Sanatın Nesnesinden İmgenin Üreticisi Olma Bağlamında Sanat Tarihinde Kadın Olgusu

20. yüzyılın sonlarına gelininceye değin erkek egemen kültürün yarattığı toplumsal düzen ve bu düzene bağlı olarak işleyen sanat pratiği içinde kadınların tarih boyunca hep ikincil bırakıldığı, hatta yok sayıldığı, sanat ve yaratı söz konusu olduğunda bir obje olmaktan öteye gidemediği bir düzen birliği olduğu görülmektedir. Yüzyıllar boyunca kadın, sanatsal bağlamda sadece sanat yapıtının konusunu oluşturan bedeni ve cinsel çağrışımlar uyandıran uzuvları ile estetik figürün karşılığı olarak görülmüş, diğer bir deyişle nesne olmaktan öteye geçememiş, geçmesine izin verilmemiştir. 1970’li yıllara gelindiğinde ise bu yapı değişmeye başlamış ve kadın sanatçılar sanat üretiminde eserin konusu olmak yerine sanat yapıtının üreticisi olma rolünü üstlenmiştir. Bununla birlikte kadın her alanda olduğu gibi sanat alanında da var olma mücadelesini hala sürdürmektedir. Çalışma, sanat tarihi sürecinde kadın olgusuna plastik sanatlar pratikleriyle ele almaktadır.

From Being the Object of Art to Being the Producer of the Image: The Case of Women in Art History

___

  • Antmen, A. (2008). Sanat Cinsiyet: Sanat Tarihi ve Feminist Eleştiri. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Broude, N. Garrard, M. (1992). The Expanding Discourse: Feminism and Art History. New York: Westview Press.
  • Chadwick, W. (2007). Women, Art, and Society. London: Thames & Hudson.
  • Çelebi, N. (1990). Kadınlarımızın Cinsiyet Rolü Tutumları. Konya: Sebat Ofset.
  • Deepwell, K. (1995). New Feminist Art Criticism. Manchester University Press. Donovan,J. (2001). Feminist Teori. İstanbul: İletişim Yayınları. Nochlin, L. (1989). Women, Art, And Power And Other Essays. New York: Westview Press.
  • Paterson, T.G. Mathews, P. (1987). The Feminist Critique of Art History. The Art Bulletin, cilt.69, sayı.3, s. 326 – 357.
  • Pollock, G. (1983). Women, Art and Ideology: Questions for Feminist Art Historians. Woman’s Art Journal, cilt.4, Sayı1, s.39 – 47.
  • Robinson, H. (2001). Feminism-Art-Theory: An Anthology 1968–2000. NJ: Wiley- Blackwell.