Yeni Medyada Bir Görsel İletişim Modeli: Emojiler

Tarih boyunca çeşitli iletişim modellerini deneyerek bulan ve kullanan insanlar bulundukları ortama uygun iletişim yöntemlerini de her dönemde keşfetmişlerdir. İçinde bulunduğumuz çağda da yeni bir iletişim ortamı insanlar arasında hızla yaygınlaşmaktadır. Yeni medya adı verilen bu elektronik ortam aynı zamanda kendisine yeni bir dil oluşturma çabasındadır. Küreselleşmenin de etkilerinin yoğun olarak yaşandığı günümüzde bu yeni iletişim ortamı, insanların ortak bir dil kullanımı konusunda uygun bir zemin hazırlamaktadır. Sözlü iletişimde her ne kadar dünyada oldukça farklı diller kullanılsa da görsel iletişim alanında ortak bir dil kullanımı kolaylıkla gerçekleşebilmektedir. Geçmişi internetten önceye denk gelen ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte kullanımı giderek artan emojiler de günümüzde görsel iletişim alanında önemli bir tasarım unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır. İletişimin ekonomik olması gerekliliğinden de faydalanan emojiler özellikle sosyal medya ortamlarında yoğun olarak kullanılmaktadır. Sosyal medya uygulamaları içerisinde Twitter, emoji kullanımı hususunda ön plana çıkmaktadır. Kısıtlı sayıda karakter ile paylaşım yapılan bir ortam olan Twitter, gönderilerin kısa olmasını gerektirmektedir. Bunun için emoji kullanımı Twitter için oldukça uygun bir seçenek olarak kullanıcıların karşısına çıkmaktadır. Bu çalışma kapsamında Twitter’da en çok kullanılan emojiler tespit edilmiş ve bu emojiler içerik analizi yöntemiyle tahlil edilmiştir. En çok kullanılan bu emojilerin anlamları üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır.

A Visual Communication Model in New Media: Emojis

People who have found and used various communication models throughout history have also discovered communication methods suitable for their environment in every period. A new communication environment is rapidly spreading among people in the age we are in. This electronic medium, called new media, is also trying to create a new language. Today, where the effects of globalization are also intensely experienced, this new communication environment provides a suitable ground for people to use a common language. Although quite different languages are used in verbal communication in the world, it is easy to use a common language in the field of visual communication. The emojis, whose history has come before the internet and the use of which has increased with the spread of the internet, are now an important design element in the field of visual communication. Benefiting from the fact that communication should be economical, emojis are used extensively especially in social media environments. Among social media applications, Twitter comes to the forefront regarding the use of emoji. Twitter, which is a medium shared with a limited number of characters, requires the posts to be short. For this, the use of emoji appears to be a very suitable option for Twitter. Within the scope of this study, the most used emojis on Twitter were determined and these emojis were analyzed by content analysis method. Evaluations have been made on the meanings of these most used emojis.

___

  • Anık, C. (2014). İletişim Sosyolojisi Kuramsal Temelleri. İstanbul: Derin Yayınları.
  • Anık, C., Kırık, A. M., & Soncu, A. G. (2017). Sosyal Medyanın Göstergebilimsel Dili: Emojiler. AJIT-e: Online Academic Journal of Information Technology, 8(26).
  • Aral, E. (2018). Ortak Dil Olarak Tinlemeler (Emojiler). Uluslararası Türk Lehçe Araştırmaları Dergisi ( 434- 451)
  • Aytekin, Ç. (2012). Yeni Medyada Sosyal Ağ Uygulaması Olarak Twitter Ve Fikir Madenciliği, Deniz Yengin (Editör). Yeni Medya Ve….(S. 102-122). İstanbul: Anahtar Kitaplar.
  • Çeken, B , Arslan, A , Tuğrul, D . (2017). İletişimde Emojilerin Kullanımı ve İncelenmesi. 21. Yüzyılda Eğitim Ve Toplum Eğitim Bilimleri Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi , 6 (16) , 91-106 .
  • Geray, H. (2003). İletişim Ve Teknoloji. Ankara: Ütopya Yayınevi
  • Irak, D. Yazıcıoğlu, O. (2012). Türkiye ve Sosyal Medya, İstanbul: Okuyan Us Yayıncılık.
  • Kahraman, M. (2014). Sosyal Medya 101 2.0. İstanbul: MediaCat
  • Kelly, R., & Watts, L. (2015). Characterising the inventive appropriation of emoji as relationally meaningful in mediated close personal relationships. Experiences of technology appropriation: unanticipated users, usage, circumstances, and design, 20.
  • Lu, X., Ai, W., Liu, X., Li, Q., Wang, N., Huang, G., Qiaozhu, M. (2016). Learning from the ubiquitous language: An empirical analysis of emoji usage of smartphone users. UBICOMP’16, Proceedings of the 2016 ACM International Joint Conference on Pervasive and Ubiquitous Computing, September 12, Heidelberg, Germany
  • Manovich, L. (2001). The language of new media. USA:The MIT Press.
  • Novak, P. K. Smailovic, J. Sluban, B. Mozetic, I. (2015). Sentiment of Emojis, PloS ONE 10 (12), 1-22. doi:10.1371/journal.pone.0144296
  • Özgül, G.E., (2015) Yanılsamalar Labirentinde bir Yanılsama Olarak Özne. içinde Oğuzhan, Ö., (ed.). İletişimde Sosyal Medya Ve Sosyal Medyada Etkileşim. (ss.83-110) İstanbul: Kalkedon Yayıncılık.
  • Tchokni, S. Searghdha, D. O. Quercia, D. (2014). Emoticons and Phrases: Status Symbols in Social Media, 8th International AAAI Conference on Weblogs and Social Media, 10485–10494.