Kur'andaki İslamiyetin Yönetim Düşüncesi

Her sosyal sistemin, kendi bünyesindeki insanların bireysel ve toplumsal ilişkilerinin bir kısmı, yönetim ilişkilerinden meydana gelmektedir. Yönetim ilişkileri, bir anlamda karar verme yetkisine sahip olan yöneticiler ile uygulayıcı konumundaki yönetilenler arasındaki bir iktidar ilişkisidir. Her toplumun yönetim ilişkilerini şekillendiren asıl kültür öğelerine ise evren tasavvuru denmektedir. Bu bağlamda, belirli bir toplumun veya inanç sisteminin temel evren tasavvurları bilinirse o sistemin bünyesinde gelişecek olan yönetim ilişkilerinin temel ilke ve kuralları da anlaşılmış olur. Kur'an'da ki İslâmiyet'in evren tasavvurunu gösteren kaynaklardan biri de, "Âdem ve yaratılış kıssasıdır". Bu çalışmada, "Âdem ve yaratılış kıssası" ile ilgili âyetler üzerinden, İslâmiyet'in temel yönetim ilke ve kuralları tespit edilmeye çalışılacaktır.

The M an agem en t Idea o f Islam in Q ur'an

Onepart of individual and social relation ships cover the management relations in all social systems. In a sense, management relations are power relations between managers, who have authority on decision making, and ruled, who have an implementer position. In case, main cultural components which have been shaped management relations named as the universe contemplation. In this context, if a society's or a religion's fundamental universe contemplations were known, it would be possible to know main principles and rules of management relations expand in that system. One of the sources that signify the universe contemplation in Quran is ''the parable of Adam andgenesis''. In this study, main management principles and rules of Islam will be tried to detect in terms of the verse about ''the parable of Adam and genesis''.

___

  • BAYRAKTAROĞLU, Serkan (2006), İnsan Kaynakları Yönetimi, Genişletilmiş 2. Baskı, Sakarya Yayıncılık, Adapazarı
  • BIÇAK, Ayhan (2009), Türk Düşüncesi I Kökenler, Dergâh Yayınları:429, İstanbul
  • BIÇAK, Ayhan (2012),Evren Tasavvuru Kendini Bilmek ya da Evreni Kurmak, Dergâh Yayınları:510, İstanbul
  • YAVUZ, Kerim (2013), Günümüzde İnancın Psikolojisi, Boğaz
  • BIÇAK, Ayhan (2014), Tarih Metafiziği ya da Kendilik Bilinci Dergâh Yayınları:594, İstanbul
  • ELİAÇIK, R.İhsan 2014, Nüzul Sırasına Göre Yaşayan Kur'an, Türkçe MealTefsir,İnşa Yayınları:10, İstanbul
  • EREN, Erol (2001), Yönetim ve Organizasyon (Çağdaş ve Küresel Yaklaşımlar) Genişletilmiş 5. Bası, Beta Yayın No;1067, İstanbul
  • ERDOĞAN, İlhan (1980), İşletmelerde Kişi Değerlemede Psikoteknik, Üçdal Neşriyat, İstanbul
  • ERTÜRK, Mümin (2012), İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon, 6. Baskı, Beta Yayın No:2731, İstanbul
  • ÖZAKPINAR, Yılmaz (1997), İslâm Medeniyeti ve Türk Kültürü, Kubbealtı Neşriyatı:54, İstanbul
  • ÖZAKPINAR, Yılmaz (2014),İnsan İnanan Bir Varlık, Ötüken Neşriyat Yayın Nu:426, İstanbul