Türkiye’yi Ziyaret Eden Turistlerin Algıladıkları Ülke İmajı ve Olumsuz Algılara İlişkin Çözüm Önerileri

İmaj kavramını, genel olarak bir nesnenin, kurumun, kuruluşun veya kişinin algılanması olarak tanım­lamak mümkündür. İster bilinçli olarak yönetilmiş olsun isterse kendiliğinden gelişmiş olsun her bire­yin, nesnenin ya da kurumun çevresi tarafından algılanan bir imajı bulunmaktadır. Nesnelerin ve kurumların olduğu gibi ülkelerin de dışa yansıttığı bir imajı bulunmaktadır. Ülke imajı, bir ülkenin sahip olduğu sosyal, politik, kültürel, ekonomik, siyasi, jeopolitik vb. birçok özelliğinin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Bu faktörler turistlerin ülke imajı algılarının şekillenmesini sağlamaktadır. Sahip olunan ülke imajı algısı ise söz konusu ülkeye ilişkin tutumların şekillenmesinde önemli etkiye sahiptir. Gü­nümüzde ülkelerin de işletmeler ve kurumlar gibi uluslararası alanda imajlarını yönetme ihtiyacı bu­lunmaktadır. İmajın doğru yönetilebilmesi ise ancak mevcut ülke imajının doğru tespiti ile mümkün olabilmektedir. Bu çalışma tatil amacıyla Antalya, İstanbul, Muğla ve Kapadokya bölgelerini ziyaret eden 1977 turist üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın temel amacı turistlerin algıladıkları ülke imajının tespit edilmesidir. Bu amaçla katılımcılara 38 sorudan oluşan bir anket uygulaması gerçekleş­tirilmiş ve anket sonuçları doğrultusunda katılımcıların algıladıkları Türk ve Türkiye imajları tespit edilmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde ise ülke imajına yönelik tespit edilen olumsuzluklara ilişkin olarak çözüm önerileri sunulmuştur

Image Perception o f the Tourists Who Visited Turkey and Solution Suggestions fo r Negative Perceptions

It is possible to define the concept of image as the perception of an object, a corporation, an institution or a person. Whether it has orientated consciously or it has developed instinctively, every people, object or corporation has an image which has perceived by its environment. As well as the objects and corporations, countries have also image that they reflected to other countries. Image of a country consist of several things such as its social, political, cultural, economic, geopolitical characteristics. These factors/characteristics ensure for tourists to shape their image perception. This possessed country image perception has also an important effect on shaping of attitudes against this country. Today countries have the necessity of managing the image like companies and corporations. Correct management of the image can solely be possible with the correct evaluation of existing image. This survey carried out on 1977 tourists who have visited Antalya, İstanbul, Muğla and Cappadocia regions for holiday purposes. Main purpose of the study is to determine the country image perceived by tourists. For this purpose, a questionnaire consisted 38 questions has applied on participants and as a result of survey Turkish people and Turkey perception of participants has been determined. In conclusion part of the study several solution suggestions have presented related with the determined negativities about the country image

___

  • Akdoğan, Ş., Kenan G. ve Babayiğit, S., (2005), Tüketicilerin Süpermarketleri Algılamala­ rına Yönelik Bir Çalışma, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Sayı: 19, ss.37-70.
  • Akyurt H., (2008), Turizm Bölgesine Yönelik Talebi Etkileyen Faktörlerden İmaj Ve Çeşme Örneği, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İzmir.
  • Altınbaşak, İ., (2004), Modeling The Constitutents Of The Image Of A Country For The Determination Of Priorities Related To Strategic Image Management - The Case Of Turkey, Bogaziçi Üniversitesi Yayınlanma­ mış Doktora Tezi, İstanbul.
  • Avcıkurt, C., (2005), Turizmde Tanıtma ve Satış Geliştirme, İstanbul, Değişim Yayınları.
  • Avraham, E. Ketter, E., (2008), Media Strategies for Marketing Places in Crisis, Published by Elsevier Inc.
  • Aydoğan F., (2004), Medya ve Popüler Kültür, İstanbul, M ediacat Yayınları.
  • Bakan, Ö., (2004), Kurumsal İmaj Oluşumunu Etkileyen Faktörler: İletişim Faktörlerinin Ro­ lünü Belirlemeye Yönelik Ampirik Bir Çalışma, Selçuk Üniversitesi S. B. E., Halkla İlişkiler ve Tanıtım A. B. D., Yayınlanmamış Dokto­ ra Tezi, Konya.
  • Bozkurt, Y., D. ve Çağlı, U. (1991), Uluslararası Turizm Piyasasında Ülkelerin Pazarlanma- sı-Çok Boyutlu Ölçekleme Yöntemi İle Ülke İmajı Saptanmasına Dayalı Bir Yaklaşım, ODTÜ Gelişme Dergisi, 18(1-2), s.143-163.
  • Chaudhary, M., (2000), India's Image As A Tourist Destination - A Perspective of Foreign Tourists, Tourism Management, 21, ss.293-297.
  • Gültekin, B., (2005), Türkiye'nin Uluslararası İmajında Yükselen Değerler ve Eğilimler, Selçuk Üniversitesi İletişim Dergisi, cilt 4 (1), s.126-140.
  • Gürtuna, A. M., (2003), Atılımlar Ümit Vaat Ediyor, Türkiye Markasının Yaratılması ve Pazarlanması, Marketing Türkiye Konfe­ ransları I, İstanbul, Rota Yayınları.
  • Hsu, C. H.C., K. Wolfe, S. K. Kang, (2004), Image Assessment For Limited Comparative Advantages, Tourism Management, 25, ss.121-126. W ith
  • İçöz, O., (2001), Turizm İşletmelerinde Pazarlama, 2. Baskı, Ankara, Turhan Kitabevi.
  • Ker, M., (1998), Profesyonel İmajın İmaj Yöneti­ mi Kapsamında Yeri ve Önemi, Pazarlama Dünyası. Sayı: 71, s.18-29.
  • Kotler, P, D. H. Haider, I. Rein, (1993), Marketing Places: Attracting Investment, Industry and Tourism to Cities, States and Nations, New York, The Free Press a
  • Kurtuluş, K., Bozbay, Z., (2011), Ülke imajı: Ja­ ponya ve Ç in'in ülke imajları açısından kar­ şılaştırılması, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt/Vol:40, Sayı/No:2, 267­ 277.
  • Lull, J. (2000) Medya İletişim Kültür, İstanbul, Vadi Yayınları.
  • Ocakoğlu, G. Ö., (2003), Doğal Bir Sorumluluk, Türkiye Markasının Yaratılması ve Pazarlan- ması, M arketing Türkiye Konferansları I, İs­ tanbul, Rota Yayınları.
  • Öter, Z. ve Özdoğan, O. N., (2005), Kültür Amaçlı Seyahat Eden Turistlerde Destinas- yon İmajı: Selçuk-Efes Örneği Anatolia: Tu­ rizm Araştırmaları Dergisi Cilt 16, Sayı 2, Güz, s. 127-138.
  • Öneren, M., (2013), İmaj Yönetiminin Tv Dizi Seyircileri Üzerindeki Etkisi, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 15 (24): 75-85.
  • Rızaoğlu, B., (2004), Turizm Pazarlaması, 4. Ba­ sım, Ankara, Detay Yayıncılık.
  • Sönmez, S., Sırakaya, E., (2002), A Distorted Destination Image? The Case Of Turkey, Journal Of Travel Research, Sayı:41, ss.185- 196.
  • Tosun, C., R. Temizkan, (2004), Türkiye'nin Dış Tanıtımında ve Ülke İm ajında Turist Reh­ berlerinin Rolü, I. Balıkesir Ulusal Turizm Kongresi, ss. 345-362.
  • Tolungüç, A., (2000), Turizmde Tanıtım ve Reklam, Ankara, Mediacat Kitapları.
  • Tunç, A., (2003), Dünyadaki Türkiye İmajının Turizm Sektörüne Etkisi ve Bir Uygulama, Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fa­ kültesi Dergisi, Sayı:1, s.38-54.
  • Türkkahraman, M., (2004), Günümüzün Büyüsü İmaj ve Gerçek Hayat, Sosyoloji Konferansları Dergisi (Istanbul Journal of Sociological Studies), s, 30., ss.1-14
  • Yalçın, B., (2010), Turizmde Sürdürülebilir Re­ kabet Açısından İşletmelerin Kurumsal İmajı ile Ülke İmajı Arasındaki Etkileşime Yönelik Bir Değerlendirme, Dayanışma Der­ gisi, sayı 108, ss. 23-33.
  • Yıldız, N., (2005), İmaj Araştırmaları Üzerine Bir İnceleme, Türkiye'de İletişim Araştırmaları Sempozyumu, Ankara Üniversitesi, 20-21 Ekim 2005.