Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Yerel Yönetimlerin Sürdürülebilirlik Anlamında Yeniden Yapılandırılması

Günümüzde belediyeler/yerel yönetimler insanlarla birebir ilişki içinde olan, vatandaşların temel ve günlük ihtiyaçları konusunda hizmet veren devlet organlarıdır. Hızlı nüfus artışına bağlı olarak yerel yönetimlerin sorumlulukları ile görev ve etki alanları artmaktadır.Diğer bir ifadeyle yerel yönetimler halka en yakın idari yönetim organları olarak, halkla iç içe ve doğrudan bir şekilde birçok kentsel ihtiyacın karşılandığı birimlerdir; bu kapsamda yerel yönetimlere dolayısıyla da belediyelere önemli görev ve sorumluluklar yüklenmiştir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde deşehir, ilçe ve köylerde nüfus her geçen gün artmaktadır. Bu durum, ülkedeki yerel yönetimlerde, sürdürülebilirlik anlayışı bütününde yeni idari ve hizmet ihtiyaçlarının doğmasına sebebiyet vermiştir. Buna bağlı olarak bu araştırmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bulunan belediyecilik kavramı, farklı boyutlarıyla yasal sorumluluk, hizmet çeşitliliği ve etki alanları vb incelenmiştir. Bu inceleme ışığında ülkedeki yerel yönetimlerin daha kaliteli ve kapsamlı şekilde hizmet sunmasını hedefleyen yeni bir organizasyonönerilmiştir. Bu amaçla KKTC‟de bulunan 28 belediye kısmen birleştirilip, yeniden organize edilerek daha sürdürülebilir bir belediyecilik anlayışı önerilmektedir

Restructuring Local Governments of Turkish Republic of Northern Cyprus in terms of Sustainability

Today, municipalities/local administrations are state bodies that are in direct contact with people and serve the basic and daily needs of citizens. Due to the rapid population growth, the responsibilities, duties and influence areas of local governments are increasing. In other words, local governments are the closest administrative bodies to the public, where many urban needs are directly intertwined with the public. In this context, local authorities and therefore municipalities have important duties and responsibilities. In the Turkish Republic of Northern Cyprus, the population in cities, districts and villages is also increasing day by day. This has led to the emergence of new administrative and service needs in terms of sustainability in the local governments of the country. In this study, the concept of municipality in the Turkish Republic of Northern Cyprus has been examined with different dimensions legal responsibility, diversity of services and impact areas, etc. . In the light of this review, a new organization has been proposed aiming to provide better quality and comprehensive service to local governments in the country. For this purpose, 28 municipalities in TRNC are partially merged and reorganized and a more sustainable understanding of municipalism is proposed

___

  • Arcan, E. F. ve Evci, F. (1999). Mimari Tasarıma Yaklaşım. Tasarım Yayın Gurubu. İstanbul, Türkiye.
  • KKTC İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı, (2012). 2012 Faaliyetler- 2013 Hedefleri Raporu, 114-129, Lefkoşa, K.K.T.C.
  • Korucu, M. G. (2012). Lefkoşa Belediye Sınırları İçerisinde Mimari Yapılanmadaki Gelişmelerin Kent Bilgi Sistemi Oluşturulması ile Takip ve Analizi. YDÜ Fen Bilimler Enstitüsü, Mimarlık Anabilim dalı. Lefkoşa, K.K.T.C.
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası, (1983). Lefkoşa, K.K.T.C
  • Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, (1983). Ankara, T.C
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Belediyeler Yasası, (1983). KKTC Belediyeler Yasası İç Düzeni, Lefkoşa, K.K.T.C.
  • Özdemir, G. (2017) Lefkoşa Anakent Belediyesi Örneğinde KKTC‟de belediyecilik Hizmetlerinin İncelenmesi İle Belediye Binalarının e-Belediyecilik Hizmetleri Açısından Kullanım Organizasyonları.YDÜ Fen Bilimler Enstitüsü, Mimarlık Anabilim dalı. Lefkoşa, K.K.T.C.
  • http://www.kibrispostasi.com/c49-KULTUR-SANAT/n277706-kktcde-duzenlenen-ve-kulturdairesine-bildirilen-festival-ta (indirme tarihi: 03.08.2019).
  • https://www.kibrisrentacar.com/kibris/kibris-festivalleri (indirme tarihi: 03.08.2019).