Nazokomiyal Pnömoni ve Hemşirelik Bakımı

Bakım Üniteleri (YBÜ)'nde oluşan hastane infeksiyonları, tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Nazokomiyal pnömoniler yoğun bakım ünitelerinde belirlenen ve mortalitesi en yüksek infeksiyonlardır. Her ünitede nazokomiyal enfeksiyon etkenleri, risk faktörleri ve oranları farklılıklar gösterir. Hastanelerdeki bakım kalitesinin en önemli göstergesi olarak kabul edilen nazokomiyal enfeksiyonlar, hastanın yoğun bakımdaki ve hastanedeki yatış süresinin uzamasına, morbidite, mortalite ve tedavi maliyetinin artmasına neden olmaktadır. Hastaneye yatan hastaların sadece %5-10’u yoğun bakım ünitelerinde tedavi görmesine karşın, tüm nazokomiyal enfeksiyonların %20-25’i bu ünitelerde gelişmektedir. Yoğun bakım hemşireleri nazokomiyal enfeksiyonların önlenebilir olduğunun bilincinde olmalı, enfeksiyonların önlenmesi ve kontrolü ile ilgili tüm dünyada kabul edilen üniversal önlemler konusunda güncel bilgilere sahip olmalı, bu bilgileri uygulama ile pekiştirerek hastalara en etkili bakımı vermelidir. Bu makalede nazokomiyal pnömoni tartışılarak; korunma ve hemşirelik bakımı üzerinde durulmuştur.

___

  • 1. Kaye J, Ashline V, Erickson D, et al. Critical care bug team: a multidisciplinary team approach to reducing ventilator associated pneumonia. Am J Infect Control 2000;28:197-201.
  • 2. Türk Toraks Derneği erişkinlerde hastanede gelişen pnomoni tanı ve tedavi uzlaşı raporu. Türk Toraks Dergisi 2010;10(ek sayı): 3-28.
  • 3. Guidelines for the management of adults with hospital-acquired, ventilator-associated, and healthcare-associated pneumonia. Am J Respir Crit Care Med 2005;171:388-416.
  • 4. Yetkin A. Nazokomiyal pnomoni. Yoğun Bakım Dergisi 2010;9(1):20-30.