoksulluğu kavramları ve önemi açıklandıktan sonra kadın yoksulluğunun nedenleri tesbit edilerek kadın yoksulluğunun ülkemizde ve dünyada hangi boyutlarda olduğu ve buna yönelik uygulanabilecek istihdam ve sosyal politikalara yer verilecektir.

Poverty On A Global Scale And Women Poverty

As a result of the neo-liberal policies together with the globalization process, poverty in contrast with prosperity and wealth being seen in all over the world has still deepened has been identified by international researchs carried out. Today, the fact that the human needs are not only limited to material dimension but also there are their dimensions in spiritual qualities, cannot be ignored.Definition of poverty, also contains satisfaction of the so-called needs which are not in material quality, has the stiuation further complicated and the failure to be found a completely definition of poverty stems fromranging according to time and space or being addressed in terms of multi-dimensionally. In the framework of human rights;by virtue of being human; mainly the right to life and liberty, including health, education, food, shelter and social services; a healthy lifestyle; being entitled to equal protection of the laws form of the basis of Universal Declaration of Human Rights. As a phenomenon in the global dimension, the problem of poverty has been threatened these owned rights has been observed. This situation is inevitable for especially women among disadvantaged groups who intensely feel the severity of poverty. For women, labor market participation is low and educational opportunities are very limited, the state of being woman that social gender roles are shaped, being trained with the traditional female role model, sufficient time is not left to woman in order to generate income, have caused that they limited benefit from the human rights. Discriminatory attitudes towards women in the labor market also have increased the poverty of women. All of these factors,cause that the women povertyhas been worsened, continued over the generations and been permanent. In this context, the most important factor that can reduce women poverty is socio-economic policiesrelated to the inclusion of more women in working life. In light of these statements, after explaining the incidence of poverty and women s poverty concepts and their importance, by determining the causes of women's poverty, what size women s poverty has in our country besides in the world and the employment and social policies that can be applied for it will be placed in this study.

___

  • Açıkgoz, Reşat (2010), Kadın Yoksulluğu Üzerine Bir İnceleme,Yardım ve Dayanışma Dergisi,Yıl:1, Cilt:1, Sayı:2,Temmuz-Aralık, s.45
  • Avrupa Komisyonu Basım-Yayın ve İletişim Genel Müdürlüğü (2009); AB ve Türkiye Kadınlar için Birlikte Avrupa Birliği Lüksemburg: Avrupa Birliği Resmi Yayınlar Ofisi, ec.europa.eu/publications
  • Atkinson, Rob ve Davoudi, Simin (1999), “Social Exclusionand the British Planning System”, PlanningPractice&Research, Sayı: 14, No: 2, s. 225-236.
  • Ajit S. Bhalla-Frederich Lapeyre(1999), Poverty and Exclusion in a Global World. MacMillan Press Ltd., London, s.13;
  • Bakırcı, K., Karadenız, O.,Yılmaz, H.,Lewıs, E.N.,Durmaz,N.,(2014); İş Dünyasında Kadın: Cilt 2, TÜRKONFED
  • Bhalla Ajit S - Lapeyre Frederich (1999), Poverty and Exclusion in a Global World. MacMillan Press Ltd., London, s.13;
  • Biçerli, M.K (2004), İşsizlikle Mücadelede Aktif İstihdam Politikaları, Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir.
  • Durak Şuayip, Kaya Vedat (2014); Türkiye’de İşsizlik Ve İşsizliği Azaltmaya Yönelik Politikalar: Tarihsel Bir Bakış Atatürk Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 28, Sayı: 2, s.59
  • Duyan Çamur, G. (2010). Yoksulluğun Kadınlaşması: Altındağ Örneği. Aile ve Toplum EğitimKültür ve Araştırma Dergisi, Nisan-Mayıs-Haziran sayısı, s.19-29.
  • Dansuk, Ercan (1997) “Türkiye’de Yoksulluğun Ölçülmesi ve Sosyo-Ekonomik Yapılarla Ölçülmesi”, DPT Uzmanlık Tezi, Mayıs s.95-96 (Çevrimiçi) http://ekutup.dpt.gov.tr/gelirdag/dansuke/yoksullu.pdf, (30.08.2014),.
  • Demiral, N., Evin, H. ve Demiral, B. (2007), Yoksulluğun Küreselleşmesi ve Küresel Yoksulluk, IV. Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kongresi, 19-21 Ekim 2007, Çanakkale.
  • Ecevit, Yıldız (1997),“Küreselleşme, Yapısal Uyum ve Kadın Emeğinin Kullanımında Değişmeler,” Küresel Pazarlar Açısından Kadın Emeği ve İstihdamındaki Değişimler: Türkiye Örneği, Der. Ferhunde Özbay,İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı, İstanbul, s. 41.
  • Ersoy, Melih Şengül, Tarık (2002), Kente Göç ve Yoksulluk-Diyarbakır örneği, ODTÜ Yayınları, Ankara.
  • Eurofound (2014), Yaşam kalitesi eğilimleri – Türkiye: 2003–2012, Publications Office of the European Union, Luxembourg.
  • Farrell Helen ve Aherne Caitlin, (2003) “Women and Poverty”, National Women’s Council of Ireland, NWCIFactsheet No. 2, (Çevrimiçi) , s. 1.www.nwci.ie/documents/wompoverty.doc, (04.09.2009)
  • Füle Š. (2013)“EU–Turkey: In Istanbul on women’s rights and gender equality”, şu adreste mevcuttur. http://ec.europa.eu/commission_2010- 2014/fule/headlines/news/2013/11/20131107_en.htm.
  • İnsani Gelişme Raporu (2013), Raporuna ek olarak, Güney'in Yükselişi: Bir Çeşitli Dünyada İnsani İlerleme. http://hdr.undp.org/en/2013-report .
  • Gökbayrak, Şenay (2005), “Avrupa Birliğinin Sosyal KorumaSorunsalı Olarak Sosyal İcerme Politikaları”, ÇalışmaOrtamı Dergisi, Sayı: 80.
  • Gürsel, S. Uysal, G,İstihdamdaDezavantajlıGrupların İşgücüne Katılımını Artırmak,BETAM,2010
  • Gürsel, S. Uysal, G. ve Acar, A. (2011), Toplumsal Değerler Kadınların İşgücüne Katılmalarına Engel, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomi ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, Araştırma Notu:11/115.de
  • Gürsel S., Uysal G. ve Acar A. (2014a), “Striking improvements in female employment”, Betam Araştırma Özeti, 14/160, şu adreste mevcuttur: http://betam.bahcesehir.edu.tr/en/archives/2254.
  • Gürsel S., Uysal G. ve Kökkızıl M. (2014b), “1.4 million young are neither at school nor at work”, Betam Araştırma, Özeti No. 159, şu adreste mevcuttur: http://betam.bahcesehir.edu.tr/en/archives/2195/researchbrief159.
  • Haan Arjanve Simon Maxwell (ed.)(1998), Yoksulluk ve Sosyal Dışlanma Kuzey ve Güney. IDS Bülteni 29 (1).http://spatialfix.files.wordpress.com/2010/08/pradhan-understandng-socialinclus
  • Kacowıcz, Arie M. (2006), “Globalization, Poverty, and the North-South Divide”, http://www.allacademic.com/meta/p99324_index.html
  • Kacowıcz, Arie M. (2001), “The Dark Side of the Moon:Globalization and Poverty as a Global Problem”, http://isanet.ccit.arizona.edu/archive/kacowiz.htm..
  • Kardam, Filiz, Yüksel İlknur(2004),; Kadınların Yoksulluğu Yaşama Biçimleri :Yapabilirlik Ve Yapabilirlikten Yoksunluk Nüfusbilim DergisiTurkish Journal of Population Studies, 26,
  • Memiş, Hasan (2014), Küreselleşme Ve Yoksulluk İlişkisiakademik; Yaklaşımlar Dergisi Journal Of Academıc Approaches; Bahar Cilt: 5 Sayı:1
  • Olufemi, Olusola (2000), “Feminisation of poverty among the street homeless women in South Africa”, Development Southern Africa, Vol. 17, No. 2, 223-234.
  • Öztürk, M. ve Çetin Başak, I. (2009). Dünyada ve Türkiye’de Yoksulluk ve Kadınlar.Journal of YasarUniversity, 3(11), 2661-2698 http://journal.yasar.edu.tr/wpcontent/uploads/2012/08/09-OZTURK-CETIN.pdfi.
  • Pearce, D. (1978); ‘The Feminization of Poverty: Women, Work and Welfare’, Urban & SocialChange Review, 11(1), s. 28-36.
  • Sapancalı Faruk (2005) Avrupa Birliği’nde Sosyal Dışlanma Sorunu Ve Mücadele Yöntemleri, *Dokuz Eylül Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler FakültesiSen A. (2007), “Poverty, Evil and Crime”,28.08.2014tarihindehttp://ebookbrowsee.net/amartya-sen-poverty-eviland-crime-pdf-d330419adresindenerişildi.
  • Selamoğlu, A. ve Lordoğlu, K. (2006), Katılım Sürecinde AB ve Türkiye İşgücü ve İstihdamın Görünümü, Belediye İş Yayınları, Ankara.
  • SPIU; The Social Exclusion Consultation – SPIU (2000), (Scottish Poverty Information Unit) Submission. http://spiu.gcal.ac.uk/socexcl.html(13.08.2014), IILS.: s.
  • Şenses Fikret (2001), Küreselleşmenin Öteki Yüzü Yoksulluk. İletişim Yayınları, İstanbul, s.96.
  • Seyyar, A. (2002). Sosyal Siyaset Terimleri. İstanbul: Beta Yayınları.
  • Şener, Ü. (2012). Kadın Yoksulluğu. Mülkiye Dergisi, 36(4).
  • Şenses, Fikret,(2003),Küreselleşmenin Öteki Yüzü:Yoksulluk, 3. B, İletişim Yayınları, İstanbul,s. 61. D. O’Brien, J.Wilkes, A. De Haan, S. Maxwell;(2002) “Poverty and Social Exclusion in North and South”, IDS (Institute of Development Studies) Working Paper 55, University of Sussex.http://www.ids.ac.uk/ids/bookshop/wp/wp55.pdf.(04.09.2014).
  • Uysal-Kolasin, G. (2012), “More women are working”, Betam Araştırma Özeti, 12/137, şu adreste mevcuttur: http://betam.bahcesehir.edu.tr/en/wp-content/uploads/2012/07/ResearchBrief1371.pdf.
  • Taş. H. Yunus, Özcan. Selami(2012), Türkiye’de ve Dünya’daYoksulluk Üzerine Bir Araştırma, Internatıonal Conference On Eurasıan Economıes
  • TÜİK, (2014)Toplumsal Cinsiyet İstatistikleri
  • TÜİK,(2013) Kadın İstihdamının Artırılmasına Yönelik Strateji Geliştirme Projesi
  • Tuncel Gökhan(2014),Ulus Devletin Dönüşümünde Hükümet Dışı ÖrgütlerinEtkisi, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 28, Sayı: 2, s.39-53
  • Uzun Ayşe Meral (2003), “Yoksulluk Olgusu ve Dünya Bankası”, C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, C. 4, S. 2., , s. 156.
  • World Bank (2004), “Partnerships in development progress in the fight against poverty”http://www.worldbank.org/ errişim tarihi: 12.09.2014
  • Yunus, Muhammad, (2007), Creating a World Without Poverty- Social Business and the Future of apitalism, Public Affairs, New York.
  • Yunus, Muhammed. (2003), Yoksulluğun BulunmadığıBir Dunyaya Doğru, (Cev: G. Şen), 2. Baskı, Doğan Kitapcılık,İstanbul.