CEMİL EKBER ŞİİRLERİNDE DEDE ŞEMŞİR

Azerbaycan halkı her zaman yetenekli insanları ile iftihar etmiştir. Bu şahsiyetler çeşitli mesleklerde olduğu gibi, kültür-sanat alanında ve edebi-şiirsel âlemde ilginç eserleri ile tarihin altın sayfalarına isimlerini yazdırmışlardır. Dahi şairlerimiz Şeyh Nizami Gencevî’den başlamış ve 20.yüzyılda ise Samet Vurgun gibi yetenekli şahsiyetler, şiirsel değerlere sahip söz incileri ile edebi dünyamızı zenginleştirmişlerdir. Böyle yetenekli simalardan biri de İmamverdi oğlu Cemil Ekber’dir. 2500 adda şiirlern yazarı olan Cemil Ekber'in 60 yıllık edebi-sanatsal yaratıcılık yolu farklı farklı mevzuları ele aldığı için zengin ve o kadar da geniş kapsamlıdır. Azerbaycan’da Gökçeli Âşık Alesker’den sonra Dede adı zirvesini fetheden, üstatlardan biri de Dede Şemşir’dir. 1956 yılından Osman Sarıvelli’den başlayıp günümüz şairlerine kadar Dede Şemşir’e adanmış şiirler çoktur. Cemil Ekber’in Dede Şemşir’e adamış üstadın adı geçen şiirlerin sayısı 20'den fazladır. Biz bu makalemizde Cemil Ekber sanatında sadece Dede Şemşir adı ile ilgili birçok şiirleri ortaya çıkarmayı amaçladık

DEDE SHAMSHIR IN CAMIL AKBAR LITERATURE

The Azerbaijani people have always been proud of their talented people. These people, as well as in different professions, registered their names on the golden pages of history with their works in the field of culture and art and literary-artistic works. Since our poets in the 20th century, and Samet Vurgun have been able to enriched our literary world with their literary words. One such talented person is Camil Akbar. Among 2500 poems Camil Akbar's 60-year literary and artistic career is characterized by the fact that his poems are multi-subject. Shamshir has conquered the peak of ‘’Dede’’ in Azerbaijan. Since 1956 Osman Sarvalli until today's poets, a lot of poems devoted to him. There are more than 20 poems dedicated to him in the work of Camil Akbar. In this article, we aim to reveal many poems about the name of Dede Shamshir in the work of Camil Akbar

___

  • Ekber Cemil. Yaşadır seni. Gence: Gence Poligrafiya yayınevi, 1997, s. 148–149
  • Efendiyev Paşa. Azerbaycan şifahi halk edebiyatı. Bakü, Maarif, 1992.
  • İmamverdiyev İlgar. Saz havaları antolojisi. Bakü: Elm ve Tehsil, 2013.
  • İmamverdiyev İlgar ve Zakir Cemiloğlu. Miskin Abdal elinin saz-söz üstatları (Dede Şemşir, Miskinli Aşıg Veli, Şair Cemil Ekber, Âşık Mikayıl Azaflı). Bakü: Vatanoğlu yayınevi, 2017.
  • Paşayev Sednik. Âşık Şemşir’in Şiirsel Âlemine Siyahat. Bakü: Teknur yayınevi, 2008.
  • Şemşiroğlu Gember ve Kurbanov Babek. Âşık Şemşir, Şiir demeti. Ankara: Yıldız Kâğıtçılık Matbaacılık Yayıncılık San. Tic. Ltd. Şti., 2014.
  • B. SÜRELİ YAYIN Basılı makale
  • İlgar İmamverdiyev. “Azerbaycan âşık ifacılığı sanatında ahval-ruhiye meseleleri”, Medeni- Maarif, I bölüm, “Medeni-Hayat”, № 3–4, (2012), s. 74–77, II bölüm, № 5, (2012), s. 72–73.
  • İlgar İmamverdiyev. “Dede Şemşir Cemil Ekber’in Yaratıcılığında”, 1. makale, Medeni- Hayat, № 4, (2014), s. 53–55.
  • İlgar İmamverdiyev. “Gözümüz Yoldadır, Dede Şemşir’im”, (İmamverdiyev İ. “Saz havaları antolojisi”,1109 s.), Elm ve Tahsil, Bakü: (2013), s. 22–31.