Gelişmekte Olan Ülkelerde Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Ekonomik Entegrasyon: ASEAN ve MERCOSUR Örneği

Bölgesel ekonomik entegrasyonlara üyeliğin, doğrudan yabancı yatırımları (DYY) belirlemede önemli bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, bölgesel ekonomik entegrasyonun DYY üzerindeki etkisi, gelişmekte olan ülkelerin oluşturduğu iki bölgesel entegrasyon -ASEAN ve MERCOSUR- örneğinde ampirik olarak ortaya konulmuştur. 1980-2007 döneminde bölgesel ekonomik entegrasyonlar için kukla değişken kullanılarak oluşturulan model, sabit etkiler panel veri yöntemiyle tahmin edilmiştir. Tahmin sonuçlarına göre gelişmekte olan ülkelerin oluşturduğu iki bölgesel ekonomik entegrasyona üyelik, diğer belirleyici faktörlerle birlikte bölge ülkelerine DYY girişlerini artırmaktadır. Bölgeselleşmenin hızla arttığı günümüz dünyasında, gelişmekte olan ülkelerin daha fazla DYY çekebilmek için bölgesel entegrasyonlar içerisinde yer almaya çalışmaları ya da en azından ticaret anlaşmaları oluşturmaları gerekmektedir

Gelişmekte Olan Ülkelerde Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Ekonomik Entegrasyon: ASEAN ve MERCOSUR Örneği

___

  • APPLEYARD, D.R., A.D. FIELD ve S.L. COBB (2008), International Economics, Sixth Edition, McGraw-Hill/Irwin, New York.
  • BALTAGI, B.H. (2001), Econometric Analysis of Panel Data, Second Edition, John Wiley and Sons, New York.
  • BAŞAR, M. ve Ş. TOSUNOĞLU (2006), “EU Integration Process: Will Turkey Overcome the FDI Obstacles?”, Managing Global Transitions, Cilt: 4, No: 2, 115-128
  • BEVAN, A., S. ESTRIN ve H. GRABBE (2001), “The Impact of EU Accession Prospects on FDI Inflows to Central and Eastern Europe”, Policy Paper 06/01, ESRC “One Europe or Several?” Programme, Sussex European Institute, Universty of Sussex, Brighton.
  • BILLINGTON, N. (1999), “The Location of Foreign Direct Investment: An Empirical Analysis”, Applied Economics, No: 31, 65-76.
  • BLOMSTRÖM, M. ve A. KOKKO (1997), “Regional Integration and Foreign Direct Investment”, NBER Working Paper 6019, April.
  • ÇEŞTEPE, H. ve H. VERGİL (2004), “Yabancı Doğrudan Yatırımlar ve İstikrar: Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkeler Üzerine Bir Panel Veri Analizi” İktisat İşletme ve Finans, Cilt: 19, Sayı: 216, 76-85.
  • GUJARATI, D.N. (2004), Basic Econometrics, Mc-Graw Hill, 4th Edition, New York.
  • HOLLAND, D. ve N. PAIN (1998), “The Diffusion of Innovations in Central and Eastern Europe: A Study of the Determinants and Impact of Foreign Direct Investment”, Niesr Discussion Papers, Paper No. 137, www.niesr.ac.uk/pubs/dps/dp137.pdf, (02/12/2009).
  • JEON, B.N. ve S. F. STONE (2000), “Foreign Direct Investment and Trade in the Asian-Pacific Region: Complementarity, Distance and Regional Economic Integration”, Journal of Economic Integration, Vol. 15, No. 3, 460-485.
  • KARAGÖZ, M. ve K. KARAGÖZ (2006), “Türk Ekonomisinde İhracat ve Doğrudan Yabancı Yatırım İlişkisi: Bir Zaman Serisi Analizi”, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Bahar 2006, Cilt:3, Sayı:1, 117-126.
  • KARGI, N. ve E. KARAYILMAZLAR (2005), “Asya-Pasifik’te Bölgeselleşme Hareketleri: ABD ve Japonya’nın Bölgedeki Rolü ve Etkileri”, O. Küçükahmetoğlu, H. Çeştepe ve Ş. Tüylüoğlu (der.), Ekonomik Entegrasyon Küresel ve Bölgesel Yaklaşım içinde, Ekin Kitabevi, Bursa, 383-400
  • KUBNY, J., F. MÖLDERS ve P. NUNNENKAMP (2008), “Regional Integration and FDI in Emerging Markets”, Kiel Working Paper No. 1418, April.
  • LEVY-YEYATI, E., E. STEIN ve C. DAUDE (2003), “Regional Integration and the Location of FDI”, IADB Research Department Working Paper 492, Inter-American Development Bank, Washington, D.C.
  • MACDERMOTT, R. (2002), NAFTA and Foreign Direct Investment, Mimeo, Western Illinois University.
  • MARTIN, C. ve J. TURRION (2003), “Eastern Enlargement of the European Union and Foreign Direct Investment Adjustments”, European Economy Group Working Paper núm. 24, Universidad Complutense de Madrid.
  • MISTAÇOĞLU, T. (2010), “Ekonomik Entegrasyonun Doğrudan Yabancı Yatırımlar Üzerindeki Etkisi: Seçilmiş Bölgesel Ekonomik Entegrasyon Örnekleri”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Zonguldak.
  • RAMMAL, H. G. ve R. ZURBRUGG (2006), “The Impact of Regulatory Quality on Intra-Foreign Direct Investment Flows in the ASEAN Markets”, International Business Review, Vol. 15, Issue 4, August, 401-414.
  • SANCHEZ, M. ve N. KARP (1999), “NAFTA’s Economic Effects on Mexico”, Paper presented at the NBER 12th Annual Interamerican Seminar on Economics, Buenos Aires, Argentina, December 2-4.
  • SCHNEIDER, F. ve B. FREY (1985), “Economic and Political Determinants of Foreign Direct Invenstment”, World Development, Vol: 13, No:2, 161-175.
  • TAYYEBI, S. K. ve A. HORTAMANI (2005), “The Impact of Trade Integration on FDI Flows: Evidence from EU and ASEAN+3”, Working Papers, Department of Management and Economics, The University of Le Havre, France, www.univ-lehavre.fr/actu/itlcsge/tayebi.pdf, (25/05/2010)
  • UNIDO (2005), Industrial Development Report 2005: Capacity Building for Catching Up; Historical, Empirical and Policy Dimesions, UNIDO Publication No: 454, http://www.unido.org (24/03/2009).
  • WORLD BANK (2009), World Development Indicators, http://ddp-ext.worldbank.org/ext/DDPQQ/report.do?method=showReport, (20/11/2009).
Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0064
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çocuklu Ailelerin Otel İşletmesi Seçiminde Etkili Olan Faktörler: Afyonkarahisar’da Bir Uygulama

Oktay EMİR, Asuman PEKYAMAN

Banka Müşterilerinin İnternet Bankacılığı ile İlgili Tutumlarına Yönelik Bir Pilot Araştırma

Emre PALA, Burak KARTAL

Yapısal Yorumlayıcı Modelleme İle Inovasyon Sürecinde Karşılaşılan Engellerin İncelenmesi: Türkiye Gerçeği

Sibel MEHTER AYKIN, Ömür Yaşar SAATÇİOĞLU, Ömür Neczan TİMURCANDAY ÖZMEN

Türk Havayolu Taşımacılığı Sektörünün Gelişimi: Önemli Gelişmeler ve 1983 Liberalleşmesinin Etkileri

Ender GEREDE

Çalışanların Algıladıkları Örgütsel Destek ve İş Stresinin Örgütsel Özdeşleşme ve İş Performansına Etkisi

Ömer TURUNÇ, Mazlum ÇELİK

Bankaların Finansal Başarısızlıklarının Geleneksel ve Yeni Yöntemlerle Öngörüsü

Melike KURTARAN ÇELİK

Dondurulmuş hazır gıda dağıtım kanalında dikey yönlü çatışma davranışı: Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bir alan araştırması

H. Dilara KESKİN, Hasan AYYILDIZ

Dondurulmuş Hazır Gıda Dağıtım Kanalında Dikey Yönlü Çatışma Davranışı: Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Bir Alan Araştırması

Hasan AYYILDIZ, H. Dilara KESKİN

Liderlik Davranışı, Örgütsel Yaratıcılık ve İşgören Performansı Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi: Uşak’ta Bir Araştırma

Hüseyin YILMAZ, Atila KARAHAN

Commonalities and differences between Max Weber and Michael Foucault on the theme of “rationalization of the body”

Buğra ÖZER