Finansallaşma Sürecinde ABD’de Yükselen Popülizm

Bu çalışmada son günlerin çokça konuşulan konusu olan popülizmin yükselişi ve nedenleri ele alınmaktadır. Artan popülizmin nedenleri arasında en önemlisi eşitsizliktir. Özellikle 1980 sonrası uygulanan neoliberal politikalar sonucunda ülkeler arasındaki ve ülke içindeki sınıflar arasındaki eşitsizliklerin oldukça arttığı görülmektedir. Neoliberal politikalar emek aleyhtarı sonuçlar yaratarak orta sınıfın ekonomik gücünü azaltmıştır. Artan eşitsizliklerin en önemli kaynağı ise finansallaşmadır.  Finansallaşma süreci ile birlikte sermaye sahipleri daha çok kazanırken orta sınıflar giderek erimeye başlamıştır. Bu durum finansallaşma sürecinin toplumun genelinin aleyhine işleyen bir süreç olduğunu göstermiştir. Günümüz popülizminin arkasında yatan işte bu finansallaşma sürecinin yol açtığı sosyo-ekonomik problemlerdir. Bu çalışmada finansallaşma süreci ile artan gelir ve servet eşitsizliklerinin ABD örneği üzerinden popülizmin yükselişi ile bağlantısı kurulmaya çalışılmaktadır. 

Rising Populism In Financialization Process In The USA

In this study, rising populism and its causes are discussed. The most important reason for rising populism is inequality. Especially after 1980, as a result of the neoliberal policies, inequalities between the countries and within the country seem to increase considerably. Neoliberal policies have reduced the economic power of the middle class. The most important source of increasing inequalities is financialization. With the financing process, the middle classes gradually began to melt while capital owners earned more. This has shown that the financial process is a process that is against the general public. What lies behind today's populism is the socio-economic problems caused by this financial process. In this study, it is tried to establish the connection between the financial process and rising populism of income and wealth inequalities over the USA sample.

___

  • Dünhaupt P. (2014). An empirical assessment of the contribution of financialization and corporate governance to the rise in income inequality, Institute for International Political Economy, Berlin, Working Paper, No. 41.
  • Saez, Emmanuel, Zucman, Gabriel (2014). Wealth Inequality In The United States Since 1913: Evidence From Capitalized Income Tax Data, NBER Working Paper, No. 20265
  • Shaikh, Anwar. (2017). Income Distribution, Econophysics and Piketty, Review of Political Economy, 29:1, 18-29, DOI: 10.1080/09538259.2016.1205295