Bolkardağı birliği (Orta Toroslar,Bozkır-Konya) Üst Paleozoyik-Alt Mesozoyik yaşlı diyajenetik-çok düşük dereceli metamorfik kayaçların mineralojisi ve petrografisi

Orta Toroslarda Bozkır batısında allokton Bolkardağı birliğini temsil eden Devoniyen-Kretase yaşlı Sorkun Grubu'na ait meta-sedimanter ve sedimanter kayaçlar bulunmaktadır. Devoniyen yaşlı İsalı formasyonu Yanık (arduvaz), Aygır (meta-dolomit), Hesapalanı (arduvaz), Gerez (başlıca meta-kumtaşı) ve Doğruyol (meta-dolomitik kireçtaşı) üyelerinden oluşmaktadır. Aduvaz dilinimli ve klorit-mika podlu arduvazlar, Yanık ve Hesapalanı üyelerinde genellikle 3. (kuvarsitik yapı ve hidromika-klorit matriks) ve 4. (iğnemsi yapı ve klorit-muskovit matriks), Gerez. üyesinde 3., fakat tüm birimlerde meta-klastitler 2. (altere kil matriks) ve 3. dokusal zonlara sahiptir. Karbonifer-Triyas yaşlı birimlerde ilksel sedimanter dokular korunmuş olup, Çelmeliler (şeyi arakatkılı kireçtaşı ve dolomitik kireçtaşları), Karadağ (şeyi ve killi kireçtaşı arakatkılı kireçtaşı) ve Bartlı (kireçtaşı, dolomitik kireçtaşı, marn, şeyi ve kumtaşı) formasyonlarına doğru belirginleşmektedir. Devoniyen yaşlı birimler fillosilikat, kuvars, kalsit, dolomit, feldispat ve götit içermektedir. Fillosilikatlar $2M_1$ muskovit, llb klorit, C-V ve C-S ile birlikte pirofillit, paragonit, P-M, dikit, rektorit (Yanık ve Hesapalanı üyeleri için) gibi indeks minerallerden oluşmakta ve düşük epizon-ankizonu yansıtmaktadır. Çelmeliler ve Karadağ formasyonları fillosilikat (başlıca 1Md illit, klorit ve I-S; yersel olarak az miktarda $2M_1$ muskovit, P-M, paragonit, pirofillit, rektorit), kalsit, dolomit, kuvars; Bartlı formasyonu kalsit, fillosilikat (1Md illit, I-S, kaolinit, smektit, klorit, C-S ve C-V) dolomit ve kuvars içermektedir. Mineralojik-petrografik veriler, Bozkır yöresindeki diyajenetik-metamorfik derecenin gelişiminin tektonik bindirme ve kısmen sedimanter gömülme ile ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır.

Mineralogy and petrography of the Upper Paleozoic-Lower Mesozoic diagenetic-very low grade metamorphic rocks from Bolkardagi unit (Central Taurus,Bozkır-Konya)

Meta-sedimentary and sedimentary rocks of, Devonian-Cretaceous Sorkun Group that represents allohcthonous Bolkardağı unit are found in the west of Bozkır in the Middle Taurus. Devonian İsalı formation includes Yanık (slate), Aygır (meta-dolomite), Hesapalanı (slate), Gorez (mainly meta-sandstone) and Doğruyol (meta-dolomitic limestone) members: Slates with slaty cleavage and chlorite-mica pods have generally third (quartzite-like mosaic structure and chlorite-hydromica matrix) and fourth (spihy-like blastik structure and chlorite-muscovite matrix) textural zones in the Yanık and Hesapalanı members, third textural zone in the Gerez member, but meta-clastites in all units show second (altered clay matrix) and third textural zones. In the Carboniferous-Trias units, primary sedimentary textures are preserved and become evident towards formations of Çelmeliler (limestone intercalated with shale and dolomitic limestone), Karadağ (limestone intercalated with shale and clayey limestone) towards Bartlı (limestone, dolomitic limestone, marl, shale and sandstone). Devonian aged units are marked by phyllosilicate, quartz, calcite, dolomite, feldspar and goethite. Phyllosilicates consist of $2M_1$ muscovite, llb chlorite, C-V and C-S, together with pyrophyllite, paragqnite, P-M, dickite, rectorite as index minerals for Yanık and Hesapalanı members and reflect low epizone-anchizone stages. Çelmeliler and Karadağ formations contain phyllosilicates (mainly IMd illite, chlorite and I-S; locally and less $2M_1$ muscovite, P-M, paragonite, pyrophyllite, rectorite), calcite, dolomite, quartz, whereas Bartlı formation is made up of calcite) phyllosilicates (1Md illite, I-S, kaolinite, smectite, chlorite, C-S and C-V), dolomite and quartz. Mineralogical-petrographical data revealed that the development of the diagenetic-metamorphic grade in the Bozkır district was related to tectonic thrust and partly deposition burial.
Yerbilimleri-Cover
  • ISSN: 1301-2894
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Hacettepe Üniversitesi Yerbilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi